Toros Aladağlar ve sınırları içerisinde yer alan “Aladağlar Milli Parkı” Niğde-Adana-Kayseri illerinide kapsayan toplam 54.524 hektarlık alanda 1995 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile milli park olarak ilan edilmiştir.
Niğde ilinin 11.467 hektarlık, Adana ilinin 11.702 hektarlık, Kayseri ilinde 31.358 hektarlık, arazisine kapsayan son derece zengin doğal kaynak değerlerine sahip, doğa turizmi ve doğa sporları açısından ülke coğrafyasında en görkemli, florası bakımından en zengin, peyzaj olarak en güzel ilgi çekici doğal alanlarımızdan biridir.
Aladağlar Milli Parkı, gerçek anlamda jeomorfolojik hiç açık hava müzesidir. Karaçamdan, kızılçam’a kadar hakim türler mevcuttur. Yaban hayatından yörede yaban keçisi, başak, sansar, su samuru, tilki, kurt, yaban domuzu, kuş türü olarakta, Ur Kekliği, Kınalı Keklik, Kartal, Doğan, Şahin, Karga ile birlikte küçük kuş türleri de bulunmaktadır. Saha içerisinde bir adet Yaban Keçisi ve Ur Kekliği Yaban Hayatı Koruma Sahası bulunmaktadır.
Aladağlar Milli Parkı içerisinde bulunan, Kapuzbaşı Şelaleleri ile birlikte en önemli bölümü Aladağların en yüksek ve en geniş platosu Yedigöllerdir. Hacer Ormanlarının eko turizm kullanımına sunulması önemlidir.
Yedigöllerin, güney, batı ve kuzeyini çevreleyen 3500-3700 m.yüksekliğindeki onlarca zirve ile adını vadi tabanında bulunan yedi adet Dağ-Buzul gölü fiziki coğrafyası ile ülkemizin en önemli doğa yürüyüşü (trekking) alanlarından birisidir.
Türkiye’nin en güzel peyzaj alanlarından birisi olan Yedigöller; çepeçevre onlarca zirvesiyle, dağ-buzul gölleri ile, yüksek dağ bitkileri ile, yaban hayatıyla, buzul kayalıklarıyla dikkat çekmekte gezenleri büyülemektedir.
Hacer Ormanları; deniz seviyesinden 2200 metre yükseklikte bulunan 2750 hektarlık alanı kapsayan, köknar, meşe, sedir, ardıç, gürgen, kavak, karaçam bitki örtüsü ile Aladağlar’ın en ilgi çeken köşelerinden birisidir.
Uzmanlar ve gezginler Hacer Ormanı için; turizm, mağaracılık, dağcılık, florası ile Aladağlara takılmış birinci gerdanlık benzetmesi yapıyorlar. Aladağlar Milli Parkı’nın kullanımı, geliştirilmesi konusunda bir takım önerilerde bulunan yerli ve yabancı çevreciler şu görüşleri ileri sürmektedirler: Aladağlar milli park alanına motorlu taşıtlarla ulaşılması yerine mevcut patika ve stabilize yollar tercih edilerek dağ yürüyüşü teşvik edilmelidir. Böylece yöre de bulunan doğal yapı, flora ve peyzaj değerlerinin korunması sağlanarak motorlu taşıtlardan kaynaklanan kirlilikten etkilenmeleri önlenmelidir.
Hazırlanması gereken mastır planı çalışmalarının bir an önce hazırlanması, uygulanmaya konulması, mola kamp alanları, günübirlik alanlar, doğa yürüyüş güzergahları, tırmanma doğrultularının tespiti bölge turizmi açısından büyük önem arz etmektedir.
Aladağlar Milli Parkı ülkemiz ve dünya turizmi açısından büyük önem taşıyan bir bölge. Ülkemizin doğayı koruma, geliştirme, turizme açma konusunda yapması gereken bir çok işi bulunmaktadır. Bu noktada ilgili bütün kuruluş ve temsilcilerine, doğa severlere büyük görevler düşmektedir.
Kaynak: Kayseri ili Çevre Koruma Vakfı yayını “Aladağlar Milli Parkı” adlı eser