Dünya genelinde her 3.2 saniyede bir yeni Alzheimer hastası tanısı konuluyor. Her yıl yaklaşık 10 milyon kişi Alzheimer teşhisiyle karşı karşıya kalıyor.
Dünya genelinde her 3.2 saniyede bir yeni Alzheimer hastası tanısı konuluyor. Her yıl yaklaşık 10 milyon kişi Alzheimer teşhisiyle karşı karşıya kalıyor.
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında, bu ölümcül hastalığa karşı mücadelede dünya çapında önemli adımlar atılıyor.
Bilim insanları, Alzheimer hastalığının tedavisi için umut verici yeni yöntemler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Gen düzenleme teknolojileri, bağışıklık sistemi modülasyonu ve nörodejeneratif süreçleri anlama konusundaki ilerlemeler, hastalığın tedavi edilebilir yöntemleri konusunda olumlu çalışmalar olarak nitelendiriliyor. Alzheimer hastalığında erken teşhis tedavi konusunda çok önemli bir yer ediniyor. Yeni nesil görüntüleme teknolojileri ve kan testleri, hastalığın erken belirtilerini erken teşhis etmek için kullanılıyor ve tedavi şansının yükselmesi amaçlanıyor.
Alzheimer konusunda kamuoyunu bilgilendirmek, hastalık konusunda bilinçli bireylerin toplumda yer alması büyük önem arz ediyor. Dünya genelinde Alzheimer hakkında farkındalık yaratmaya yönelik kampanyalar artıyor. Toplumlar, hastalığın belirtilerini tanımak ve risk faktörlerini öğrenmek konusunda bilinçlendiriliyor.
MALİYETİ 1 TRİLYON 300 MİLYAR ABD DOLARI!
Her yıl 10 milyon Alzheimer vakası tespit ediliyor. Bu doğrultuda, her 3.2 saniyede bir kişiye Alzheimer teşhisi konuyor. Şuan dünya genelinde hastalığın maliyeti ise 1 trilyon 300 milyar ABD doları seviyesinde. Bu maliyetin 2030 yılında 2 trilyon 8 milyar ABD doları olması ön görülüyor.
Alzheimer hastalarına her 3,2 saniyede yeni bir kişi eklenmesi anlamına geliyor ve bu nedenle 2050’de Alzheimer hastalarının sayısının 139 milyona yükselmesi bekleniyor.
Buna göre, 2030’da Alzheimer hastalığının yıllık küresel maliyetinin dünyanın en büyük 8. ekonomisi olan İtalya’nın şu anki yıllık gayrisafi yurt içi hasılasını (GSYİH) geride bırakacağı öngörülüyor.
ALZHEİMER İLERİ YAŞLARDA DAHA YAYGIN GÖRÜLÜYOR
Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması olarak biliniyor.
"Demans türü" olarak nitelendirilen Alzheimer, daha çok ilerleyen yaşlarda yaygın görülüyor.
Alzheimer's Disease International (AZI) tarafından hazırlanan 2021 raporunda, dünya genelinde demans hastalarının yüzde 75'inin teşhis edilmediği tahmin ediliyor. Farkındalık eksikliği teşhis açısından önemli engel olarak gösterilirken, bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde teşhis edilmeme oranı yüzde 90'a kadar çıkabiliyor.
ALZHEİMER’İN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Demansı iyileştirmek veya ilerleyen seyrini değiştirmek için halihazırda mevcut bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bunun yanı sıra klinik deneylerin çeşitli aşamalarında çok sayıda yeni tedavi araştırılıyor.
Araştırmalar, insanların düzenli egzersiz yaparak, sigara ve alkol kullanımından kaçınarak, kilolarını kontrol ederek, sağlıklı beslenerek, tansiyon, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini koruyarak bunama riskini azaltabileceklerini ortaya koyuyor. (AA)
Muhabir : AANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)