• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Gümüştaş Madencilik’ten iddialara yanıt


Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Alihoca köyünde bir süre önce, bölgede faaliyet gösteren Gümüştaş Madencilik ’in dere yataklarına atık döktüğü iddia edilerek, atıkların yağmur ve sel sularıyla birlikte köylerine zarar verdiği söylenmiş bu iddialar üzerinden çeşitli haberler basında yer almıştı.

Gümüştaş Madencilik’ten iddialara yanıt


NiÄŸde’nin Ulukışla ilçesine baÄŸlı Alihoca köyünde bir süre önce, bölgede faaliyet gösteren GümüştaÅŸ Madencilik ’in dere yataklarına atık döktüğü iddia edilerek, atıkların yaÄŸmur ve sel sularıyla birlikte köylerine zarar verdiÄŸi söylenmiÅŸ bu iddialar üzerinden çeÅŸitli haberler basında yer almıştı. 
Konuyla ilgili olarak Gümüştaş Madencilik ve Ticaret Anonim Şirketinden iddialara yönelik bir açıklama geldi.- Yapılan açıklamasında; ‘Haberde belirtildiği üzere sel sularının, ilk önce Maden köy tarla ve bahçelerine zarar vermesi gerekirken bu köyde herhangi bir sıkıntı olmamasına rağmen 6 kilometre uzaklıktaki Alihoca köyüne zarar verdiğinin belirtilmesi manidardır. Alihoca köyü yakınında bir çalışmamız yoktur ve bahsi geçen sözde maden atığının işletmemizden Alihoca köyü dere yatağına taşınması da mümkün değildir’ denildi.
ALİHOCA KÖYÜ ARASINDA 6 KİLOMETRELİK BİR MESAFE VAR
Haberde iddia edildiÄŸi gibi ‘NiÄŸde’nin Ulukışla ilçesi Alihoca köyünde meydana gelen sel felaketinde dere yataklarına atık döküldüğü ve bu nedenle bahçelerine ÅŸirketimiz tarafından dökülen atıkların sebep olduÄŸu ifadeleri tamamen yanlış ve kötü niyetli olup doÄŸruyu yansıtmamaktadır. GümüştaÅŸ Madencilik, Maden Köyü sınırlarında olup iÅŸletmemizin Alihoca Köyü ile herhangi bir irtibatı olmadığı gibi bahsedilen dere yataklarında iÅŸletmemize ait herhangi bir atık taşınmamaktadır ve bulunmamaktadır. Ä°ÅŸletmemiz ile Alihoca köyü arasında 6 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Yaklaşık 2000 yıl öncesinden madencilik yapılan bu bölgede çok sayıda antik maden iÅŸletmesi bulunmaktadır. Hatta konu ile ilgili Kalkan Kaya olarak adlandırılan bölgede ilk yazılı maden ruhsatı bulunmaktadır ve Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır’ denildi. 
ÇEVREYİ ETKİLEYECEK PASA DÖKÜM VESAİR SÖZ KONUSU DEĞİLDİR
GümüştaÅŸ Madencilik açıklamasının devamında; ‘2008 yılında faaliyete girmiÅŸ olup tamamen yeraltı iÅŸletmesi olarak çalışmaktadır. Bugüne kadar ki faaliyetlerimizde tamamen iÅŸletmemizde izinli alanlar kullanılmış olup herhangi bir atığın dere yataklarına dökülmesi söz konusu deÄŸildir. GümüştaÅŸ Madencilik iÅŸletme izinleri içerisinde iki dere bulunmakta olup bu dereler Maden köyü sınırlarında kalmakta ve çevreyi etkileyecek pasa döküm vesaire söz konusu deÄŸildir’ dedi. 
TÜRKİYE’DE İLK SAYILACAK BİR YATIRIMLA FİZİKSEL VE KİMYASAL SU ARITMA ÜNİTESİ KURULDU
GümüştaÅŸ Madencilik; ‘KuruluÅŸundan bugüne kadarki tüm madencilik faaliyetlerinde güvenli, insan odaklı, çevre dostu ve katma deÄŸeri yüksek sürdürülebilir bir madencilik anlayışıyla devam etmiÅŸ ve devam etmektedir. Hatta Türkiye’de ilk olarak büyük bir yatırım ile fiziksel ve kimyasal su arıtma ünitesi kurulmuÅŸ ve bu ünite sayesinde elde edilen temiz su Maden köy havzasında sulama amaçlı kullanılmaya devam etmektedir’ dedi. 
ALİHOCA KÖYÜNE GİDEN DÖRT FARKLI DERE BULUNMAKTADIR
Haberde bahsi geçen bu büyük sel afetinde; ‘Yetkililerinden aldığımız bilgilere göre 1,5 saatlık bir sürede bu bölgede son 75 yılın en kuvvetli yağışı yaÅŸanmış olup maalesef bölge sel felaketi ile karşı karşıya kalmıştır) iÅŸletmemizin dışında olan ve hiçbir baÄŸlantısı olmayan Alihoca köyüne giden farklı dört tane daha dere bulunmaktadır.   Aşırı yağış nedeniyle bu derelerden gelen dere yatağı malzemeleri Alihoca köyündeki bu problemi oluÅŸturmuÅŸtur, GümüştaÅŸ Madencilik faaliyetleri ile hiçbir baÄŸlantısı yoktur’ denildi. 
Ä°ÅžLETMEMÄ°ZDEN ALÄ°HOCA KÖYÃœ DERE YATAÄžINA TAÅžINMASI MÃœMKÃœN DEĞİLDÄ°R 
Haberde belirtildiÄŸi üzere; ‘Sel sularının, ilk önce Maden köy tarla ve bahçelerine zarar vermesi gerekirken bu köyde herhangi bir sıkıntı olmamasına raÄŸmen 6 km uzaklıktaki Alihoca köyüne zarar verdiÄŸinin belirtilmesi manidardır. Alihoca köyü yakınında bir çalışmamız yoktur ve bahsi geçen sözde maden atığının iÅŸletmemizden Alihoca köyü dere yatağına taşınması mümkün deÄŸildir’ denildi. 
HERHANGÄ° BÄ°R PROBLEM OLMADIÄžI TESPÄ°T EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°R 
Selden sonra iÅŸletmemiz tarafından iÅŸletmemiz içerisinde bulunan derelerde gerekli incelemeler yapılmış ve herhangi bir problem olmadığı tespit edilerek; ‘Ekteki videolara bakıldığında su arıtma tesisimizin yanında bulunan ve Maden köy sınırları içinde kalan Teke deresinde herhangi bir maden atığı ve malzeme birikimi olmadığı çok net olarak görülmektedir’ denildi. 
SİYANÜR KULLANILDIĞI SÖYLEMEK ÇOK MAKSATLI VE KÖTÜ NİYETLİDİR
Ayrıca haberde belirtilen; ‘Siyanür ile maden çıkarıldığı bilgisi tamamen yalan bir haberdir. Maden üretilirken, çıkarılırken siyanür kullanıldığı söylemek çok maksatlı ve kötü niyetlidir. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde maden çıkarılırken hiçbir şekilde siyanür kullanılmadığı azcık konuya ilgi duyan herkes tarafından bilinmektedir. Gümüştaş Madencilik kurulduğu günden bugüne doğal afet durumlarında her zaman yerel halkın yanında olmuş, tüm gücüyle her anlamda desteğini vermiş ve vermeye de devam etmektedir. Daha önce de belirttiğimiz üzere kuruluşumuzdan bugüne kadarki tüm madencilik faaliyetlerimizi milletimizin ve ülkemizin faydası doğrultusunda güvenli, insan odaklı, çevre dostu ve katma değeri yüksek sürdürülebilir bir madencilik anlayışıyla devam ettirdik, bundan sonra da bu çizgide devam ettireceğiz’ ifadelerine yer verildi.
(GÃœLCAN SONGUR)
 

Muhabir :
NiÄŸde haber / NiÄŸde Son Dakika Haber / NiÄŸde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans