Niğde Gastronomi Festivali’nde yerel ürün vurgusu
Niğde’de bu yıl 5’incisi düzenlenen Gastronomi Festivali kapsamında kente gelen Türkiye Anadolu Şefler Birliği Başkanı Hüseyin Şipal, festivalin amacının kentin özgün lezzetlerini tanıtmak olduğunu belirterek, festivallerin panayıra dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.
TV51 mikrofonlarına konuşan Şipal, gastronomi festivallerinin sadece satış odaklı değil, yöresel yemek kültürünü yaşatmaya yönelik etkinlikler olması gerektiğini söyledi.
Hüseyin Şipal, “Yemek canlı bir organizmadır. Bunun yaşaması ve yaşatılması için bizlere sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluğun en önemli alanlarından biri festivallerdir. Ancak ne yazık ki birçok ilde festivaller panayır yerine dönüştürülüyor. Yöresel ürünlerin satıldığı fuarlar haline geliyor. Ben bunu doğru bulmuyorum.” dedi.
SAĞLIKSIZ ŞARTLARDA SATMAK YANLIŞ
Türkiye Anadolu Şefler Birliği Başkanı Hüseyin Şipal, dışarıdan gelen fuarcıların farklı şehirlerin ürünlerini sıcak hava koşullarında sağlıksız şartlarda satmasının yanlış olduğuna dikkat çekti.
Şipal, “Trabzon Vakfı Kebir tereyağı ya da Kayseri sucuğu gibi ürünler Niğde’de, 5 gün boyunca sıcağın altında satılamaz. Bunların muhafaza koşulları var. Sağlık müdürlükleri bu konuda hassas olmalı.” ifadelerini kullandı.

AMAÇ YEREL ÜRETİCİYE DESTEK
Festivalin asıl amacının yerel üreticiyi desteklemek olduğuna dikkat çeken Şipal, belediye ve ilgili odaların iş birliğiyle yerli üreticilere alan açılması gerektiğini belirtti.
Hüseyin Şipal, “Bir ay önceden Pazarcılar Odası, belediye ve muhtarlarla bir araya gelip yöresel üreticilere hazırlık yaptırılabilir. Üç hafta bozulmadan saklanabilecek ürünler stoklanır. Festival alanında dışarıdan panayır esnafına değil, Niğde’nin üreticisine yer verilmeli. Böylece hem yerel üretici kazanır hem de şeflerimiz Niğde’nin gerçek ürünlerini ülkelerine taşır.” diye konuştu.
ŞİPAL’DEN YÖRESEL ÜRÜN VURGUSU
Hüseyin Şipal, festivalin yerel ekonomiye katkı sağlaması gerektiğini de belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Yöresel üreticiyi desteklemek hem ekonomik hem kültürel bir sorumluluktur. Biz şefler, o ürünlerle yemek yapıyoruz. Onlara saygı göstermek, onları korumak zorundayız. Keşke her ilde bu anlayışla festivaller düzenlense.”
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)