• DOLAR
    33,9391
    %0,29
  • EURO
    37,7444
    %0,20
  • G. Altın
    2.747,91
    %0,41
  • Ç. Altın
    4.462,97
    %0,00
  • BIST
    10.038
    0
  • BITCOIN
    59,385.33
    0.34
  • ETHEREUM
    2,590.53
    0.39
  • DOLAR
    33,9391
    %0,29
  • EURO
    37,7444
    %0,20
  • G. Altın
    2.747,91
    %0,41
  • Ç. Altın
    4.462,97
    %0,00
  • BIST
    10.038
    0
  • BITCOIN
    59,385.33
    0.34
  • ETHEREUM
    2,590.53
    0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Vatandaş Borç Batağında: Ekonomi İktidara Göre İyi, Halk İçin Kötüye Gidiyor


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, artan borç yükü ve ekonomik sıkıntılar üzerine yazılı soru önergesi sundu. Gürer, hükümetin ekonomi politikalarının halk üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Vatandaş Borç Batağında: Ekonomi İktidara Göre İyi, Halk İçin Kötüye Gidiyor
Görsel Kaynağı :
Bülten

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben bir soru önergesi vererek, Türkiye'de artan kredi kartı ve kredi borçlarına dikkat çekti. Gürer, ekonomi yönetiminin iyimser açıklamalarına karşın halkın borç yükünün giderek arttığını belirtti.

Gürer, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: "2024 yılı itibarıyla bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen bireylerin sayısı ve borç tutarları belirgin bir şekilde artış göstermektedir. Vatandaşların borçlarını ödeme güçlüğü çekmesi, iktidarın ekonomi politikalarının olumsuz etkilerinin bir yansıması olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, bireylerin maddi açıdan yaşamlarını her geçen gün daha da zorlaştırmaktadır."

BORÇ YÜKÜ ARTIYOR

Ömer Fethi Gürer, Temmuz 2024 itibarıyla vatandaşların takipteki tüketici kredi borcunun 41 milyar 908 milyon TL, takipteki kredi kartı borcunun ise 36 milyar 88 milyon TL olduğunu belirtti. Mayıs 2024'te bireysel kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısının 454 bin 290, kredi kartını ödeyemeyen kişi sayısının ise 531 bin 31'e ulaştığını, toplamda takipteki vatandaş sayısının 3 milyon 759 bine yükseldiğini ifade etti.

GÜRER'İN SORU ÖNERGESİ

Gürer, Bakan Şimşek’e şu soruları yöneltti:

  1. Ekonomik iyileşme ve enflasyon düşüşü yönünde yapılan iyimser açıklamalarınıza rağmen yukarıdaki veriler nasıl değerlendirilmelidir? Ekonomi gerçekten iyiye gidiyorsa neden icra dosya sayısı artmaktadır?
  2. Asgari ücret ve en düşük emekli maaşlarının açlık sınırının altında tutulması ve tarım ürünlerinde uygulanan düşük alım politikası, enflasyonu düşürmek için kalıcı bir çözüm yolu olabilir mi? Dünyada bu yöntemle enflasyonu kalıcı olarak düşüren bir ülke var mıdır?
  3. Vatandaşların borç yükündeki artış ve borçlarını ödeyememeleri nedeniyle başlatılan yasal takip işlemlerindeki tutarların artışını Bakanlığınız nasıl değerlendirmektedir?
  4. Kamu varlıklarının, fabrikaların, limanların, enerji santrallerinin, şirketlerin ve arazilerin düşük fiyatlarla satılmasına rağmen enflasyon düşmemiştir. Özelleştirme İdaresi kuruluşundan bu yana ne kadar kamu varlığı satmıştır? Bu satışlardan ne kadar gelir elde edilmiştir ve bu gelirler nerede kullanılmıştır?

"EKONOMİ POLİTİKALARI HALKI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR"

Gürer, hükümetin ekonomi politikalarının geniş halk kesimlerine olumlu bir fayda sağlamadığını vurguladı. "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi kurmayları, ekonomide olumlu gelişmelerden söz ediyor. Sürekli zam ve vergi ile düşük maaş ve düşük alım politikasıyla oluşan süreç, yarattığı etkilerle belirli alanlarda bir toparlanma oluşmasını sağlıyor; ancak bunun geniş halk kesimlerinin yaşamını olumlu kılacak bir faydası görülmüyor. Rafta ürün fiyatı düşmüyor. Emekli, dar gelirli, sabit gelirli kesimlerin yaşamı dünden daha iyi değil. Ekonomideki iyileşmeyi geniş halk kesimleri hissetmiyor. Yaşamları daraldı," dedi.

Gürer, özellikle emekliler ve dar gelirli kesimlerin yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini ve hükümetin ekonomik durumun iyiye gittiği yönündeki söylemlerinin halkın günlük yaşamına olumlu bir etkisi olmadığını belirtti.


Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans