Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat'tan Sıcak Hava Uyarısı: "Bol Su Tüketin, Su Yerine Başka İçecekler Koymayın"
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, sıcak hava dalgaları nedeniyle vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, yüksek sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için vatandaşlara çeşitli tavsiyelerde bulundu. Çat, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, "Bol su tüketin, suyun yerine başka içecekler koymaya çalışmayın" dedi.
Sıcak Havalarda Beslenme ve Giyim Önerileri
Uzm. Dr. Çat, güneş ışınlarının en dik olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı ve zorunlu hallerde güneş kremleri, şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucular kullanılmasını önerdi. Vatandaşların gölgelik alanlarda veya klimalı ortamlarda bulunmasının önemli olduğunu belirten Çat, "Susamasalar bile yaz dönemlerinde terleme ile birlikte içtikleri su miktarını artırmalarını öneriyoruz. Tuz yemelerine engel bir hastalık yoksa, tuz tüketimini de bir miktar artırmaları gerekebilir" diye konuştu.
Çay ve Kahve Su Yerine Geçmez
Çay ve kahve tüketiminin su ihtiyacını karşılamadığını belirten Çat, suyun yerini başka içeceklerin almaması gerektiğini söyledi. Yaz aylarında mineralli suların tüketilmesini tavsiye eden Çat, yağlı yiyeceklerden uzak durulması ve sebze, meyve gibi hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Kronik hastalığı olan bireylerin özel diyetlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Çat, çok fazla yemek yemekten kaçınılmasını önerdi.
Giyim Seçimleri ve Denize Girme Saatleri
Geniş ve ince kıyafetlerin tercih edilmesinin önemine değinen Çat, "Güneş geçirebilir kıyafetleri tercih etmemeliyiz. 11.00-15.00 saatleri arasında denize girmememiz gerekiyor. Özellikle çocuk ve yaşlı vatandaşlarımızın bu saatlerde denize girmesini kesinlikle önermiyoruz. Sahilde oturanların da mutlaka şemsiye altında, gölgelik bir alanda bulunmalarını öneriyoruz" dedi.
Bayılma ve Güneş Çarpmasında Yapılması Gerekenler
Sıcak hava kaynaklı bayılma veya güneş çarpmasında yapılması gerekenleri açıklayan Çat, "Bayılan kişinin öncelikle güneş olmayan bir alana çekilmesi, üzerindeki kıyafetlerin gevşetilmesi gerekir. Eğer bilinci açıksa sıvı desteği verilmeli, bilinci kapalıysa hemen 112 Acil Servis ekipleri aranarak hastaneye götürülmesi sağlanmalıdır" dedi.
Su Tüketiminin Önemi
Yorgunluk, bitkinlik ve kas krampları hisseden vatandaşların su tüketimini artırmaları gerektiğini vurgulayan Çat, "Bu tür durumlarda kendimizi serin bir yere almalıyız. Eğer kendimizi hala halsiz ve bitkin hissediyorsak mutlaka yardım almalıyız. Kas kramplarını masajla açmamak, sıvı alarak geçmesini beklemek gerekiyor. Geçmezse hastaneye gitmeliyiz" diye konuştu. Çat, Mersin gibi sıcak bölgelerde yaşlı bireylerin ve çocukların arabalarda tek başına bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Bol bol su tüketin ve suyun yerine başka içecekler koymaya çalışmayın" dedi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)