• DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3
  • DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

TCMB Faiz Oranını Yüzde 50’de Sabit Tuttu


Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul, faiz oranlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

TCMB Faiz Oranını Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Görsel Kaynağı :
AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği toplantıda ekonomistlerin beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. 

ENFLASYON VE EKONOMİK GÖSTERGELER

Haziran ayında aylık enflasyonda belirgin bir zayıflama görüldüğünü belirten Merkez Bankası, Temmuz ayında ise yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmelerin etkisiyle enflasyonun geçici olarak artacağını öngörüyor. Ancak, ana enflasyon eğilimindeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.

Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini teyit ederken, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtiliyor. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyor.

PARA POLİTİKASI VE RİSKLER

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izleyen Kurul, gecikmeli etkileri de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verdi. Bununla birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacak.

Kurul, para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirtti.

EK ÖNLEMLER VE LİKİDİTE KOŞULLARI

Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındı. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edilecek. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenecek ve gerektiğinde sterilizasyon araçları çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacak.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini ifade etti. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacak. Ayrıca, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağı vurgulandı.



Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans