yandex
Hedonik Açlık, Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Hedonik Açlık, Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?


Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Arslan, hedonik açlık hakkında bilgilendirdi: “Tokum ama yerim” diyorsanız dikkat! Sağlığınızı korumak için yeme alışkanlıklarınıza özen göstermelisiniz.

Hedonik Açlık, Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
Görsel Kaynağı :
İHA

Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Arslan, son zamanlarda dijital medya ve sosyal medyanın da etkisiyle artış gösteren hedonik açlık konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Hedonik açlık, insanların biyolojik ihtiyaç duymadan, yiyeceklerin lezzeti, kokusu ve diğer duyusal özelliklerinden dolayı yemek yeme isteği olarak tanımlanıyor.

Arslan, hedonik açlığın özellikle "tokum ama yerim" şeklinde özetlenebileceğini belirtti ve günümüzde sosyal medya, televizyon programları ve hızlı sipariş sistemlerinin bu açlığı tetiklediğini vurguladı. Bu durumun bireylerin yeme davranışlarını olumsuz etkileyebileceğini belirten Arslan, bu açlığı kontrol altına almak için bazı önlemler alınabileceğini ifade etti. Özellikle sosyal medya kullanımını kısıtlamak, yemek siparişlerini sınırlamak ve gerçekten aç olup olmadığını sorgulamak bireylerin alabileceği ilk adımlar arasında.

Duygusal Yeme Davranışları Artıyor

Arslan, hedonik açlığın, homeostatik açlık olarak bilinen vücudun enerji ihtiyacı ile ortaya çıkan açlık türünden farklı olduğuna dikkat çekti. Hedonik açlık, metabolik bir gereklilik olmaksızın, bireyin sadece haz almak amacıyla lezzetli yiyecekler tüketmesi anlamına geliyor. Özellikle tatlı tüketimi gibi örneklerle günlük hayatta sıkça karşılaşılan bu açlık türü, duygusal yeme eğilimlerinin artmasına yol açabiliyor.

Yüksek kalorili ve lezzetli yiyeceklere kolay ulaşılabilirlik, büyük porsiyonlar ve yüksek oranda tuz, şeker, yağ içeren gıdaların tüketimi, obezite riskini artıran "obezojenik çevre" olarak adlandırılıyor. Obez bireylerde hedonik açlık seviyesinin daha yüksek olduğunu belirten Arslan, bu döngünün obezite riskini iki yönlü olarak artırdığına işaret etti.

Öz Denetimle Sağlığınızı Koruyun

Cansu Arslan, bu tür bir açlıkla mücadele etmek için günlük hayatta bazı alışkanlıkların değişmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle belirli yemek saatlerinin olması, atıştırmalıkların ulaşılması zor yerlerde tutulması, alışverişe aç gitmemek, susuzluk ve açlık hissini ayırt etmek gibi önlemler alınabileceğini önerdi. Sosyal medyada yemek içeriklerini sınırlı saatlerde takip etmek, mutfak ve yemek alanlarından uzak durmak ve iyi bir uyku düzeni sağlamak da bu süreci yönetmeyi kolaylaştıran adımlar olarak sıralandı.

Arslan, “Tokum ama yerim” cümlesinden kaçınmanın önemine vurgu yaparak, bireylerin besinleri haz almak amacıyla değil, ihtiyaç dahilinde tüketmeleri gerektiğini belirtti. Bu şekilde kilo kontrolü sağlanabileceğini ve yeme davranışlarının daha sağlıklı bir hale getirilebileceğini ekledi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans