yandex
Niğde’de topraksız tarımla çilek üretilecek
  • DOLAR
    42,1704
    %-0,01
  • EURO
    49,0165
    %-0,28
  • G. Altın
    5.558,99
    %-1,71
  • Ç. Altın
    9.196,59
    %-3,17
  • BIST
    10.605
    -59
  • BITCOIN
    95,751.089
    0.59
  • ETHEREUM
    3,193.984
    1.53
  • DOLAR
    42,1704
    %-0,01
  • EURO
    49,0165
    %-0,28
  • G. Altın
    5.558,99
    %-1,71
  • Ç. Altın
    9.196,59
    %-3,17
  • BIST
    10.605
    -59
  • BITCOIN
    95,751.089
    0.59
  • ETHEREUM
    3,193.984
    1.53

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde’de topraksız tarımla çilek üretilecek


Niğde’nin Gümüşler Kasabası’nda topraksız tarım tekniğiyle çilek üretimi yapılacak yeni seranın açılışı gerçekleştirildi.

Niğde’de topraksız tarımla çilek üretilecek
Görsel Kaynağı :
Esra KÖRHAN

Törenin ilk kısmında seranın temel harcını Vali Cahit Çelik kararken, yapılan duaların ardından davetliler üretim alanını gezdi ve misafirlere yemek ikram edildi.

NİĞDE TARIMIN MERKEZLERİNDEN BİRİ

Açılışta konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik, kentin Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak elma, patates, beyaz lahana ve kirazın yanı sıra son yıllarda çilek üretiminde de büyük artış yaşandığını söyledi. 

Türkiye’de 2024 yılı verilerine göre yaklaşık 600 bin ton çilek üretildiğini belirten Vali Çelik, Niğde’nin 3.058 tonluk üretimiyle Türkiye’de 20. sırada yer aldığını ifade etti.

KOP’tan alınan desteklerle bölgede çilek üretiminin yaygınlaştığını belirten Vali Çelik, Gümüşler’de kurulan 5.000 metrekarelik yeni serada yıllık 100–120 ton çilek rekoltesi beklendiğini açıkladı.

Vali Çelik konuşmasında özellikle kadın girişimciliğinin önemine dikkat çekerek: “Rüzgiye Hanım’ın girişimci olarak bu işe gönül vermesi bizim için çok kıymetli. Üreten çiftçimizin, vatandaşımızın her zaman yanındayız.” dedi.

TOPRAKSIZ TARIM DAHA VERİMLİ

Seranın sahipleri Ruziye ve Rıfat Erdoğan, 2006 yılından bu yana çilek üretimi yaptıklarını ve zaman içinde deneme-yanılma yoluyla seracılığa yöneldiklerini anlattı.

Topraksız tarım tekniğini tercih etmelerinin verimi artırdığını belirten Ruziye Erdoğan, sera sisteminde Hindistan cevizi kabuğu (cocopeat) kullandıklarını, iklim kontrolünün daha kolay sağlandığını ve topraktaki hastalıkların yaşanmadığını söyledi.

Ruziye Erdoğan, “Başladığımızda hiç bilgimiz yoktu. Çok inişli çıkışlı dönemler yaşadık ama zamanla öğrendik. Serada verim daha iyi olduğu için işletmemizi büyütmeye karar verdik.”

İLK HEDEF İHRACAT

Daha önce topraklı tarımda çalışan Rıfat Erdoğan ise geçmiş yıllarda Gürcistan’a tarla çileği ihracatı yaptıklarını hatırlatarak yeni serada hedeflerinin yeniden ihracat olduğunu ifade etti.

Erdoğan, önceki serayı yanlış yönlendirdikleri için düşük verim aldıklarını ancak yeni serada fide başına 700–800 gram ürün topladıklarını söyledi.

NİĞDE’DE ÇİLEK ÜRETİMİ YAYGINLAŞIYOR

Vali Çelik, Beyağıl, Ulukışla, Çamardı ve Altunhisar gibi ilçelerde de çilek üretiminin arttığını belirterek: “Ürün desenini ne kadar çeşitlendirirsek, çiftçimize o kadar alternatif sunmuş oluruz.” ifadelerini kullandı.

Açılış törenine Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, İl Tarım ve Orman Müdürü Furkan Mete, Gümüşler Belediye Başkanı Bayram Uzan, Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Muhabir : Esra KÖRHAN
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans