Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerinden olan beyran, kemik suyu, et, pirinç ve baharatlarla hazırlanan bir şifa kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında, bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih ediliyor.
Gaziantep, UNESCO tarafından gastronomi alanında "fark oluşturan şehirler" ağına dahil edilmiş bir kent olarak, mutfağındaki çeşitlilik ve lezzetleriyle öne çıkıyor. Bu lezzetlerden biri de kentin tescilli yemeklerinden beyran. Özellikle soğuk aylarda daha fazla tüketilen beyran, içerdiği kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve baharatlarla adeta bir şifa deposu.
Bir zamanlar sabah kahvaltılarında tercih edilen bu lezzet, artık günün her saati kentteki birçok restoranda bulunabiliyor. Beyran, grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesiyle biliniyor ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğuk havalarda büyük ilgi görüyor.
Gaziantep’teki beyran ustalarından Ahmet Çadır, özellikle sonbaharın gelmesiyle birlikte vatandaşların beyrana olan ilgisinin arttığını belirtti. Çadır, "İnsanlar hastalanmamak veya iyileşmek için beyran içmeye geliyor. Özellikle hava değişimiyle birlikte enfeksiyon hastalıkları arttığında, sabah 5’ten gece 2:30’a kadar şifa dağıtıyoruz" dedi. Ayrıca beyranın Osmanlı döneminde padişah yemeği olarak bilindiğini ve Gazianteplilerin bu yemeği haftada en az bir defa tükettiklerini ifade etti.
Doğal antibiyotik özelliği taşıyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren beyran, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Hem lezzeti hem de sağlık açısından faydalarıyla beyran, soğuk havaların en popüler yemekleri arasında yer almaya devam ediyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)