• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Bu tuzağa sakın düşmeyin! Her an dolandırılabilirsiniz


Ülke genelinde dolandırıcılık olayları günden güne daha da artmaya devam ederken, buna bir yenisi daha eklendi.

Bu tuzağa sakın düşmeyin! Her an dolandırılabilirsiniz

Ülke genelinde dolandırıcılık olayları günden güne daha da artmaya devam ederken, buna bir yenisi daha eklendi. 

Vatandaşların telefonlarına mesaj yoluyla ‘Telefon kazandınız’ ya da ‘Çekilişle telefon kazandınız’ şeklinde gelen mesajlar, dolandırıcıların yeni tuzağı olarak gösteriliyor. 

VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI

Tüketici Hakları Derneği Bilecik Şube Başkanı Şerife Köse, son zamanlarda dolandırıcıların en çok kullandığı “çekilişle telefon kazandınız” taktiği hakkında tüketicilerin daha dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Çok fazla şikayet aldıklarını belirten Köse, “Tüketiciler önce çekilişe katılım adı altında bu dolandırıcı kişilerle telefon numarası, adresleri gibi kişisel verilerini paylaşıyorlar. Akabinde dolandırıcılar tarafından ’çekilişi kazandınız’ denilerek kargo ücreti, sigorta bedeli, Imei kayıt ücreti gibi tüketicilerden yüksek meblağlarda ücret taleplerinde bulunuyorlar. Tüketiciler bu bedelleri ödemek istemeseler de bedavaya ürüne sahip olma fikri cazip geldiğinden tüketicilerin olmayan ürün için olmayan bedelleri ödediklerine üzülerek şahit oluyoruz. Bu bedelleri ödemek istemeyen tüketicilerin ise icra tehdidi altında bırakıldıkları da duyumlarımız arasında” dedi.

Şerife Köse, “Şimdi şundan bahsetmek gerekiyor, hukuka aykırı olarak kişisel verileri ele geçirmek ve bunun bir tehdit unsuru olarak kullanılması Türk Ceza Kanunu’na göre bir suç yani tüketici bu kişilere karşı her zaman şikayet hakkını kullanabilir. O nedenle tüketicilerin “ah ben TC’mi verdim, numaramı verdim şimdi ne olacak ya başıma bir iş gelirse” gibi endişelere girmesine gerek yok. O nedenle içiniz bir nebze de olsa rahat olsun' şeklinde konuştu.

Köse, icraya verme işlemi karşısında vatandaşı soğukkanlı hareket etmesi konusunda uyararak, "Halk arasında “icraya vermek” dediğimiz işlem, bizim İcra ve İflas Kanunumuzca düzenlendiği şekliyle İcra Müdürlükleri aracılığı ile yapılması gereken resmi bir işlemdir. Bu işlem yapılırken alacaklı olduğunu iddia eden kişi ya da kurumun resmi olarak kendi verilerini paylaşması ayrıca alacak dayanağını da belirtmesi gerekiyor. Doğal olarak bu işi “dolandırma” kastıyla yapan hiç kimse kendi kimliğini açıklamak istemeyeceğinden gerçekte icra yapılmasının çok da mümkün olmadığını görüyoruz. O nedenle tüketicilerin bu tip söylemlere karşı soğuk kanlı ve aklı selim bir şekilde yaklaşması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

EMNİYETE BİLDİRİLMELİ

Şerife Köse, “Yine de böyle bir durumla karşılaşılması halinde tüketicilerin vakit kaybetmeden emniyet birimlerine müracaat etmesi ve avukatlardan hukuki destek alması süreç takibinde çok önemli bir detay. Nitekim, icra takipleri özel uzmanlık gerektiren hukuki bir alan olduğundan tüketicinin bu durumda hangi prosedürü izleyeceğini bilmesi çok da mümkün olmuyor. Ayrıca bizler de derneğimiz adına tüketicilerin haklarını korumak ve mağduriyetlerini önlemek adına elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Tüketiciler doğrudan derneğimize başvurarak bizlerden destek talebinde bulunabilirler. Ancak en önemlisi elbette ki bilinçli bir tüketici olarak, bedavaya alınmasının mümkün olmadığını bildiğimiz ve kaynağını bilmediğimiz hiçbir uygulamaya dahil olmamak” dedi.

 

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans