• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Bardo sakatatı Türkiye’ye mi geliyor?


Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve Tarım Orman Köy işleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta olan var olan sorunları TBMM’de gündeme getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve Tarım Orman Köy işleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta yaşanan sorunları TBMM’de gündeme getirdi.  

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Sudan'dan bardo sakatatının geleceğini, bu sakatatın nerede kullanılacağını sordu. 

Gürer, 2023 yılında 818 bin baş hayvan ithal edildiğini, 1 milyar 163 milyon doların yurt dışına gittiğini belirtti. 

Köylerde çoban bulmakta zorlanıldığını aktaran Ömer Fethi Gürer, mera hayvancılığının bitme noktasına geldiğini söyledi. 

YİNE DE ÇÖZÜM BULUNAMADI

Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de söz alarak hayvancılıkta yaşanan sorunlar karşında iktidarın ithalata sarıldığını, çözümün yine de oluşmadığını ifade etti. 

Gürer “İktidar bu durumu düzenleyemeyince ne yaptı? İthalata sarıldı ve yurt dışından 2023 yılında 818 bin baş hayvan, 1 milyar 163 milyon dolar paramız gitti. Bu da yetmedi, aynı dönemde 34 bin 417 ton da et ithalatı gerçekleştirdi. Yine, 2024 yılının ilk üç ayında Ocak-Şubat-Mart 109 bin baş sığır ithal edildi, 18 bin ton et de ithal edilerek 113 milyon 392 bin lira da yurt dışına paramız verildi.” diye konuştu.

thumbnail_Fotoğraf 2.jpg

ÇOBAN BULUNAMIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkede meralarımız 1940 yılında 44 milyon hektarken olan alanlarımız şuan 13 milyon hektara düştü; mera hayvancılığı neredeyse bitmek üzere. Özellikle büyükbaş ithal edilen hayvanların ağız yapıları ülkemizdeki meradaki ot varlığının boyunun kısalığı nedeniyle tüketimine uygun olmayınca on iki ay hayvanlar kapalı olarak besleniyor ve günde on kiloya yakın yem tüketiyor. Böylece yem giderleri yüzde 70'i oluşturup katlanıyor, hayvancılık yapan çiftçilik yapmıyorsa bu işten uzaklaşıyor. Ayrıca, ülkemizde önemli ölçüde yem ithal geliyor. Neredeyse Türkiye'deki tüketilen yemin yarısını ithal etmek durumunda kalıyorsun. Ahır giderleri artıyor, veteriner masrafları artıyor, işçilik artıyor. Kırsal alanların da boşaldığı için küçükbaş hayvanlar için çoban bulma sorunu var çünkü köyde yaşayanın yaş ortalaması 55.” dedi.

Fotoğraf 1.jpg

KİMLER BU İŞTEN VURGUN VURUYOR?

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer “Bu sorunların oluşumu, iktidarın  hayvancılık politikalarıyla doğru olarak uygulamaması ile ilgili ama daha vahim bir durum var, söylediğimiz zaman bunun tartışmaları da oluyor. Ne yediğimizi, ne içtiğimizi bilmiyoruz diyoruz. Yurt dışından ithal edilen etlerde 2016 yılında da bakteriler ve hastalıklara saptanmış ve bunların imhasına karar verilmişti. Yine, 5'inci ayda ithal edilen bir ette ortaya çıkan "salmonella" denilen, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren, oldukça zararlı bir bakteri tespit edildi. Sorduğumuz zaman diyorlar ki: "Oraya, kesim merkezine veteriner görevlendiriyoruz. Orada helal kesim yaptırıyoruz, incelemede bulunuyoruz." Türkiye'ye giriyor, Türkiye'ye girdikten sonra laboratuvarda, burada bakteri saptanıyor insan sağlığına zararlı. Bu nasıl kontroldür? Kim yapıyor bu denetimi? Kim getiriyor bu eti? Bu etlerin insanlarca tüketimi örnekleme usulü yapıldığına göre acaba başka mercilerden yurt içinde piyasaya veriliyor mu, verilmiyor mu? Bir de utanmadan "Piyasa regülasyonunu etkisizleştirme ve dezenformasyon amaçlı şu haberlere aman itibar etmeyin." diye Et ve Süt Kurumu açıklama yapıyor. Arkadaş, bakterili ürünü getiren sensin, o geldiği yerde bunu inceleyen sensin "Türkiye'ye girdikten sonra laboratuvar denetimi yapıldı." diyen sensin ve bu et Türkiye'ye nasıl gidiyor, kimler bu işten vurgun vuruyor? Nasıl oluyor da insan sağlığına zararlı et getiriliyor? Bu etlerin Türkiye'ye gelmemesi lazım.”

GÜRER’DEN DESTEK ÇAĞRISI

Ömer Fethi Gürer yaptığı konuşmada Kendi besicimizi, kendi üreticimizi desteklememiz lazım” dedi Gürer “. 1984'te hayvan varlığı olarak kendi kendine yeten ülke bu duruma düşürüldü. O anlamda sorun da belli, yemde sübvanse edilse, destek verilse, üreticinin hayvanlarının kesime gitmesi önlense bunlar yaşanmayacaktı. Karnından canlı canlı yavru çıkan inekler kesilirken seyredildi, bugünkü süreç bilinçli olarak yaratıldı ve bunun vebali, bu ülkenin tümünün hakkını helal etmeyeceği boyuttadır.” Dedi

Fotoğraf 3.png

KATIRIN KUZENİ: BARDO

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer Sudan ile yapılan ticari anlaşmanın TBMM Dış işleri komisyon geçtiğini belirtti ve Sudan gıda ürünü ithalatını da sorguladı. 

Gürer “Sudan'da çiftlik kurulmaya gidilmişti, Sudan'da çiftlik kurulma olayında şirket kuruldu, Cumhurbaşkanı feshetti. Şimdi, Sudan'la yeni bir anlaşma yapılıyor; oradan et gelecekmiş, hayvan gelecekmiş, tarla ürünleri gelecekmiş, yumurta gelecekmiş. Ya, on dokuz günde oradan buraya konteyner geliyor. İlginçtir, bakın, bunu çoğunuz bilmiyorsunuz, bu da bardo, bardo sakatatı geliyor yani katırın kuzeninin sakatatı ülkeye ithal edilecekmiş, gümrüğü sıfır. "Bunu nerede kullanacaksınız, niye kullanacaksınız?" "E, mevzuat böyle." Ben bu mevzuatı, bardoyu yedi yıl önce yine göstermiştim, "Düzelteceğiz." dediler; şu anda baktım, Sudan'dan bardo da geliyor, gözünüz aydın! Yani bu kadar anlamsız, bu kadar manasız, Türkiye'nin tarımını bu kadar hiçe sayan bir anlayış bu ülkede görülmedi.” diye konuştu.

Muhabir : Hatice SÖYLER
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans