yandex
'Kurbanlık fiyatları emekli ve asgari ücretlinin gelirini aştı'
  • DOLAR
    38,4006
    %0,20
  • EURO
    43,6853
    %-0,02
  • G. Altın
    4.094,52
    %-0,84
  • Ç. Altın
    6.581,38
    %-0,97
  • BIST
    9.51
    -0.61
  • BITCOIN
    94,336.855
    -0.09
  • ETHEREUM
    1,812.956
    -0.03
  • DOLAR
    38,4006
    %0,20
  • EURO
    43,6853
    %-0,02
  • G. Altın
    4.094,52
    %-0,84
  • Ç. Altın
    6.581,38
    %-0,97
  • BIST
    9.51
    -0.61
  • BITCOIN
    94,336.855
    -0.09
  • ETHEREUM
    1,812.956
    -0.03

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

'Kurbanlık fiyatları emekli ve asgari ücretlinin gelirini aştı'


Bülten
27-04-2025 15:13:12
27-04-2025 15:55:29

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de kurbanlık için ayrılan hayvanların fiyatlarını besicilerle konuştu.

 'Kurbanlık fiyatları emekli ve asgari ücretlinin gelirini aştı'
Görsel Kaynağı :
Bülten


 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları üretici Hanifi Güçlüer ile yaptığı konuşma ile gündeme taşıdı. 

 Gürer, bir ahırda kurbanlık hayvanların geçen yıla göre durumunu sordu. Üretici Hanifi Güçlü fiyatların geçen yıla göre yüzde 50 arttığını belirterek, “Bu yıl fiyatlar, geçen seneki oranlara göre yüzde 50 artış gösterdi. Geçen seneki alım gücüne göre şu an müşterilerimiz almakta biraz zorlanıyor” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ

 Kurbanlık hayvanların fiyatlarının neden bu kadar arttığına dair Gürer’in sorularını yanıtlayan Güçlüer girdi maliyetlerinin hızlı şekilde yükseldiğini vurguladı: “8-9 aydır besliyoruz. Arpa 7-8 liraydı, şu an 11-12 lira. Yemin çuvalı 500 liraydı, şu an 750 lira. Veteriner giderleri ise iki katına çıktı. Tüm bu maliyet artışları, ister istemez fiyatlara yansıyor. Yem gideri var, aşı gideri var, veteriner gideri var. Tabii ki ilaç maliyetleri yüzde 200 artış gösterdi. Veteriner giderlerde zaten şöyle söyleyeyim, daha önce 1.000-2 bin liraya gelip muayene yapıp gidiyorsa şu an 4 bin -5 bin Lira. Aşıların da ortalama maliyeti bugün bir tane dana için 2 bin  lirayı buluyor. Bir önceki sene 600-700 lira gibiydi. Şu anda hayvanların fiyatının artmasına en büyük etken girdi maliyetlerindeki artış.  Maliyetler, işçilik maliyetleri, ilaç sektöründeki fiyat artışı bunlar ana etkenler. Geçen yıl hisse satış fiyatlarımız 25 bin -26 bin lira bandındaydı ortalama. Bu yıl hisse satış fiyatlarımız 35-36 bin lira bandında.”

Ömer Fethi Gürer’in, “Bu maliyetler hem üreticiyi hem de vatandaşı nasıl etkiliyor?” sorusuna Hanifi Güçlüer şöyle yanıt verdi: “Üretici tam 3 yıl boyunca bir danayı kesime hazır hale getirmek için çalışıyor. Ancak her geçen gün mazot, yem ve işçilik maliyetleri arttığı için zarar ediyoruz. Vatandaş ise bu fiyat artışlarıyla kurbanlık hayvan almakta zorlanıyor.”

27612Fotoğraf 2.jpg

 VATANDAŞLARIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

Geçen yıla kıyasla hayvan satışlarının azaldığını belirten Hanifi Güçlüer, alım gücündeki düşüşe dikkat çekti: “Geçen yıl bu zamanlarda 10-15 danayı hemen satmıştık. Ama şu an 7-8 danayı yeni tamamlayabildik. Geçen sene daha rahat alışveriş yapabiliyordu vatandaş”

Gürer, et fiyatlarındaki artışa da değinerek, “Geçen sene 500 liraya satılan etin kilosu bu yıl 700-750 liraya çıktı. Üretici artan girdi maliyetlerinden dolayı şikayetçi, vatandaş ise fiyatlardan. Bu işten ne üretici ne de tüketici memnun kalıyor” dedi.

Güçlü ise bu konuda üreticilerin de haklı olduğunu belirterek, “Üretici de burada sonuna kadar haklı, Çünkü bir dananın meydana gelmesi 9 ay önce anne karnında bekliyor. Daha sonra 24 ayda dışarıda beslenme süresi var. 30 ayın sonunda kesilebilecek bir duruma geldiği için üretici tam 3 yıl bir dananın kesilip de meydana gelmesi için uğraşıyor. Yani aslında üretici de bu işten zararda. İşçilikte maliyet olarak tabii ki her geçen gün maliyetler, mazot maliyetleri….” ifadelerini kullandı.

Güçlü, “Hayvanların 12 ay yemle beslendiğini, meraya çıkması durumunda bu şekilde etlendiremeyeceklerini ve hayvanın etinin meraya çıkması durumunda çırpacağını belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Mera hayvancılığı büyükbaş hayvanda çok düştü. 12 ay kapalı alanda hayvan yemle besleniyor. Sonuçta ahır ve bakım gideri, yem, mazot ve elektrik gideri yanında veteriner ve aşı giderleri ile önemli bir beslenme ve bakım gideri var. Ayrıca hastalık riski ve pazar değişkenliği içinde besici kendi çabası ile süreci yönetiyor. Esasen tarım her kesimi ile problemli bir dönem yaşanıyor. Kamucu bir anlayış, öngörülebilir bir planlama ve doğru destek ve yönetim politikaları ile hayvancılıkta sorunlarda iyileşme sağlanır. İthalatçı anlayışla sorunlar katlanır, böyle giderse kurban kesmekte zorlanırız.” dedi. 

27612Fotoğraf 2.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans