Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketi hakkında açıklamalarda bulundu. Paketin, "çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması" ilkesi doğrultusunda hazırlandığını belirten Şimşek, bu düzenlemenin dar gelirli vatandaşlara yönelik yük getirmeyeceğini vurguladı.
TBMM Başkanlığı'na sunulan yeni vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi, uzun süredir ilgili tarafların görüşleri alınarak hazırlandı. Şimşek, taslağın bakanlık bünyesindeki çalışmalarının tamamlandığını ve artık Yüce Meclis'in takdirine sunulduğunu belirtti. Yeni düzenlemelerle kayıt dışılığı önleyecek, vergide etkinlik, adalet ve verimliliği sağlayacak adımlar atıldığına dikkat çeken Şimşek, vergi güvenliğinin önceliklendirildiğini ve istisnaların kaldırılması yönünde adımlar atıldığını ifade etti.
ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERE ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ
Yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro eşiğini aşan çok uluslu şirketler için düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerlerinin asgari %15 kurumlar vergisine tabi tutulmasına yönelik yeni bir vergileme sistemi oluşturulacak. Bu düzenleme, OECD kurallarına uyumlu olarak hazırlanmış olup, çok uluslu şirketlerin kazançlarının %15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor. Türkiye'de nihai ana işletmesi yurt dışında bulunan 1024 grup bulunurken, bu grupların ülkede 2 bin 134 işletmesi yer alıyor.
KURUMLAR VERGİSİNDE YENİ DÜZENLEMELER
Yeni vergi teklifi ile kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplayacakları kurumlar vergisinin tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi getiriliyor. Mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının %10'undan aşağı olamayacak. Yeni işe başlayanlardan 3 yıl asgari vergi alınmayacak, mevcut yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacak, bazı istisna kazançlar kapsam dışında bırakılacak.
YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNE KURUMLAR VERGİSİ ARTIŞI
Yap-işlet-devret modeli ile kamu işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı %25 yerine %30 olacak. Ayrıca, mevcut uygulamada yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutuluyor. Bu istisna, kar dağıtım şartına bağlanacak ve istisna kazancın %50'si ortaklara dağıtıldığında kar paylarını alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak.
SERBEST BÖLGELERDE VERGİ İSTİSNASINA SINIRLAMA
Mevcut uygulamada serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, üretilen ürünlerin yurt içine ya da yurt dışına satılıp satılmadığına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna tutuluyordu. Ancak, bu istisna artık sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak ve yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacak.
VERGİ KAÇAKÇILIĞINA KARŞI DAHA AĞIR CEZALAR
Teklif ile cezalarda etkinliğin artırılması için düzenlemeler de yer alıyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artacak. Başkasına ait pos cihazı kullananlara, başkasının IBAN’ını kullananlara ağır cezalar getirilecek. Kayıt dışı faaliyetlere artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacak ve bu ceza oranları artırılacak.
Bu yeni vergi düzenlemeleri, Türkiye'de vergilendirilmemiş alan bırakmamak ve mali disiplini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilecek adımları içeriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi adaletinin güçlendirilmesi ve sermayeye yönelik vergi uygulamalarının getirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)