yandex
Yemek sonrası şişkinlik neden olur?
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yemek sonrası şişkinlik neden olur?


BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Genel Cerrahi doktorlarından Op. Dr. Erdem Şentatar, yemek sonrası karın şişliğinin sık rastlanan rahatsız edici bir durum olduğunu belirtti.

Yemek sonrası şişkinlik neden olur?
Görsel Kaynağı :
İHA


"Bu durum, yalnızca rahatsızlık yaratmakla kalmayıp bazı sağlık sorunlarının habercisi de olabilir" diyen Şentatar, yemek sonrası şişliğin nedenlerinin anlaşılmasının, bu sorunun önlenmesi açısından önemli ipuçları sunduğunu ifade etti.

Op. Dr. Şentatar, "Yemek sonrası karında meydana gelen şişlik, sindirim sisteminde gaz ya da sıvı birikmesinden kaynaklanabilir," dedi. Bu durumun yaşam kalitesini düşürüp hareket kabiliyetini zorlaştırabileceğini belirtti. Şişkinliğe yol açan nedenlerin bilinmesi ve önlem alınması daha rahat bir yaşam sürmek adına önem taşımaktadır.

YEMEK SONRASI ŞİŞKİNLİĞİN YAYGIN NEDENLERİ 

Yemek sonrası şişkinliğin başlıca nedenlerini açıklayan Dr. Şentatar, "Hızlı yemek yemek sindirim kanalında hava birikmesine neden olabilir. Aynı zamanda karbonhidrat ağırlıklı ve gaz yapıcı yiyecekler, özellikle baklagiller, brokoli, soğan gibi besinler gaz oluşumunu tetikleyebilir," dedi. Laktoz intoleransı olan bireylerde ise süt ürünlerinin karın şişliğine yol açtığını ifade etti. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının da, reflü, gastrit ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi durumların gaz birikimi ve şişkinliğe yol açabileceğini belirtti. Ayrıca stres ve anksiyetenin sindirim sistemini etkileyerek, sindirim sürecini yavaşlattığını söyledi.

ŞİŞKİNLİK TANISI NASIL KONULUR? 

Op. Dr. Şentatar, şişkinlik tanısının hastanın genel sağlık durumu ve şişkinlik süresine göre değiştiğini belirtti. "Kan testleri, dışkı incelemeleri, ultrason ve endoskopi gibi görüntüleme tetkikleri, alerji ve intolerans testleri ile mide boşalım testleri hastanın durumuna göre yapılır," diyerek tanı sürecinde kullanılan yöntemlere değindi.

ŞİŞKİNLİK SORUNUNU HAFİFLETMENİN YOLLARI 

Yemek sonrası şişkinliği önlemenin bazı basit yolları olduğunu belirten Op. Dr. Şentatar, "Yavaş yemek yemek, gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmak, stresten uzak durmak ve yeterli miktarda su tüketmek şişkinlik sorununu hafifletebilir," dedi. Şentatar, şişkinlik şikayeti sürekli olan kişilerin uzman bir doktora başvurarak altta yatan sağlık sorunlarını öğrenmeleri gerektiğini ifade etti. "Doğru beslenme ve yeterli su tüketimi, sindirim sağlığınızı korumanın anahtarıdır" diyerek sindirim sağlığının yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini vurguladı.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans