• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yazın Uyku Kalitesini Artırmanın 7 Etkili Yolu


Kaliteli, düzenli ve yeterli uyku hem zihinsel hem fiziksel sağlığın korunması için son derece önemlidir.

Yazın Uyku Kalitesini Artırmanın 7 Etkili Yolu
Görsel Kaynağı :
Bülten

Vücut ve zihin uyku sırasında yeniden şarj olur. Hafızanın güçlenmesinden duyguların düzenlenmesine, vücut dokularının yenilenmesinde görevli hormonların salgılanmasından bağışıklık sisteminin güçlenmesine kadar birçok önemli süreç uyku sırasında tamamlanır. Ancak bazı durumlar uyku kalitesini bozabilir. Uyku düzeni ve kalitesi mevsimlere göre de değişebilir. Özellikle yazın artan hava sıcaklıkları uykuda olumsuz değişikliklere neden olabilir. Ancak bazı ipuçlarıyla yazın zorlu şartlarında bile kaliteli şekilde uyumak mümkün.
Serin Bir Uyku Ortamı Yaratın
Sıcaklık uyku kalitesini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Kaliteli bir uyku için ideal ortam sıcaklığı 18-22 derecedir. Bu derecenin üzerindeki ya da altındaki ısıya sahip ortamlar metabolizma faaliyetlerini artırarak bireyin uyanık kalmasına neden olabilir. Bu nedenle yaz aylarında uyku düzeni için serin bir ortam elde etmek önemlidir. Kesintisiz şekilde uyumak için yapılabileceklerden bazıları şunlardır:

Doğru Yatak ve Yastık Seçimi
Yaz sıcaklarında rahat bir şekilde uyumak için öncelikle doğru malzemeden üretilmiş bir yatak seçilmesi gerekir. Yatağın nefes alan kumaşa sahip, vücut ısısını dengeleyen ve terletmeyen malzemelerden üretilmiş olması gerekir. Bu noktada pamuk ve bambu gibi doğal liflerden üretilmiş yataklar nefes aldıran yapılarıyla idealdir. Yatak seçimi kadar nevresim ve pike gibi diğer uyku ürünlerinin de ince ve nefes aldıran kumaşlara sahip olması önemlidir.

Yastık seçimi de iyi bir uyku için yatak kadar önemlidir. Yastığın terletmeyen ve nefes alan malzemelerden üretilmesine dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda jel dolgulu yastıklar da serinletici ve vücut ısısını dengeleyici bir etki göstererek sıcak havalarda daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir. Kullanılacak yastıkların antibakteriyel ve yıkanabilir olması da hijyen sağlanması ve dolayısıyla sağlıklı bir uykuya zemin hazırlaması için önemlidir. Bununla birlikte yastığın baş ve boyun yapısına uygun şekilde seçilmesi de uyku kalitesini artırma yöntemleri arasında yer alır.

Klima ve Vantilatör Kullanımı
Yazın iyi uyku için öneriler arasında klima ve vantilatör gibi hava serinleticilerden yararlanılarak ortamı serinletmek de yer alır. Yatmadan 1-2 saat önce klimayı 22 dereceye ayarlayıp çalıştırmak, oda sıcaklığını ideal seviyeye getirmeye yardımcı olabilir. Klima kullanımı kimileri için rahatsız edici olabilir. Böyle durumlarda vantilatör de tercih edilebilir. Vantilatör kullanırken cihazın önüne buz dolu bir kâse ya da soğuk su dolu bir kap yerleştirmek vantilatörün serinletici etkisini artırabilir.

Pencere ve Perdeler
Gece serin bir odada uyumak için gün boyu pencereleri ve perdeleri doğru şekilde kullanmak gerekir. Odanın gün içinde sürekli güneşe maruz kalması ısınmasına neden olur. Bu nedenle odanın mümkün olduğunca güneş ışınlarından korunması, gerekirse karartma perde kullanılarak serin kalmasını sağlayabilir.

Günün en sıcak saatlerinde camları açarak ortamı havalandırmak da sıcak havanın içeri girip oda ısısını artırmasına neden olur. Bu nedenle havalandırma işlemini mümkün olduğunca sabah erken saatlerde, akşamüstü ve gece yapmak en iyisidir. Klima kullanılmayan ortamlardaysa geceleri pencereleri yoğun hava akımına maruz kalmayacak şekilde açmak daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.


Uyumadan Önce Hafif Yemekler Tercih Edin
Beslenme kaliteli uykunun önemli bir parçasıdır. Gün içinde tüketilen besinler ve uyku kalitesini artıracak atıştırmalıklar yaz sıcaklarında daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.

Ağır Yemeklerden Kaçının
Akşamları sindirimi uzun süren gıdalar tüketmek vücudun sindirim için daha fazla enerji harcamasına neden olabilir. Aynı zamanda yaşanan hazımsızlık uykuya dalmayı ve rahat uyumayı da engelleyebilir. Bu nedenle akşam yemeklerinin özellikle yaz aylarında daha hafif besinler içeren bir menüden oluşması ve mümkünse yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemeye son verilmesi gerekir. Ayrıca aşırı alkol tüketiminden kaçınılması ve gün boyu alınan kafein miktarının sınırlandırılması da daha derin ve kaliteli bir uyku uyunmasına katkı sağlar.

Sıvı Tüketimine Dikkat Edin
Uyku öncesinde çok fazla sıvı tüketmek gece sıkça tuvalete kalkılmasına ve uykunun bölünmesine neden olabilir. Bu durumu engellemek için uykudan önce sıvı tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Sıvı tüketimini gün içine yaymak hem yeterli sıvı alımını destekleyebilir hem gece sık sık tuvalete kalkmayı önleyerek uyku kalitesini artırabilir.

Uyku Öncesi Atıştırmalıklar
Düzenli ve yeterli bir uyku için uyku kalitesini destekleyen besinler bulunur. Yaz sıcaklarında daha rahat uyumak için bu besinleri küçük atıştırmalıklar şeklinde tüketebilirsiniz. Kaliteli bir uyku için tüketilmesi önerilenlerden ilki, melatonin içeren besinlerdir. Uykuyu düzenlemeye yardımcı bir hormon olan melatonin hem vücutta doğal olarak üretilir hem dışarıdan besinlerle ya da takviye yoluyla alınabilir. Kiraz, yaban mersini, dut ve badem melatonin içeren besinlerden bazılarıdır.

Melatonin dışında magnezyum da kasları gevşeterek daha iyi bir uyku sağlayabilir. Fındık, ıspanak, muz ve tam tahıllı ürünler magnezyum içerir. Bunların dışında şu besinleri tüketmek de uyku kalitesine olumlu katkı sağlayabilir:

Ceviz, 
Yulaf,
Yoğurt,
Elma, 
Kivi,
Süt,
Ayran.
Düzenli Uyku Rutini Oluşturun
Küçük adımlarla oluşturulabilecek bir uyku rutini daha iyi ve yeterli uyumaya yardımcı olur. Uyku rutini her gece yatmadan önce düzenli yapılan, belli aktiviteleri ifade eder.

Aynı Saatte Yatıp Kalkma
Her gün aynı saatte yatıp kalkmak biyolojik saatin düzenlenmesini sağlar. Yatma ve kalkma saatlerini düzenlemek ve bu saatlere uymak uykuya daha kolay dalmaya ve kesintisiz şekilde uyumaya yardımcı olur. Özellikle çalışan bireylerin hafta içi uyguladıkları uyku düzenini hafta sonları da sürdürmeleri önemlidir. Hafta sonları rutini bozarak daha geç yatıp kalkmak haftanın ilk günlerinde yeterli uyku alınmamasına neden olabilir.

Gevşeme Teknikleri
Nefes egzersizleri, yoga ve meditasyon gibi teknikler uyku kalitesini artırmada etkilidir. Uyku öncesinde yoga ve meditasyon yapmak zihni sakinleştirirken bedeni de gevşetebilir. Hem gün içinde hem yatağa geçildiğinde yapılabilecek nefes egzersizleri de uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

Teknolojiden Uzak Durma
Teknolojik cihazların ekranlarından yayılan mavi ışık melatonin salgılanmasını baskılar. Bu durum da bireyin uykuya geçişini zorlaştırır. Bu nedenle uyku rutini oluştururken yatağa geçildiğinde telefon, tablet ya da televizyon gibi elektronik cihazlardan uzak durulması önemlidir. Yatağı sadece uyumak ve cinsel aktivite için kullanmak gerekir. Uykudan en az 90 dakika önce ekran kullanımını sınırlandırmak da bu anlamda etkili olabilir.

Hafif ve Rahat Kıyafetler Giyin
Kaliteli bir uyku için doğru uyku kıyafetlerinin seçimi önemlidir. Özellikle sıcak havalarda vücut ısısını düşürmek için uygun kıyafetlere ihtiyaç vardır.

Pamuklu ve Nefes Alan Kumaşlar
Yaz sıcaklarında pamuklu ve nefes alan kumaşlar tercih etmek konfor sağlar. Günlük hayatta olduğu gibi uyku sırasında da bu tür kumaşlardan üretilen kıyafetler tercih edilerek cildin nefes alması ve vücut ısısının düşürülmesi sağlanabilir. Uyku kıyafetlerinin mümkün olduğunca ince kumaşlardan seçilmesi de rahat bir uyku için olmazsa olmazdır.

Gevşek ve Rahat Kesimler
Kaliteli bir uyku için kumaş seçimi kadar kıyafetin kesimi de önemlidir. Uyku sırasında vücudu sıkmayan kıyafetler giymek hem kasların gevşemesine hem dolaşımın rahatlamasına yardımcı olur. Rahat kesimli kıyafetler aynı zamanda cildin daha rahat nefes almasını sağlayarak terlemeyi de önler.

Kıyafet Seçiminde Renkler
Sıcak havalarda tercih edilecek kıyafetlerin renkleri de önemlidir. Gün içinde beyaz, mavi, bej gibi açık renkli kıyafetler tercih etmek güneş ışığının yansıtılmasına ve vücudun daha serin kalmasına yardımcı olur. Gün boyu serin kalan vücut daha konforlu şekilde uykuya dalabilir.

Gün İçinde Fiziksel Aktivite Yapın
Egzersiz sağlıklı bir yaşamın vazgeçilemez unsurlarından biridir. Aynı şekilde egzersiz yazın uyku kalitesini artırmak için uygulanacak yöntemler arasında da yer alır. Ancak egzersizin ne zaman ve nasıl yapılacağına dikkat etmek önemlidir.

Egzersizin Uykuya Etkisi
Hafif ve orta düzeyli egzersiz vücuttaki stresi azaltarak beynin derin uyku evresine geçişini kolaylaştırır. Günde en az 30 dakikalık orta düzeyli egzersiz insanların gece daha iyi uyumasına yardımcı olabilir.

Egzersizin Zamanlaması
Sabah saatlerinde yapılan hafif ve orta düzeyli egzersiz vücuttaki stresin azalmasına ve rahat bir gece uykusuna yardımcı olur. Ancak uyku saatinden hemen önce gece yapılan egzersizler vücut sıcaklığının artmasına neden olacağından uykuya geçişi zorlaştırabilir.

Hareketsiz Kalmaktan Kaçının
İyi bir gece uykusu için gün içinde aktif olmak da önemlidir. Sürekli aktif olmak vücut sistemlerinin düzgün çalışmasına ve dolayısıyla daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.

Yaz Aylarında Uykuya Yardımcı Doğal Çözümler
Yaz sıcaklarında daha rahat bir uyku için uygulanabilecek doğal yöntemler de bulunur. Yaz aylarında uykuya yardımcı olabilecek bazı doğal çözümler şunlardır:

Bitkisel Çaylar
İçeriğindeki etken maddeler nedeniyle uykuya dalmayı kolaylaştıran ve kaliteli uykuyu destekleyen bitkiler vardır. Bu bitkilerin çay olarak tüketilmesi daha rahat uyunmasına yardımcı olabilir. Papatya, çarkıfelek bitkisi, nane, lavanta, kedi otu kökü, ıhlamur, melisa ve rezene gibi bitki çayları iyi bir uyku için tercih edilebilir.

Aromaterapi
Aromaterapi vücudun rahatlamasına ve dolayısıyla uykuya daha rahat geçmesine yardımcı olur. Lavanta, ylang ylang, papatya, nane, bergamot, sandal ağacı, sedir ağacı, adaçayı ve okaliptüs gibi sedatif etkili yağlar, buhar yoluyla solunabilir veya sabit yağla seyreltildikten sonra masaj yoluyla uygulanabilir.

Serinletici Duş
Uyku öncesi ılık bir duş almak vücut sıcaklığının düşmesine ve gevşemeye destek olarak sıcak havada rahat uyumayı kolaylaştırır.

Stresi Azaltmanın Yolları
Stres kaliteli uykunun en büyük düşmanlarından biridir. Bu nedenle stresi azaltmak ve stres yönetimi yapabilmek daha rahat uyumaya yardımcı olabilir.

Günlük Tutma
Düzenli şekilde günlük tutarak zihni rahatlatmak, rahat ve huzurlu şekilde uyumaya katkı sağlayabilir. Duyguları ve düşünceleri yazmak zihni sakinleştirirken uykuya dalmadan önceki düşünme sürecini de olumlu yönde etkileyebilir.

Zihinsel Rahatlama Teknikleri
Stres yönetiminde zihinsel rahatlama teknikleri etkilidir. Nefes egzersizleri, pozitif düşünme ve rahatlatıcı müzikler bu konuda yardımcı olabilir.

Sosyal Bağlantılar
Aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek stresi azaltarak kesintisiz uykuya katkı sağlar. Bu nedenle kaliteli bir uyku için sosyal ilişkiler kurmak ve aktiviteler düzenlemek faydalıdır.

Yaz Aylarında Uyku Kalitesini Artırma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yazın uyumak için en iyi saat nedir?
Uyku için en verimli saatler gündüz 13.00-15.00, geceyse 23.00-03.00 arasıdır. Deliksiz bir gece uykusu için gündüz uykusu maksimum yarım saat olmalıdır.

Sıcak havalarda serin kalmak için neler yapabilirim?
Yeterli miktarda sıvı tüketmek, vücudu serin tutan kumaşlara sahip geniş kesimli kıyafetler tercih etmek, günün en sıcak saatlerinde egzersiz yapmaktan ve dışarıda olmaktan kaçınmak ve ılık duş almak yazın serin kalma ipuçları arasında yer alır.

Yaz aylarında neden daha zor uyuyorum?
Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları uyumayı zorlaştırır. Buna ek olarak günlerin uzaması ve dolayısıyla güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması melatonin üretimini azaltarak daha zor uyumaya neden olur.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans