yandex
Yabancı şef, yöresel lezzeti değerlendiremez
  • DOLAR
    41,9281
    %0,11
  • EURO
    48,9489
    %0,16
  • G. Altın
    5.747,14
    %0,36
  • Ç. Altın
    9.784,76
    %0,00
  • BIST
    10.338
    0
  • BITCOIN
    108,818.622
    0.64
  • ETHEREUM
    3,958.824
    0.36
  • DOLAR
    41,9281
    %0,11
  • EURO
    48,9489
    %0,16
  • G. Altın
    5.747,14
    %0,36
  • Ç. Altın
    9.784,76
    %0,00
  • BIST
    10.338
    0
  • BITCOIN
    108,818.622
    0.64
  • ETHEREUM
    3,958.824
    0.36

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Yabancı şef, yöresel lezzeti değerlendiremez


Niğde’de düzenlenen 5.Gastronomi Festivali kapsamında Niğde’ye gelen Türkiye Anadolu Şefler Birliği Başkanı Hüseyin Şipal, festival süresince Tanem Catering’in şefi Habip İlhan’ın misafirperverliğinde ağırlandı.

Görsel Kaynağı :
Aylin KİN

Festival hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Şipal, yerel mutfağın tanıtımında dışa bağımlılıktan uzaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Yıllardır Türk mutfağını yurtiçi ve yurtdışında temsil ettiğini dile getiren Şipal, özellikle yöresel yemek yarışmalarında jüri seçimlerinin çok daha özenli yapılması gerektiğini ifade etti. 

Şipal yaptığı konuşmada, “Ben yılda 80’in üzerinde etkinlikte Türk mutfağını tanıtıyorum. Berlin ve Frankfurt’ta çektiğim belgesellerle uluslararası arenada yer aldım. Ama ne yazık ki Türkiye'nin birçok yerinde hâlâ yöresel yemek yarışmalarında yabancı şefler jüriye dahil ediliyor. Kendi mutfağımıza hâkim olmayan bir şef, bizim yemeklerimizi nasıl doğru değerlendirebilir? Bu, sadece şekilcilik olur” dedi. 

“YERELİN USTALARI SAHİPLENİLMELİ”

Başkan Şipal, festival gibi organizasyonlarda yerel ustalara ve şeflere daha fazla alan açılması gerektiğini belirterek, “Biz başka bir coğrafyaya gittiğimizde sahneye çıkmak yerine o bölgenin ustalarını dinlemeyi tercih ederiz. Çünkü o bölgenin yemeğini en iyi onlar bilir. Dedeler, neneler, ustalar... Bu insanlar bizim kültürel mirasımız. Onları dışarıda bırakmak, bu mirası görmezden gelmek olur” şeklinde konuştu.

“GALA MASASINDA YÖRENİN TADI OLMALI”

Festival organizasyonlarında gala gecelerinin önemine de değinen Hüseyin Şipal, bu özel gecelerde bölgeye ait coğrafi işaretli yemeklerin mutlaka yer alması gerektiğini ifade ederek şu sözlere yer verdi: “Gala gecesi, bir festivalin vitrinidir. O gece, davetliler o yörenin lezzetleriyle buluşmalı. Oraya gelen herkes o sofrada Niğde’nin çorbasını, yemeğini, tatlısını tadabilmeli. Bu, bölgeye saygıdır; mutfağa vefadır” 

“AHİLİK GELENEĞİ YAŞATILMALI”

Hüseyin Şipal, düzenlenen gastronomi festivalerinde Ahilik kültürünün önemine de değinerek, festivallerde yaşı ilerlemiş, mesleğinde usta olmuş kişilere daha fazla yer verilmesi gerektiğini hatırlattı.

Şipal, “Ahilik Haftası’nda her ilde yılın ahileri seçiliyor. Bu isimler arasında aşçılar, berberler, ustalar da var. Bu kültür bizim kimliğimiz. Festivallerde de bu geleneği yaşatmak, ustalara kıymet vermek gerekir” dedi. 

TANEM CATERİNG’E TEŞEKKÜR ETTİ

Hüseyin Şipal, festival boyunca Tanem Catering’in başarılı şefi Habip İlhan’a da özel teşekkür ederek gösterilen sıcak karşılama ve misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Şipal konuşmasında, “Niğde’de bulunmaktan, özellikle Tanem Catering’in misafirperverliğinden son derece memnun kaldım. Şef Habip İlhan’a ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu tür organizasyonlarda böylesine özenli ev sahipliği görmek bizleri mutlu ediyor” dedi. 

Muhabir : Aylin KİN
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans