Vatandaş Kredi Kartı Borcunu Ödeyemiyor: Faize Bırakılan Borç Rekor Seviyede!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Finansal İstikrar Raporu, vatandaşın borçlanma alışkanlıklarındaki çarpıcı değişimleri ortaya koydu. Raporda, kredi kartı borçlarının ödenememe oranlarındaki artış dikkat çekti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Finansal İstikrar Raporu’nda, Türkiye’de hanehalkı borçluluğunun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. Ancak raporda kredi kartı ve ihtiyaç kredisi gibi borç türlerindeki farklılaşmalar dikkat çekici bulundu.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, raporu değerlendirirken, "Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, makroihtiyati politikalarla desteklemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Raporda, konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) oranında düşüş olduğu belirtilirken, temel ihtiyaçların ağırlıkta olduğu kredi kartı kullanımında artış olduğu ifade edildi. Kredili Mevduat Hesabı (KMH) oranındaki yükseliş de dikkat çeken bir diğer başlık oldu.
Kredi Kartı Kullanımı ve Faize Bırakılan Borçlarda Artış
Kredi kartı kullanımıyla ilgili veriler, tüketicinin ekonomik zorluklarla baş etmeye çalıştığını gösteriyor. Özellikle kredi kartı borcunda “faize bırakılan borcun toplam borca oranı” tarihsel ortalamaların üzerine çıktı.
Asgari ödeme oranının altına düşen borçlarda artış yaşandı. 2023’ün ikinci yarısından itibaren hem toplam ödenmeyen borç oranında hem de asgari ödeme oran ve üzerindeki ödenmeyen borç oranında yükseliş kaydedildi.
İhtiyaç Kredilerindeki Dönüşüm
İhtiyaç kredilerinde de önemli değişimler yaşanıyor. Yüksek faiz oranları ve makroihtiyati tedbirler nedeniyle kredi borcu bulunan kişi sayısında düşüş yaşanırken, kullanılan kredi miktarlarının artmaya devam ettiği belirtildi.
0-50 bin TL arasındaki ihtiyaç kredilerinin oranında belirgin bir düşüş görülürken, 50-100 bin TL ve 100 bin - 1 milyon TL arası kredilerin payının neredeyse eşit seviyeye ulaştığı ifade edildi.
Ekonomik Zorluklar Derinleşiyor
Türkiye’de hanehalkının düşük borçluluk oranı olumlu bir tablo çizse de, borç türlerindeki değişim ekonomik zorlukların derinleştiğine işaret ediyor. Vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartına yönelmesi ve faize bırakılan borç oranlarındaki artış, gelecek dönemler için endişe yaratıyor.
Uzmanlar, bu durumun sürdürülebilir bir ekonomik model açısından dikkatle izlenmesi gerektiği konusunda hemfikir.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)