Az Sebze ve Meyve Tüketimi Kolorektal Kanseri Tetikliyor
Prof. Dr. Serdar Yol, risk gruplarını ve erken teşhisin önemini anlattı
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, kolorektal kanser konusunda önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yol, “Bağırsaklarında polip bulunanlar, ailesinde kolorektal kanser öyküsü olanlar, inflamatuvar bağırsak hastalığı bulunanlar, kalıtsal genetik bozukluğu olanlar, işlenmiş gıdaları sık tüketenler, az sebze ve meyve yiyenler, sigara kullananlar ve ailesinde meme, yumurtalık veya rahim ağzı kanseri olan kişiler risk grubundadır” dedi.
Kolorektal kanseri tanımlayan Prof. Dr. Yol, “Kalın bağırsak yaklaşık 1.5-2 metre uzunluğundadır. Son 15-20 cm’lik kısmına rektum denir ve bu bölgede gelişen kanserler kolorektal kanser olarak adlandırılır. Çoğu zaman bu kanserler poliplerden kaynaklanır. Yaşam boyu kolorektal kanser görülme ihtimali erkeklerde yüzde 4.5, kadınlarda ise yüzde 3.2’dir” ifadelerini kullandı.
Kanlı Dışkı, Karın Ağrısı ve Kilo Kaybına Dikkat
Prof. Dr. Yol, kolorektal kanserin belirtilerine dikkat çekerek, “Yeni başlayan kabızlık, sık tuvalete gidip tam rahatlayamama, dışkının incelmesi, makattan kan gelmesi veya dışkının kanlı olması, kansızlık, karın ağrısı, halsizlik ve kilo kaybı önemli uyarı işaretleridir. Risk grubundaki kişiler düzenli kontrol yaptırmalıdır” dedi.
En Önemli Tanı Aracı Kolonoskopi
Tanı ve tedavi süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yol, “Dışkıda gizli kan testi önemli bir başlangıçtır. Ancak en güvenilir tanı yöntemi kolonoskopidir. Tomografi ve dışkıda genetik testler de kullanılabilir. Makattan kanaması olan hastalarda ve risk grubundakilerde kolonoskopi erken dönemde yapılmalıdır. Tedavi çoğunlukla cerrahi ile başlar, kemoterapi ve radyoterapi ile kombine edilebilir. Tedavi planı hastaya özel belirlenir” ifadelerini kullandı.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)