yandex
Uzman Klinik Psikoloğu Feriha Kaşifoğlu’ndan Alzheimer Hakkında Önemli Bilgiler
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Uzman Klinik Psikoloğu Feriha Kaşifoğlu’ndan Alzheimer Hakkında Önemli Bilgiler


Alzheimer hastalığı, modern tıbbın en karmaşık ve zorlu bulmacalarından biri olmaya devam ediyor.

Uzman Klinik Psikoloğu Feriha Kaşifoğlu’ndan Alzheimer Hakkında Önemli Bilgiler
Görsel Kaynağı :
İHA


Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Feriha Kaşifoğlu, bu hastalığın belirtileri ile teşhis ve bakım süreçleri hakkında önemli bilgiler verdi. Alzheimer, beyin hücrelerinin zamanla ölmesine neden olan ve genellikle yaşla birlikte ortaya çıkan bir nörodejeneratif hastalık olarak tanımlanıyor. İlk kez 1906 yılında Dr. Alois Alzheimer tarafından tanımlanan bu hastalık, başlangıçta hafif unutkanlıklarla başlıyor, ancak zamanla günlük yaşam aktivitelerini zorlaştıracak seviyeye kadar ilerleyebiliyor.

Alzheimer’ın Belirtileri ve İlerlemesi

Alzheimer hastalığının erken dönem belirtileri arasında hafıza kaybı ve yakın geçmişteki olayları hatırlama güçlüğü yer alıyor. Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu, “Bireyler sık sık aynı soruları sorabilir, planlama ve problem çözme konusunda zorluklar yaşayabilirler. Günlük görevlerde ve hesaplamalarda sorunlar, zaman ve yer algısında karışıklıklar da sıklıkla görülür” dedi. Ayrıca, görsel ve mekansal algı sorunları, konuşma ve yazmada zorluklar da belirtiler arasında yer alıyor. Hastalık ilerledikçe, karar verme kabiliyetinde zayıflama, hobilerden ve sosyal aktivitelerden uzaklaşma, kişilik değişiklikleri, ruh hali değişimleri ve agresif davranışlar gözlemlenebilir.

Teşhis ve Değerlendirme Süreci

Alzheimer hastalığının teşhisinde kapsamlı bir tıbbi değerlendirmenin şart olduğunu belirten Kaşifoğlu, “Bu süreç, hastanın tıbbi geçmişi, aile öyküsü ve belirtilerinin detaylı bir şekilde sorgulanmasını içerir. Fiziksel muayene, nörolojik testler ve nöropsikolojik testlerle bellek, problem çözme, dikkat, dil ve sayısal yetenekler değerlendirilir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, beyin görüntüleme testleri (MR veya BT) beyin yapısındaki değişiklikleri gözlemlemek için kullanılıyor.

Bakım Sürecinde Sabır ve Destek Önemli

Alzheimer hastası birine bakım yapmanın fiziksel ve duygusal açıdan zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Kaşifoğlu, “Aile üyeleri, arkadaşlar ve destek gruplarından yardım almak önemlidir. Evi güvenli hale getirmek, kesici ve delici aletleri kaldırmak son derece önemlidir” dedi. Kaşifoğlu ayrıca, bakım verenlerin kendi fiziksel ve duygusal sağlığını korumanın gerekliliğini vurguladı. “Doğru bilgi ve destekle bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz. Hastalıkla ilgili bilgi sahibi olmak, destek almak ve gerektiğinde profesyonel yardım arayışına girmek, bu zorlu süreci daha katlanılabilir hale getirebilir” ifadelerini kullandı.

Alzheimer hastalığına sahip bireylerin ve yakınlarının bu süreci daha yönetilebilir kılmak için erken bilgi edinme ve destek almanın önemine dikkat çeken Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu, sabırlı olmanın ve tutarlı bir günlük rutin oluşturmanın hastaların kendilerini daha güvende ve rahat hissetmelerine yardımcı olacağını belirtti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans