yandex
Uzman Doktor Aysel Açıkgözoğlu: "Güneş Çarpması, Özellikle 5 Yaş Altı Çocuklar İçin Büyük Tehdit"
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Uzman Doktor Aysel Açıkgözoğlu: "Güneş Çarpması, Özellikle 5 Yaş Altı Çocuklar İçin Büyük Tehdit"


Son günlerde artan sıcaklıklar, güneş çarpması vakalarında ciddi bir artışa neden oldu. Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Açıkgözoğlu, özellikle 5 yaş altı çocuklar ve bebeklerin yüksek risk altında olduğunu belirterek ebeveynleri uyardı.

Uzman Doktor Aysel Açıkgözoğlu:
Görsel Kaynağı :
İHA

Dr. Açıkgözoğlu, sıcak çarpmasının uzun süreli yüksek sıcaklık veya direkt güneş ışığına maruz kalma sonucu oluşabileceğini ve bebekler, çocuklar, yaşlılar ile kronik hastalığı olan bireylerin bu durumdan en çok etkilenen gruplar olduğunu ifade etti. Güneş çarpmasının ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme kadar varabilecek sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Açıkgözoğlu, aşırı sıcakların vücutta sıvı ve tuz kaybına yol açarak kan basıncını düşürdüğünü söyledi.

Güneş Çarpmasının Belirtileri ve İlk Yardım

Dr. Açıkgözoğlu, güneş çarpması belirtilerinin arasında ateş yükselmesi, ciltte kuruluk ve kızarıklık, bulantı, kusma, halsizlik, baş dönmesi, nabız artışı, zihin karışıklığı ve bayılma gibi durumların bulunduğunu belirtti. Bu belirtiler görüldüğünde ilk yapılması gerekenin vücut ısısını düşürmek olduğunu söyledi. Ancak soğuk suya daldırma gibi yöntemlerin titremeye ve ajitasyona neden olabileceği için mecbur kalmadıkça önerilmediğini ifade etti.

İlk yardım olarak öncelikle oda sıcaklığının klima veya fan yardımıyla düşürülmesi, çocuğun kıyafetlerinin çıkarılması ve ılık suyla ıslatılmış bezlerin koltuk altı, kasık ve alın bölgelerine uygulanması gerektiğini belirtti. Şuuru açık çocuklara su veya tuzlu ayran verilebileceğini, ancak bilinci kapalı olan çocuklara ağızdan sıvı verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Güneş Çarpmasına Karşı Alınabilecek Önlemler

Dr. Aysel Açıkgözoğlu, güneş çarpmasına karşı alınacak önlemleri de sıraladı. 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini belirterek, dışarı çıkıldığında gölge alanların tercih edilmesini, şapka kullanılmasını, pamuklu ve açık renkli giysilerin giyilmesini önerdi. Yeterli sıvı tüketimi ve ılık duşların önemine dikkat çekti.

Ayrıca, yaz aylarında kapalı araçlarda çocukların bırakılmasının hayati risk oluşturabileceğini belirten Açıkgözoğlu, bu konuda da ebeveynlerin dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı. Araba gölgede olsa bile iç sıcaklığın ölümcül seviyelere ulaşabileceğini söyleyen doktor, araçların park edildikten sonra kilitli tutulması gerektiğini belirtti.

Uzman Dr. Açıkgözoğlu'nun verdiği bu önemli bilgiler, ebeveynlerin sıcak çarpmasına karşı bilinçlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans