• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çocuklar İçin Hayati Aşılar: "Rotavirüs, Meningokok ve HPV Aşılarını İhmal Etmeyin!"


Pediatri Uzmanı Dr. Aysel Açıkgözoğlu, çocukları ciddi hastalıklardan koruyan aşıların önemine dikkat çekti. Henüz rutin aşı takviminde yer almayan Rotavirüs, Meningokok ve HPV aşılarının da ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklar İçin Hayati Aşılar:
Görsel Kaynağı :
İHA

Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Açıkgözoğlu, çocukluk çağı hastalıklarına karşı yapılan aşılamaların toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Dr. Açıkgözoğlu, aşıların sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Dr. Açıkgözoğlu, bebeklerin doğumdan önce anneden gelen antikorlar ve doğum sonrasında anne sütü sayesinde birçok hastalığa karşı korunduğunu, ancak bu korumanın geçici olduğunu ifade etti. “Bebeklerin ve çocukların belli başlı hastalıklara karşı bağışıklık elde edebilmesi için Sağlık Bakanlığı her yıl bir aşı takvimi yayınlar. Anne babalar bu takvimde yer alan aşıların yapılmasını sağladıklarında, çocuklarını hayati risk oluşturabilecek birçok bulaşıcı hastalıktan korumuş olurlar” dedi.

Ülkemizde çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı rutin aşıların uygulandığını belirten Dr. Açıkgözoğlu, bu hastalıkların tetanos, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, difteri, boğmaca, Hepatit A, Hepatit B, H. influenzae tip B, tüberküloz (verem) ve pnömokok olduğunu söyledi. Aşılar sayesinde Türkiye’de de verem, difteri, tetanos, boğmaca, hepatit, çocuk felci gibi birçok ciddi hastalığın önlenebildiğini ifade etti.

Özel Aşılar İhmal Edilmemeli

Dr. Açıkgözoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulan aşıların yanı sıra, ebeveynlerin tercihiyle yaptırılan özel aşıların da büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu aşılar arasında Rotavirüs, Meningokok ve HPV aşıları bulunuyor. Dr. Açıkgözoğlu, “Rotavirüs, küçük çocuklarda ishal ile kendini gösteren ve hastaneye yatışa neden olabilen bir hastalıktır. Meningokok aşısı, menenjit gibi kalıcı sakatlık ve ölüm riski taşıyan bir hastalığa karşı koruma sağlar. HPV aşısı ise genital siğillerden ve ileride oluşabilecek rahim ağzı ve penis kanserlerinden korunmada önemli bir faktördür” dedi.

Dr. Açıkgözoğlu, bu aşıların belirli periyotlarla yapılması gerektiğini belirterek, Rotavirüs ve menenjit aşısının 2. aydan itibaren, HPV aşısının ise 9-13 yaş arasında 6 ay arayla 2 doz olarak uygulanması gerektiğini söyledi.

Anne babaları bilinçli olmaya davet eden Dr. Açıkgözoğlu, aşıların çocukların sağlıklı bir gelecek için atılan en önemli adımlardan biri olduğunu hatırlatarak, tüm aşıların düzenli ve zamanında yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans