Kurban kesiminin en önemli araçlarından biri olan bıçak denilince, akla ilk gelen yerlerden biri Niğde’nin Bor ilçesi.
Bor'da uzun yıllardır bıçak ustalığı yapan İhsan Binay ve torunu Atakan Tuncer, bu yılki bıçak ve bileme fiyatlarını Niğde Anadolu Haber mikrofonlarına anlattı.
50 yıldır Bor ilçesinde bıçakçılık yapan İhsan Binay, kurban kesimi gerçekleştirecek bıçağın mutlaka keskin olması gerektiğini savundu.
Atakan Tuncer ise, Kurban Bayramı sezonunda bir ayda 2 binin üzerinde bıçak bilediklerini belirterek, yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini ifade etti.
KURBAN BIÇAĞI NASIL OLMALI?
Binay, kurban bıçağının keskin olması gerektiğini vurguluyor. "Bıçak ne kadar keskin olursa, hayvanın canını o kadar az acıtır ve bu da sevaptır. Kurban kesiminde, boğazlama bıçağı, yüzme bıçağı ve söküm bıçağı gibi farklı bıçaklar kullanılır." şeklinde konuştu.
“1 KİLO ETİN FİYATINA 1 BIÇAK VERİYORDUM”
Eskiden bir kilo et fiyatına bir bıçak verdiğini anımsatan İhsan Binay, şimdi ise bıçak fiyatlarının 400-500 TL bandında değiştiğini kaydetti.
Binay, “Eskiden 1 kilo et fiyatına kurban bıçağı satıyordum, şuanda o fiyata bıçak satamıyorum. Bir de bizim kullandığımız çelik ithal, kaliteli ve pahalı tabii. Kurban bıçaklarının fiyatları 400-500 TL arasında değişiyor. Et parçalamak için olan satır ise, 750 TL.” dedi.
BIÇAK BİLEME FİYATI 20 TL’DEN BAŞLIYOR
Kurban Bayramı dolayısıyla yoğunluk yaşadıklarını belirten Atakan Tuncer ise, bıçak bileme fiyatlarını açıkladı.
Tuncer, “Bıçak bileme fiyatları 20 TL’den başlıyor. Bıçağın boyutuna göre 30-40 TL’ye kadar çıkıyor. Satırı ise 50 TL’den bileniyor. Kurban sezonunda bir ayda 2 binin üzerinde bıçak bileniyor.” şeklinde konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)