• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Türkiye’de Migren Hastalığı: Her 5 Kadından ve Her 10 Erkekten Biri Etkileniyor


Türkiye’de her 5 kadından birinin ve her 10 erkekten birinin migren hastası olduğunu belirten uzmanlar, migrenin tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşam kalitesine ciddi zarar verebileceğini ifade etti.

Türkiye’de Migren Hastalığı: Her 5 Kadından ve Her 10 Erkekten Biri Etkileniyor
Görsel Kaynağı :
İHA

Migrenin, beyinde yaşanan bir dizi kimyasal değişimin sonucu ortaya çıkan özel bir baş ağrısı türü olduğunu belirten uzmanlar, migrenin baş ağrısının şiddetli, zonklayıcı ve uzun süreli olduğunu belirtti. Bu baş ağrısının genellikle başın bir yarısından başladığını ve en az 4 saat sürdüğünü açıkladılar. Ayrıca mide bulantısı, kusma, ışık, ses, koku, ve dokunmaya artmış hassasiyet gibi belirtilerle birlikte görüldüğünü ifade ettiler.

Migren, Türkiye’de ve dünyada kişilerin yaşam kalitesini bozarak mağduriyet oluşturan ilk 10 hastalık arasında yer alıyor. Uzmanlar, Türkiye’de çocuk ve ergenlerin onda birinde, gençlerin ise beşte birinde migrene bağlı baş ağrısı sorunu bulunduğunu belirtiyor. Genetik yatkınlığı olan kişilerde bazı tetikleyicilerin, migren ataklarını ortaya çıkaran beyin kimyasallarının salgılanmasına yol açtığını ifade eden uzmanlar, hormonlar, açlık, stres, uyku düzeni bozukluğu, çeşitli besinler, su tüketiminin yeterli olmaması, iklim değişiklikleri, ışık, ses ve koku açısından uygun olmayan çevre şartlarının bu tetikleyicilerden bazıları olduğunu vurguladı.

Migrenin Acil Müdahale Listesinde Olduğu Vurgulanıyor

Migren tedavisinin, beyindeki kimyasallara yönelik müdahaleleri içermedikçe başarılı olmayacağını belirten uzman hekimler, hastanın şuurlanması, yaşam şeklinin düzenlenmesi, uygulanacak ilaç ya da ilaç dışı müdahaleler ile migrenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade etti. Sülük, hacamat ve homeopati gibi bilim dışı uygulamaların ispat edilmiş hiçbir katkısının olmadığını belirten uzmanlar, migrenin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, kronik migren acil müdahale listesindeki ilk 10 hastalık arasında yer alıyor. Hastaların dörtte birinde yaşam kalitesinin yüzde 90’ı aşan oranlarda bozulduğu rapor edilmiştir. Hastaların yüzde 65’ten fazlası ise migren atakları nedeniyle işyerlerinde sorun yaşadıklarını bildirmiştir. Amerika’da yılda 40 milyon dolar, Avrupa’da ise 50 milyon dolar harcanıyor ve İngiltere’de günde yaklaşık 100 bin kişi okula veya işe gidemiyor.

Yaz Aylarında Migren Ağrısına Dikkat

Hava sıcaklıklarının arttığı yaz aylarında migren ağrısı çeken hastalara tavsiyelerde bulunan uzmanlar, migren ağrısı çeken hastaların yaz aylarında mutlaka şapka takmalarını, güneş gözlüğü kullanmalarını ve güneş tepedeyken yürüyüş yapmamalarını öneriyor. Ayrıca evde egzersiz yapmanın, bol su içmenin, kahve miktarını azaltmanın ve günlük düzeni mümkün olduğunca korumanın ağrılarını hafifleteceğini belirtiyorlar. Uzmanlar, stresin migreni tetikleyebileceğini ancak migrenin psikolojik bir ağrı türü olmadığını da vurguladı.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans