yandex
Tere Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?
  • DOLAR
    34,7415
    %0,10
  • EURO
    36,4745
    %0,01
  • G. Altın
    2.945,03
    %0,07
  • Ç. Altın
    4.801,56
    %0,00
  • BIST
    9.602
    0
  • BITCOIN
    96,027.09
    0.52
  • ETHEREUM
    3,640.34
    0.53
  • DOLAR
    34,7415
    %0,10
  • EURO
    36,4745
    %0,01
  • G. Altın
    2.945,03
    %0,07
  • Ç. Altın
    4.801,56
    %0,00
  • BIST
    9.602
    0
  • BITCOIN
    96,027.09
    0.52
  • ETHEREUM
    3,640.34
    0.53

Tere Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?


Tere otu nedir, neye iyi gelir, tere otunun faydaları, kullanımı ve tere otu hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

Tere Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?
Görsel Kaynağı :
Bülten

Tere otu nedir, neye iyi gelir, tere otunun faydaları, kullanımı ve tere otu hakkında merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.
Doğada bulunan bazı bitkiler hem insan sağlığı açısından sayısız fayda sunar hem yemeklerin lezzetini ve besin değerini artırır. Turpgiller/lahanagiller familyasına ait olan tere otu da bu bitkilerden biridir. Hızlı büyüyen bir yapıya sahip olan bu yenilebilir bitkinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini, kullanım alanlarını ve olası yan etkilerini yazımızın devamında bulabilirsiniz. 
Bilimsel adı Lepidium sativum olan tere otu; yeşil yapraklı, sağlıklı ve besleyici bir bitki olarak bilinir. Ana vatanı Güneydoğu Asya ve Mısır olan bu bitkiye ABD, Hindistan ve Avrupa ülkelerinde de rastlanır. Ülkemizdeyse genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde daha sık görülse de hemen her bölgede yetiştirilmeye uygundur. Tere otunun ayrıca yaban teresi, bahçe teresi, yer teresi, su teresi ve çayır teresi gibi yaklaşık 90 farklı çeşidi de bulunur.

Biberimsi, acı ve keskin bir tada sahip olan tere otunun en çok kullanılan kısımları genellikle yaprakları ve kökleridir. Aynı zamanda bu bitkinin toprak üstünde kalan kısımları da ilaç yapımında kullanılır. Özellikle bağışıklığı güçlendirme yönüyle öne çıkan tere otu, içeriğindeki fitokimyasallar sayesinde antioksidan, diüretik, antimikrobiyal ve antidiyabetik etkilere de sahiptir. Tere otu aynı zamanda vitamin, mineral ve yağ asitleri bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Tere otunun içerdiği bileşenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

A, C, K ve E vitamini, 
Folik asit (B9 vitamini),
Protein, 
Kalsiyum, 
Demir, 
Magnezyum, 
Potasyum, 
Fosfat,
Diyet lifi, 
Karbonhidrat, 
Beta-karoten, 
Linoleik yağ asidi.

Tere Otunun Faydaları Nelerdir?
Tere otunun en önemli faydası bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Ancak tere otunun insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bununla sınırlı değildir. Tere otunun kemik sağlığından bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine kadar uzanan diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Metabolizmayı hızlandıran ve tokluk hissi veren tere otu, kilo vermeye yardımcı bir bitkidir.
Özellikle tere tohumları içerdiği omega-6 ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına destek olur. 
Kan şekerini düşürme özelliği nedeniyle diyabetin tedavisinde etkin bir rol oynar.
Karaciğerin hasara uğramasına neden olan CC14’ün varlığında serbest radikallerin artışının azalmasını sağlar.
Vücudu toksinlere karşı korur. 
Akciğerleri temizler. Bu yönüyle özellikle sigara içenlerin tere otu tüketmesi tavsiye edilir. 
K vitamini açısından zengin olan tere otu, kemik oluşumunu destekler ve kemik sağlığını iyileştirir. 
Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Özellikle lösemi kanserinde etkili olan tere otu, kanserli hücre sayısını azaltarak sağlıklı hücre sayısının artmasına zemin hazırlar. 
Vücudun iltihap seviyesini düşürür, enfeksiyona bağlı hastalıkların oluşmasının önüne geçer. 
Oksidatif strese karşı koruma sağlar. 
Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Trigliseridi ve kötü kolestrolü azaltabilir.
Tere otu etkili bir balgam sökücüdür. Bu nedenle öksürüğe iyi gelir, astım hastalığının semptomlarını hafifletir. 
Tere otunun yüksek life sahip olması hazımsızlığın ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. 
Saç ve cilt sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir. 
Afrodizyak etkisi sayesinde cinsel gücü ve isteği artırabilir.
Tüm bunların dışında tere otu kullanımı anne sütü için gereksinim duyulan mineral ve vitaminlerin oluşmasına da zemin hazırlar.

Tere Otu Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Tere otu tohumu da bitkinin kendisi gibi vücuda benzer faydalar sağlar. Bu kapsamda tere otu tohumunun bazı faydaları şöyle sıralanabilir:

İshal ve dizanteri gibi hastalıklara bağlı gelişen bağırsak tahribatına iyi gelir. 
Kandaki hemoglobin oranını yükseltir ve anemi riskini azaltır. 
Öksürüğü azaltır. 
Boğaz ve baş ağrısını hafifletir.
Soğuk algınlığı belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. 
Tere Otunu Kimler Kullanmalıdır?
"Tere otunu kimler kullanmalı?" sorusuna yanıt olarak özellikle sigara içen bireyler, gribal hastalıklara karşı vücut bağışıklığını artırmak, kan şekerini düzenlemek ve kilo vermek isteyenler cevabı verilebilir. Ancak bununla birlikte bazı bireylerin tere otu kullanması riskli olabilir.

Tere otunun kullanımının sakıncalı olduğu bazı risk grupları şu şekildedir:

Düşük tansiyona sahip bireyler,
Mide hastalıklarından (özellikle ülser, gastrit ve reflü) muzdarip olanlar, 
Kansızlık problemi yaşayanlar,
Hipertiroidi hastası olanlar, 
Hamile olan ya da emziren kadınlar. 
Ayrıca tere otu kan şekerini düşürdüğünden diyabet ilaçlarıyla beraber tüketilmesi riskli olabilir. Bu sebeple diyabet hastaları tere otu tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmalıdır.

Tere Otunun Zararları Nelerdir?
Tere otunun yararlarının yanı sıra birtakım zararlı etkileri de bulunur. Özellikle tere otunun ilaç olarak kullanılmasının güvenli olup olmadığına dair henüz kesin kanıtlar yoktur. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığı olan bireylerin birtakım sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için bitkiyi tüketmeden önce mutlaka bir doktora başvurmaları gerekir.

Öte yandan tere otunun olası zararlarına değinmek gerekirse karşılaşılması muhtemel durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Tere otu kan akışını hızlandıran bir bitkidir. Bu sebeple kanın pıhtılaşmasını geciktirebilir ve kanın durmasını zorlaştırabilir. 
Kan şekeri seviyelerinin gereğinden fazla düşmesine neden olabilir. 
Fazla tüketiminde çeşitli mide rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir. 
Tere Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Neredeyse tüm besinlerde olduğu gibi tere otunu da tavsiye edilen miktardan fazla tüketmek vücutta çeşitli semptomların görülmesine zemin hazırlayabilir. Aşırı tüketim sonucu görülme olasılığı bulunan bazı yan etkiler şunlardır:

Tere otu yüksek miktarda sülfür içerdiğinden fazla miktarda tüketilmesi sonucu midede gaz oluşmasına neden olabilir.
Bağırsakların tahriş olmasına sebebiyet verebilir.
Tansiyonun düşmesine neden olabilir. 
Yapısındaki fenol bileşikler nedeniyle idrar yollarında yanmaya sebep olabilir. Bu durum çoğunlukla idrar yolları enfeksiyonuyla da karıştırılır. 
Tere otunun yan etkileriyle karşılaşmamak adına kesin bir tüketim tavsiyesi bulunmaz. Ancak yaklaşık 12 gram tere otu haftada 3 ya da 4 kez yemeklere ilave edilebilir. Yaprakları veya gövdesi de günde 10-15 adet ve çiğ olacak şekilde salatalarda kullanılabilir. Tohum hâliyle tüketmek istendiğindeyse 1 yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Ayrıca tere otunun idrar söktürücü etkisi bulunduğundan tüketim sırasında ya da sonrasında bol miktarda su içilmesi önerilir.

Tere Otu Nasıl Kullanılır?
Tere otu birçok farklı şekilde tüketilebilen bir bitki türüdür. Özellikle salatalarda, çorbalarda ve yemeklerde hem gövdesi hem yaprakları kullanılabilir. Aynı zamanda kurutularak bir tür baharat olarak da tüketilebilir. Tere otunun lezzetinden yararlanmak için yumurta tariflerinde de bu bitkiye yer verilebilir.

Tere otunun suyundan faydalanmak isteyenler de bu bitkiyi çeşitli meyve sularıyla karıştırarak tüketebilir. Bir diğer alternatif olarak da tere otunun tohumları ve yaprakları kaynatılarak çay hazırlanabilir. Ancak tere otu çayının günde en fazla 2 fincan içilmesi tavsiye edilir.

Bu yaygın kullanımlar dışında tere otu şu şekillerde de kullanılabilir:

Sigara içenler akciğerlerini temizlemek için kaynar suya 15 adet tere sapı ekleyerek tere kürü hazırlayabilir. Hazırlanan tere kürü soğumaya bırakılmalı, aç karna ya da yemeklerden yaklaşık olarak 1 saat sonra tüketilmelidir. İsteğe bağlı olarak tere kürüne yarım limon da sıkılabilir.
Cilt yüzeyini iyileştirmek için tere tohumu ezilerek balla karıştırılabilir. 
Tere otu tohumu yoğurt ve harnup pekmeziyle karıştırılarak macun kıvamına getirilebilir.
Makarna soslarında tere otuna yer verilebilir. 
Tere otunun tadını nahoş veya acı bulan bireyler, bu bitkiyi limon suyu ve zeytinyağıyla tatlandırarak tüketebilirler.
Tere otu tohumu çiğnenerek de tüketilebilir.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans