Tarlasına ekenler zengin olacak: Bu meyvenin bir tanesi 1000 lira oldu
Ertan Parçaoğlu, Kumluca ilçesinde domates seralarını sökerek yerine mango meyvesi dikti. Şu anda 4 dönümlük arazide 300 mango ağacı bulunan Parçaoğlu, 2 yaşındaki ağaçlardan meyve hasat etmeye başladı. Mango meyvesini kilosunu 150 TL'den satan Parçaoğlu, fidanların maliyetinin 500 ile 1000 TL arasında değiştiğini söylüyor.
Ertan Parçaoğlu'nun tarım macerası dikkat çekiyor. 3 yıl önce domates seralarını kaldırıp yerine mango fidanları dikerek yeni bir yol çizen Parçaoğlu, şimdi meyve hasadıyla karşılığını alıyor.
4 dönümlük alanda 300'den fazla mango ağacı yetiştiren Parçaoğlu, bu yatırımın meyvelerini topluyor. Mango ağaçları iki yaşına gelince verime başlayan Parçaoğlu, bu yıl üç yaşına giren fidanlardan ortalama 15 kilo meyve elde ediyor.
Ertan Parçaoğlu, “Mango meyvesinin kilosunu 150 TL’den satıyorum. Para kazandırıyor ama maliyet ve sabır gerektiriyor. Fidanı dikerken maliyeti çok. Aşılı bir fidanın tanesi 500 ile 1000 TL arasında değişiyor.
Geçen yıl yeni diktiğim 4 dönümlük alanda 150 bin TL fidan masrafı, 100 bin TL de hayvan gübresi sarma masrafı ile birlikte 250 bin TL’ye mal oldu.
Bu maliyeti çıkarmak için en az 5 yıl beklemek lazım. Sadece seradan para kazanan bir insan mango diker de ondan kazanç beklerse kazanç elde edemez. Mango 10 yaşındayken 50 kilogram meyve veriyor.
Mango meyvesi 10 ile 150 yaş arasında en verimli zamanı oluyor. Mango ağacının 300 yıl ömrü var” dedi.
Örtüaltı serada domates üretimini bırakıp seralarına mango diken Ertan Parçaoğlu, “Mangoları 3 yıl önce diktim. Geçen yıl bir ton kadar meyve kestim. Bu yıl hasada yeni başladık. Herhalde bir, bir buçuk ton meyve hasat ederiz.
Eylül ayı sonu Kasım ayı başında hasat yapıyoruz. Ama şu anda sürekli meyve var. Bir yandan hasat ediyorum. Bir yandan meyve büyüyor. Bir yandan ağaçlar çiçek açıp meyveye duruyor. Mango her ortamda yetişmez. Benim bahçem 470 rakımındadır. Seramın konumu güzel. Sabahtan akşama kadar güneş alıyor.
Kış mevsiminde hava sıcaklığı 5 dereceye düşünce sobalarım yanıyor. 5 derecenin altına düşürmüyorum. Sera ortamında tropikal meyve üretimine hızlı bir şekilde geçmemiz gerekiyor. Mangonun katma değeri yüksek.
Sebze gibi fazla bir masrafı yok. Dikerken biraz masrafı var. Bu meyveden para kazanmak için 5 yıl sabretmek lazım. Toptan olarak ihracatçı bile 100 liradan almak istiyor. Ben vermiyorum. İhracatçılar 4 dolardan istediler ama vermedim.
Ben 150 liradan pazarcıya veriyorum. Kilosunu 200 liradan da perakende satıyorum. Mango nemi seven bir meyve. Seranın içerisinde nem oranı ne kadar yüksek olursa, yüzde 50’yi aşağı düşmezse ağacın neşesi ve meyvesi daha güzel oluyor” diye konuştu.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)