Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde, Kooperatif Bilgi Sistemi ( KOOPBİS)’nin kullanımına ilişkin usul ve esasların konu olduğu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde, Kooperatif Bilgi Sistemi ( KOOPBİS)’nin kullanımına ilişkin usul ve esasların konu olduğu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Vahap Erol ve konu ile ilgili teknik personel, KOOPBİS hakkında kooperatif başkanlarına bilgi verdi.
Uzun süredir uygulamada olan Kooperatifler Kanunun'da, yıllar içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlara uygun olarak bazı değişiklik yapılsa da, küreselleşen ekonomi sonucunda daha kapsamlı ve işlevsel düzenlemeler yapılması sonucu otaya çıkan KOOPBİS, düzenlenen toplantı ile ilgililere tanıtıldı.
USUL VE ESASLAR ANLATILDI
Kooperatif Bilgi Sisteminin kullanımına ilişkin usul ve esasların anlatıldığı toplantıda Erol, KOOPBİS’in Bakanlık tarafından tüm kooperatiflerin, kooperatifçilik hizmetlerine elektronik ortamda eriştiği ve merkezi veri tabanının yönetildiği sistem olduğunu söyledi.
İl Müdürlüklerinin kooperatif yöneticilerine ve ortaklarına KOOPBİS kullanımının yaygınlaştırılması için eğitim ve bilgilendirme yapmak, ihtiyaç duyulan noktalarda gerekli desteği vermek görevi olduğunu dile getiren Erol, “ Denetim, istatistik üretme, hizmetlerde otomasyonu arttırma, ülke kooperatifçiliğinin geliştirilmesi ve kooperatif ortaklarının haklarının korunması amacıyla kurulan KOOPBİS’te, kooperatiflerin ticaret sicili kayıtları, finansal tabloları, gayrimenkul durumları, yönetim kurulu ve denetçi raporları, genel kurul toplantı evrakı ve ortakların bilgileri kayıt altına alınır” diye konuştu.
BÜTÜN BİLGİLER KOOBİS’TE
Erol açıklamalarını şu şekilde sürdürdü, “ Kooperatif ortaklarına ilişkin bilgi güncellemelerini KOOPBİS’te ilgili alanlara en geç on beş gün içinde işlemek gerekir. Tarım satış kooperatiflerinde genel kurul toplantısına katılmaya hak kazanmış olan ortakları gösteren listenin KOOPBİS’te üretilebilmesi için genel kurul toplantı tarihinden en az yirmi gün önce gerekli diğer verilerin girişini yapmak veya Bakanlık aracılığıyla bu verilerin KOOPBİS’e aktarılmasını sağlamak gerekir. Yönetim kurulu yıllık faaliyet raporunu, bilançoyu, gelir gider farkı hesaplarını ve denetleme organı ile dış denetçilerin raporlarını, toplantı gündemini genel kurulun yıllık toplantısından en az on beş gün önce KOOPBİS’e işlemelidir. Genel kurul toplantılarından sonra toplantıya ilişkin tutanak, gündem, imzalı hazırun cetveli, genel durum bildirim formu gibi belgeleri, toplantıyı takip eden on beş gün içerisinde KOOPBİS’e yüklemek KOOPBİS sistem yöneticisinin görevidir. Organlarında, hukuki durumlarında ve kooperatif künyesinde meydana gelen değişikliklere ilişkin gerekli güncellemelerin yapılabilmesi için taleplerini, tescil ve ilanı gerçekleşen bir husus varsa ilgili sicil müdürlüğü, MERSİS numarası ve gazete ilan tarihi bilgileri ile birlikte, değişikliğin gerçekleştiği tarihten itibaren en geç on beş gün içinde İl Müdürlüğüne bildirilmelidir ” dedi.
Muhabir : HAMZA TAVNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)