yandex
Sulak alanlar yok oluyor! Acil önlem alınmalı!
  • DOLAR
    37,9422
    %0,02
  • EURO
    40,9908
    %0,19
  • G. Altın
    3.833,37
    %0,59
  • Ç. Altın
    6.070,97
    %0,00
  • BIST
    9.568
    0.49
  • BITCOIN
    83,013.177
    0.45
  • ETHEREUM
    1,836.863
    0.62
  • DOLAR
    37,9422
    %0,02
  • EURO
    40,9908
    %0,19
  • G. Altın
    3.833,37
    %0,59
  • Ç. Altın
    6.070,97
    %0,00
  • BIST
    9.568
    0.49
  • BITCOIN
    83,013.177
    0.45
  • ETHEREUM
    1,836.863
    0.62

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Sulak alanlar yok oluyor! Acil önlem alınmalı!


Türkiye Çevre Platformu Sözcüsü ve İç Anadolu Çevre Platformu Niğde Temsilcisi Abidin Özkaymak, Dünya Sulak Alanlar Günü dolayasıyla yaptığı açıklamada, dünya genelinde ve ülkemizde sulak alanların hızla yok olmaya devam ettiğini söyledi.

Sulak alanlar yok oluyor! Acil önlem alınmalı!
Görsel Kaynağı :
AA

Özkaymak, yaptığı yazılı açıklamada, sulak alanların; yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerini oluşturmakta olduğuna işaret ederek, bu alanların yöre insanlarına ve ülkenin geneline geniş yelpazede hizmet veren oldukça karmaşık doğal sistemler olduğunu ve yeryüzündeki başka hiçbir ekosistemle karşılaştırılmayacak ölçüde işlev ve değerlerde olduğunu belirtti.

ÖZKAYMAK’TAN RAMSAR SÖZLEŞMESİ VURGUSU

1971 yılında İran'ın Ramsar şehrinde imzalanan ve 1975 yılında yürürlüğe giren Ramsar Sözleşmesi’nin sulak alanların korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşme olduğuna değinen Özkaymak, “Ramsar Sözleşmesinde sulak alanlar; doğal veya yapay, devamlı veya geçici, sürekli veya mevsimsel, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketlerinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyerler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan su altında kalan yerler olarak tanımlanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 

CANLILARIN YÜZDE 40’I SULAK ALANLARDA YAŞIYOR

Dünyadaki canlı türlerinin yaklaşık yüzde 40’ının sulak alanlarda yaşadığını belirten İç Anadolu Çevre Platformu Temsilcisi Abidin Özkaymak, “Ülkemizde 122 sulak alan bulunmaktadır. Bunların 14'ü Ramsar Alanı, 59'u Ulusal Öneme sahip Sulak Alan ve 49'u Yerel Öneme sahip Sulak Alandır.

Günümüzde sulak alanlar; yapılaşma, kirlilik, kurutma, aşırı kullanım gibi sorunlar nedeniyle yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu konularda yerel halk, yöre milletvekilleri ve ulusal kamuoyu bilgilendirilmeli, sulak alanlara sahip çıkılması sağlanmalıdır” dedi.

36018WhatsApp Image 2025-02-07 at 14.02.45.jpeg

Sulak alanların yok olmasının, ekosistemlerin bozulması anlamına geldiğini kaydeden Özkaymak, “Türkiye’deki sulak alanların büyük çoğunluğunda, bu alanları besleyen kaynaklar üzerine baraj yapılması; yönlerinin değiştirilmesi ve sistemden aşırı miktarda su alınması; tarımsal, evsel ve endüstriyel atıklardan kaynaklanan kirlenme sonucu su niteliğinin bozulması; tarımsal alanlar ve yerleşim bölgeleri açmak amacıyla sulak alanların kurutulması ve doldurulması; yasadışı ve aşırı balık avlanması; kuşların, sürüngenlerin ve bunların yavrularının yasadışı olarak avlanması ya da yumurtalarının toplanması; aşırı otlatma; su bitkilerinin sökümü; sazların yakılması ve denetimsiz saz kesimi; lagünlerin yavru balık yetiştirme alanı olarak kullanımı; yabancı türlerin ortama katılması; Küresel ısınma ve beraberinde getirdiği kuraklık, insan kaynaklı tehditlerle beraber, su kaynaklarımızı ve sulak alanlarımızı geri dönülmez bir noktaya getiriyor” diye konuştu.

YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI

Özkaymak sulak alanların korunması için yapılması gerekenleri de şu şekilde sıraladı:

“Karar vericiler ve yöneticiler başta olmak üzere, tüm kuruluşların, kamuoyunun ve sulak alanlarla iç içe yaşayan halkın (çiftçilerin, balıkçıların ve avcıların) bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir Öncelikle sulak alan kaybını destekleyen politikalar değiştirilmeli, sulak alanların kurutulmasını öngören yasalar yürürlükten kaldırılmalı, hangi nedenle olursa olsun sulak alanların doldurulması ya da kurutulması yoluyla arazi kazanılması yasaklanmalıdır.

Bu konularda yerel halk, yöre milletvekilleri ve ulusal kamuoyu bilgilendirilmeli, sulak alanlara sahip çıkılması sağlanmalıdır. Alınacak olan önlemler de; her bir yer için açık olarak ilan edilmeli

Sulak alanlar, başta kendi yaşamımız ve ekosistemimiz için vazgeçilmezimizdir. Bindiğimiz dalı kesmeyelim, sulak alanlarımızı gözümüz gibi koruyalım.Sulak Alanların korunması için etkili koruma tedbirleri acilen alınmalıdır” 


36018WhatsApp Image 2025-02-07 at 14.02.45.jpeg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans