• DOLAR
    33,9391
    %0,29
  • EURO
    37,7444
    %0,20
  • G. Altın
    2.747,91
    %0,41
  • Ç. Altın
    4.462,97
    %0,00
  • BIST
    10.038
    0
  • BITCOIN
    59,385.33
    0.34
  • ETHEREUM
    2,590.53
    0.39
  • DOLAR
    33,9391
    %0,29
  • EURO
    37,7444
    %0,20
  • G. Altın
    2.747,91
    %0,41
  • Ç. Altın
    4.462,97
    %0,00
  • BIST
    10.038
    0
  • BITCOIN
    59,385.33
    0.34
  • ETHEREUM
    2,590.53
    0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Şişkinlik Problemi ve Çözüm Önerileri


Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz’den Önemli Tavsiyeler.

Şişkinlik Problemi ve Çözüm Önerileri
Görsel Kaynağı :
İHA

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, şişkinliğin yaygın bir problem olduğunu belirterek, fazla yemek, besinleri iyi çiğnemeden yutmak ve lifli gıdaları aşırı tüketmenin şişkinliği artırabileceğini söyledi. Gündüz, “Porsiyonlarınızı kontrol edin ve yavaş yavaş yiyin, her lokmayı 30 defa çiğnemeye çalışın” diyerek önerilerde bulundu.

Klinik Çalışmaların Sonuçları

Klinik çalışmalara göre her 7 kişiden biri şişkinlik problemi yaşıyor. Diyetisyen Gündüz, şişkinliğin bireylerin günlük yaşam konforunu olumsuz etkilediğini, ancak bu etkileri azaltmanın mümkün olduğunu ifade etti. Şişkinliğin nedenleri arasında hızlı yemek yeme, stres, gıda alerjileri ve ciddi bağırsak sorunları gibi birçok faktör yer alıyor.

Hızlı Yemek ve Hava Yutma

Diyetisyen Gündüz, hızlı yemek yemenin daha fazla hava yutmaya neden olduğunu ve bunun da şişkinliği artırdığını belirtti. Hava yutmanın, yemek yerken dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

Lifli Gıdalar ve Sindirim Sorunları

Gündüz, lif içeriği yüksek ve sindirimi zor olan besinlerin daha çok şişkinlik yaptığını söyledi. Brokoli, karnabahar, lahana, turpgiller, kabuklu meyveler, tam tahıllar ve kurubaklagillerin daha çok şişkinliğe yol açtığını belirten Gündüz, lifli gıdaların gastrointestinal sağlık için önemli olduğunu, ancak bu besinlerin tüketiminde aşırıya kaçmamak gerektiğini ifade etti.

Glüten, Laktoz ve Lektin Tolerasyonu

Gündüz, birçok kişinin glüten, laktoz veya lektin ile ilgili tolerasyon problemleri yaşadığını hatırlatarak, bu besinleri tükettikten sonra sindirim sistemi sorunları artıyorsa doktor ve diyetisyen ile görüşülmesini tavsiye etti.

Yemek Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyetisyen Gündüz, yaşam tarzı değişiklikleri ile şişkinliğin azaltılabileceğini vurgulayarak, “Beslenme günlüğü tutmak bu önlemlerden biridir. Birkaç hafta boyunca ne yiyip ne içtiğinizi ve bu besinlerden sonra yaşadığınız semptomları not etmek, size ve bağırsaklarınıza iyi gelmeyen besinleri tanımanıza yardımcı olacaktır” dedi.

Küçük Porsiyonlar ve Yavaş Yemek

Gündüz, fazla yemenin şişkinliğe neden olduğunu belirterek, porsiyonları küçültme önerisinde bulundu. Daha küçük tabaklar ve çatal kaşık kullanmanın da faydalı olabileceğini söyledi. Ayrıca, yemek yerken telefon, bilgisayar veya televizyon ekranından uzak durulması gerektiğini, çünkü bu durumun daha hızlı ve fazla yemeğe neden olabileceğini ifade etti.

Egzersizin Önemi

Diyetisyen Gündüz, şişkinliğin bir diğer sebebinin stres olabileceğini belirterek, düzenli egzersiz yapmanın stresi azaltmada etkili olduğunu söyledi. Yemeklerden sonra 10-15 dakikalık kısa yürüyüşlerin kan şekerinin daha kontrollü yükselmesine ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olacağını ekledi. Şişkinlik problemi ile birlikte kilo kaybı, mide ağrısı, dışkılama problemleri veya kanlı gaita gibi başka semptomlar varsa mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans