Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, sanal kalp anjiyografisi (Koroner BT Anjiyografi) yöntemi ile kalp ve damar hastalıklarının tanısında hızlı, güvenilir ve hastane yatışı gerektirmeyen bir yöntem olduğunu belirtti.
Sanal Kalp Anjiyografisi, 15-20 Dakikada Sonuçlanıyor
Özel Ümit Batıkent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, sanal kalp anjiyografisi olarak bilinen Koroner BT Anjiyografi hakkında bilgilendirmede bulundu. Bu özel görüntüleme yöntemiyle, kalbi besleyen koroner arterlerdeki darlıkların tespit edilmesinin amaçlandığını belirten Ünlü, yöntemin tomografi cihazı ile gerçekleştirildiğini ve hastane yatışı gerektirmediğini vurguladı. “Hastanın işlem süresi ve taburcu edilme aşaması toplamda 15-20 dakika arasında tamamlanmaktadır” dedi.
Hangi Hastalara Uygulanıyor?
Doç. Dr. Ünlü, özellikle çoklu risk faktörü olan hastalara bu yöntemi önerdiklerini ifade etti. “Şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, sigara kullanımı gibi risk faktörlerine sahip olan ve ailesinde iskemik kalp hastalığı bulunan hastalar bu yöntemi kullanmalıdır” diye belirtti. Ayrıca, bu yöntemin daha çok orta risk grubundaki hastalara önerildiğini aktardı.
İşlem Nasıl Yapılıyor?
Hastaya iyotlu kontrast madde verilerek yapılan bu görüntüleme işleminde, çekim süresi 2-4 dakika sürmektedir. Doç. Dr. Ünlü, “Boyar madde kalbe ulaştığında, 2-3 saniyede kalbin taraması tamamlanıyor ve yapay zeka yardımıyla 3 boyutlu bir görüntü oluşturuluyor. Bu sayede damarların içinde darlık veya kireçlenme olup olmadığı kolayca tespit edilebiliyor” dedi. Ayrıca doğumsal kalp anomalilerinin tespiti ve ameliyat öncesi değerlendirme için de güvenilir bir yöntem olduğunu ekledi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)