Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde yaşanan enflasyon nedeniyle icra dosyalarının artışa geçtiğini kaydetti.

Milletvekili Gürer, 2025 yılının ilk ayı olan Ocak ayında sadece Niğde’de 1.760 icra dosyasının açıldığını belirtti.
Gürer, ekonomik sebeplerin boşanma davalarını da tetiklediğini dile getirdi.
NİĞDELİLER İCRA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Milletvekili Ömer Fethi Gürer, muhtarlıklarda tebligat yoğunluğunun yaşandığını, sadece Niğde’deki icra dosyalarının artmasıyla vatandaşların ciddi sıkıntı yaşayacağını anlattı.
Gürer, "Türkiye genelinde 22 milyon derdest durumda olan icra dosyası var. Vatandaş, aldığı borcu ödeyemediği için icralık oluyor. Bankalara toplamda 4 trilyona yakın kredi kartı ve bireysel kredi borcu bulunuyor. Bu tablo, ekonomik krizin her kesimi etkilediğini açıkça ortaya koyuyor. Muhtarlar adeta bu işle uğraşmaktan başka bir şey yapamaz hale gelmiş. Evde bulunamayan vatandaşlara ulaştırılmak üzere tebligatlar muhtarlıklara geliyor ve neredeyse tüm günlerini bu evrakları düzenleyerek geçiriyorlar. Niğde’de Ocak 2025’de açılan 1760 icra dosyasının geriye kalan 11 ayda aynı hızla gitmesi halinde Niğde’de her kesimin ciddi sıkıntı yaşayacağını da gösteriyor” diye konuştu.
.jpg)
İCRA, TRAFİK CEZALARI VE BOŞANMA BELGELERİ İLE MUHTARLIKLAR DOLDU
Niğde Yukarı Kayabaşı Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Zırhlı, son dönemde trafik cezası tebligatlarında büyük artış yaşandığını dile getirdi.
Zırhlı, "Bizlere genelde trafik cezaları geliyor. Bunun dışında boşanma davalarına ilişkin belgeler yoğun bir şekilde ulaşıyor. Trafik cezalarında son dönemde büyük bir artış var; neredeyse aşırı seviyelere ulaştı. İcra ve boşanmalar da büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor." dedi.
GÜRER: “ÇÖZÜMÜ AYRILMAKTA BULUYORLAR”
Ekonomik sebeplerin boşanma davalarının artışını tetiklediğini anlatan Ömer Fethi Gürer, "Ailelerin geçinememesi boşanmaları artırıyor. Maddi zorluklarla baş edemeyen aileler, ne yazık ki çözümü ayrılmakta buluyor. Bu durum, ekonomik krizin toplumun aile yapısını da ne kadar derinden etkilediğini gösteriyor. Niğde’de hangi muhtarlığa gitsek aynı manzarayla karşılaşıyoruz: Tebliğ Zarflar dolup taşmış durumda." ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK 30 TEBLİGAT GELİYOR
Muhtar Zırhlı, günlük tebligat sayısının 30’u bulduğunu, tebligat artışlarının gözle görülür düzeyde olduğunu söyledi.
Zırhlı, "Günlük olarak yaklaşık 20-25, bazen de 30 civarında tebligat elimize geçiyor. Üç görevli postacımız var ve bu yoğunlukla başa çıkmaya çalışıyoruz. Vatandaşların bir kısmı gelip bu tebligatları alıyor, bazıları ise e-Devlet üzerinden durumunu kontrol ediyor. Ancak artış kesinlikle gözle görülür bir düzeyde." dedi.
.jpg)
KÖYLÜLER BORÇ BATAĞINDA!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köyde ikamet eden vatandaşların borç batağında olduğunu belirtti.
Gürer, "Niğde’deki icra dosyalarının çoğu köylerde alınan borçlardan kaynaklanıyor. Üstelik icra işlemleri sırasında kullanılan resmi araçların maliyeti bile vatandaşın sırtına ek bir yük olarak biniyor. Bu durum, borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşı daha da sıkıntıya sokuyor" diye konuştu.
BORÇTA BÜYÜK ARTIŞ!
Gürer, vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan borçlarının 54,7 milyar lira artış gösterdiğini ve 4 trilyon 15 milyar liraya ulaştığını belirtti.
Ömer Fethi Gürer, "Varlık yönetim şirketleri ve TOKİ’ye olan borçları da eklediğimizde toplam borç 4 trilyon 147 milyar lirayı buluyor." dedi.
VATANDAŞ BORÇLA AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklamasının devamında, "Sadece bir haftada bireysel krediler 17,1 milyar lira artarak 2 trilyon 122 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise 37,6 milyar lira artarak 1 trilyon 894 milyar liraya çıktı. Bu, vatandaşın borçlanarak ayakta kalmaya çalıştığını gösteriyor." sözlerini kullandı.
.jpg)
62 MİLYAR TL’LİK BATIK BORÇ BULUNUYOR
CHP’li Ömer Fethi Gürer, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 62 milyar liralık batık kredi ve kredi kartı borcunun olduğunu söyledi.
Gürer, "2025’in ilk dört haftasında bu borçlar 13,6 milyar lira artarak 125,3 milyar liraya yükseldi. Ayrıca, Merkez Bankasının Finansal İstikrar Raporu’na göre varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 62 milyar liralık batık kredi ve kredi kartı borcu var. Faiz ve icra masrafları hariç vatandaşın 187 milyar liralık borcu icralık durumda." dedi.
İCRA DAİRELERİNDEKİ DOSYA SAYISI 22 MİLYONU GEÇTİ
Adalet Bakanlığı’nın UYAP verilerine göre, 8 Şubat itibarıyla icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısının 22 milyon 411 bine ulaştığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu rakamın ekonomik krizin vahametini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)