yandex
NÖHÜ, Niğde’nin Bağ Kültürünü Yeniden Canlandırıyor
  • DOLAR
    40,3406
    %0,14
  • EURO
    46,8769
    %0,34
  • G. Altın
    4.331,58
    %0,12
  • Ç. Altın
    6.898,98
    %0,00
  • BIST
    10.199
    0
  • BITCOIN
    120,271.145
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,607.162
    -0.28
  • DOLAR
    40,3406
    %0,14
  • EURO
    46,8769
    %0,34
  • G. Altın
    4.331,58
    %0,12
  • Ç. Altın
    6.898,98
    %0,00
  • BIST
    10.199
    0
  • BITCOIN
    120,271.145
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,607.162
    -0.28

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

NÖHÜ, Niğde’nin Bağ Kültürünü Yeniden Canlandırıyor


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, yöreye özgü üzüm çeşitlerini toprakla buluşturarak bölgenin bağcılık mirasını yaşatmayı hedefliyor. Yedi farklı üzüm çeşidinden oluşan asma fidanları, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde toprakla buluşturuldu.

NÖHÜ, Niğde’nin Bağ Kültürünü Yeniden Canlandırıyor
Görsel Kaynağı :
Bülten

Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen bağ tesisi kapsamında, Niğde’ye özgü 200 aşılı asma fidanı dikildi. Kavak Yaprağı, Cevşen, Kızıl Üzüm, Kara Şabi, Mor Şabi, Siyah Üzüm ve Ak Üzüm çeşitlerinden oluşan fidanlar, öğrencilerin katılımıyla toprakla buluşturuldu.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, çalışmanın bölgenin tarımsal potansiyelini ortaya çıkarmak adına önemli bir adım olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Niğde’miz için çok büyük öneme sahip olan Niğde Bağlarının canlanması için güzel bir çalışma yapıyoruz. Bağımızı 50 dönüme, daha sonra da 100 dönüme büyütmeye çalışıyoruz. Buradan yetişen köklerimizi de Niğdeli üreticilerimize ücretsiz bir şekilde dağıtacağız.”

Üzüm çeşitlerinin genetik kaynaklarının belirlenmesi, ıslah çalışmaları ve öğrencilere uygulamalı eğitim desteği sağlanması da projenin başlıca hedefleri arasında yer alıyor.

30 Dekarlık Alanda Sebze Dikimi de Yapıldı

Üniversite, sadece üzüm fidanlarıyla değil, sebze üretimiyle de tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Merkezde her yıl gerçekleştirilen geleneksel sebze dikimi çalışmaları kapsamında bu yıl 30 dekarlık alanda kavun, karpuz, salçalık ve sofralık domates, kapya biber, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan ve salatalık ekildi.

Prof. Dr. Hasan Uslu, bu çalışmanın eğitim ve Ar-Ge açısından önemine dikkat çekerek, “Arazimizde hem ıslah çalışmaları hem çeşitliliği artırmak için güzel bir AR-GE çalışması oluyor. Buradan elde edilen hasadı da Niğdeli tüketicilerimize satış ofislerimiz aracılığıyla ulaştıracağız,” dedi.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans