Niğde'de Köfter Geleneği: Yazgan Ailesi'nin Doğal Tatlı Serüveni
Niğde’nin Kemerhisar beldesinde, üzüm bağlarıyla tanınan Yazgan ailesi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzet köfteri yeniden canlandırıyor. Doğal ve katkısız yöntemlerle ürettikleri bu tatlıya olan talep gün geçtikçe artıyor.
Niğde'nin Kemerhisar beldesinde bulunan Yazgan ailesi, bağcılık hobisiyle başladıkları serüveni, köfter tatlısı üretimiyle devam ettiriyor. Mehmet Yazgan, ailesiyle birlikte kurdukları 35 dönümlük üzüm bağında, dedelerinden miras kalan köfter geleneğini yaşatmaya kararlı. Ürettikleri doğal ve katkısız köfter, hem yurt içinden hem de yurt dışından büyük ilgi görüyor.
Köfter tatlısının yapım süreci hakkında bilgi veren Mehmet Yazgan, "Niğde, Bor ve Kemerhisar'da köfter geleneği uzun yıllara dayanıyor. Bu kültür neredeyse unutulmuştu; biz ise aile işletmemizde devam ettiriyoruz. Üzümler belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra köfter yapımına başlıyoruz. Sezonu sadece bir ay sürüyor, fakat ürettiğimiz köfterler 8 ay dayanabiliyor," dedi.
Yazgan ailesi, tamamen geleneksel yöntemlerle ürettikleri köfterin, doğal ve katkısız olması sebebiyle taleplere yetişemediklerini belirtiyor. Ailenin amacı ise hem bu geleneği sürdürmek hem de doğal ve sağlıklı bir lezzet sunmak.
Güler Yazgan ise köfterin yapım aşamalarını detaylıca anlatarak, “Hasat edilen üzümlerden elde edilen şıra, nişasta ve unla kaynatılıyor. Kıvamını aldıktan sonra ceviz ekleniyor ve güneşte kurutuluyor. Bu bizim aile geleneğimiz. Pekmez ve köfter yapımını her zaman sürdürürüz," dedi.
Köfter, içindeki malzemelere göre kilogramı 250-300 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor ve büyük beğeni topluyor. Geleneksel üretimle hayat bulan bu lezzet, hem yurt içinde hem de yurt dışında alıcı buluyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)