• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde Türkiye'de bir ilke imza atacak


Niğde’de Aladağlar Milli Parkında bulunan Emli Vadisi için Karanlık Gökyüzü Parkı için ekipler tarafından inceleme başlatıldı.

Niğde’de Aladağlar Milli Parkında bulunan Emli Vadisi için Karanlık Gökyüzü Parkı için ekipler tarafından inceleme başlatıldı. Yapılacak çalışmaların ardından Niğde Karanlık Gökyüzü Parkı olarak kabul edilirse, Türkiye’de bir ilk olacak.

Niğde Valisi Cahit Çelik öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Derneği’nin belirlediği standartlara uygun olup olmadığı araştırılıyor. İnceleme yapan ekibin sunacağı rapora göre karar verilecek. Gelecek sonuca göre Uluslararası Karanlık Gökyüzü Derneği’ne sertifika başvurusu yapılacak. 

SONUÇLAR OLUMLU

Türkiye’nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı’nın Niğde’ye kazandırılmasını amaçlayan Vali Cahit Çelik ilk sonuçların olumlu olduğuna dikkati çekerek, "1990’lardan sonra Milli Park haricinde özellikle şehirlerdeki yapay ışıklandırmadan dolayı maalesef şehirlerde yaşayanlar çok rahat bir şekilde gökyüzündeki yıldızları göremiyorlar. Işık kirliliğinin fazla olduğu büyükşehirlerde zaten bu hiçbir şekilde mümkün değil. Öyle olunca da Amerika'da doğal alanlarda insanların çıplak gözle gökyüzünü rahat bir şekilde görebilecekleri Gökyüzü Parkları oluşturmaya başlandı. Şu anda dünyada 197 tane karanlık gökyüzü parkı var. Buradaki amaç insanları aslında gökyüzüyle buluşturmak" dedi. 

NİĞDE BİR İLKİ BAŞARACAK

Türkiye'de sertifika sahibi olan Karanlık Gökyüzü Parkı olmadığını belirten Vali Çelik, "Aladağlar’da yapay ışık çok az. Aladağlar’ın eteğindeki birkaç tane köyümüz var ama oradaki ışık çok etkilemiyor. Astrofizikçi bir arkadaşımızla irtibata geçtik. Ekibi ile beraber Aladağları Eminli Vadisi'nde ışık ölçümü gerçekleştirdi. Resmi olarak raporlarını bana sunmadılar ama bana verdikleri ilk bilgi oradaki ışık ölçümleri çerçevesinde Türkiye'deki en iyi noktalardan bir tanesi. Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Birliği’nin belirlediği standartlara uygunsa başvuru yapılabiliyor. Bana verdikleri bilgi oradaki ilk alınan ölçümlerin o standartlara uyduğu yönünde. Eğer raporlama sonucunda biz bu sertifikayı alabilirsek ulusal ve uluslararası Gökyüzü Şenliği yapabileceğimiz bir alan olacak" dedi.

Yapılacak değerlendirmenin ardından Karanlık Gökyüzü Parkı sertifikası alınırsa, Aladağlar Milli Parkı Türkiye’nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı olacak. Dünyada sınırlı sayıda olan Karanlık Gökyüzü Parkları astroturizm denilen astronomik gözlem yapmak isteyen araştırmacıların akınına uğruyor. Bölgenin elde edilen ilk verilere uygunluğunun tescillenmesi ve farklı bir turizm potansiyeline sahip olması bekleniyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans