yandex
Niğde’nin Sır Lezzeti: Aylarca Bozulmadan Saklanan Keçi Sütü Yoğurdu
  • DOLAR
    42,0676
    %0,06
  • EURO
    48,4301
    %-0,03
  • G. Altın
    5.387,72
    %-0,62
  • Ç. Altın
    8.921,73
    %0,00
  • BIST
    11.02
    0
  • BITCOIN
    106,527.703
    -0.36
  • ETHEREUM
    3,628.484
    -0.41
  • DOLAR
    42,0676
    %0,06
  • EURO
    48,4301
    %-0,03
  • G. Altın
    5.387,72
    %-0,62
  • Ç. Altın
    8.921,73
    %0,00
  • BIST
    11.02
    0
  • BITCOIN
    106,527.703
    -0.36
  • ETHEREUM
    3,628.484
    -0.41

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde’nin Sır Lezzeti: Aylarca Bozulmadan Saklanan Keçi Sütü Yoğurdu


İHA
04-11-2025 12:13:15
04-11-2025 12:39:14

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Horoz köyünde geleneksel yöntemlerle üretilen keçi sütü yoğurdu, hem uzun süre bozulmadan dayanıklılığı hem de kendine özgü lezzetiyle dikkat çekiyor.

Görsel Kaynağı :
İHA

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Horoz köyü, doğal üretim geleneğini sürdüren köylerden biri olarak öne çıkıyor. Köy halkı tarafından nesilden nesile aktarılan yöntemlerle hazırlanan keçi sütü yoğurdu, lezzetiyle olduğu kadar uzun süre dayanıklılığıyla da sofraların vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.


10032AW572535_02.jpg

Horoz köyünde yaşayan vatandaşlar, özenle besledikleri keçilerden sağdıkları sütleri peynir, tereyağı ve yoğurt yapımında değerlendiriyor. Doğal ortamda otlayan keçilerden elde edilen süt, odun ateşinde kaynatılarak geleneksel usullerle yoğurda dönüştürülüyor.

6930AW572535_06.jpg

Köy sakinlerinden Rukiye Yavuz, keçi sütü yoğurdunun diğer süt türlerinden farkını şöyle anlattı:
Keçi sütü yoğurdu, inek sütü yoğurduna göre daha lezzetli, koyun sütü yoğurduna göre ise daha hafif oluyor. Kış için hazırladığımız yoğurdun üzerine iç yağdan hazırladığımız tabaka ekliyoruz. Bu sayede yoğurt hem bozulmuyor hem de aylarca dayanıyor.”

109AW572535_07.jpg

Yavuz, yoğurdun yapım aşamasına da değinerek şu bilgileri paylaştı:
“Önce keçilerimizi sağıyoruz, ardından sütü odun ateşinde karıştırarak kaynatıyoruz. Hafif soğuyunca maya ekliyoruz ve yaklaşık üç saat bekletiyoruz. Hemen tüketmeyeceksek üzerine yağ ekleyip serin yerde saklıyoruz. Bu yöntemle aylarca bozulmadan kalıyor.”

6319AW572535_05.jpg

Horoz köyünün keçi sütü yoğurdu, yüksek besin değeri, doğal kıvamı ve uzun raf ömrüyle yalnızca bölge halkının değil, çevre illerden gelenlerin de ilgisini çekiyor. Geleneksel üretim anlayışıyla sürdürülen bu yöntem, köy kültürünün en özgün lezzetlerinden biri olarak varlığını koruyor.

27115AW572535_03.jpg
27115AW572535_03.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans