Niğde’de ilkokul 4. sınıf öğrencileri sınıf öğretmenlerinin danışmanlığında yaptıkları proje ile meyve çekirdeklerinden mobilya yapımında kullanılan kaplama malzemesi ve sunta ürettiler.
Niğde Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu 4. sınıf öğrencileri Zeynep Yiğit, Anıl Ayhan Öz ve Mustafa Candan; öğretmenleri Nihal Ağca danışmanlığında atıkların doğaya olan zararlarını azaltmak ve bu atıklardan endüstriyel ürünler üretmeyi amaçlayan proje üzerine geliştirdikleri proje ile çöpe giden meyve çekirdeklerini faydalı ürünlere dönüştüler. İlk olarak toz haline getirilen meyve çekirdekleri yapıştırıcı ile karıştırıldıktan sonra kalıplarda presleniyor, ardından istenilen şekil verilerek atık olan meyve çekirdekleri mobilya yapımında kullanılacak sağlam bir hammaddeye dönüştürülüyor.
4. sınıf öğrencisi Anıl Ayhan Öz yaptıkları proje ile; atıkların doğaya olan zararlarını azaltmak istediklerini belirterek doğal kaynakların daha etkili bir şekilde kullanımını sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.
Mustafa Candan ise; "Plastik, metal, kağıt gibi şeylerin geri dönüşümü var ama meyve çekirdekleri ve meyve kabuklarının bir geri dönüşümü yoktu. Biz de meyve çekirdeklerini ve meyve kabuklarını geri dönüştürmek için sunta yapımında kullanmayı düşündük. İlk olarak meyve çekirdeklerini ve kabuklarını döverek toz haline getirdik, fırında pişirdik ardından yapıştırıcı ile kurutarak ürünümüzü elde ettik" ifadelerine yer verdi.
Zeynep Yiğit ise, bu proje ile meyve çekirdeklerini kullanarak ağaçların kesimini azaltmaya amaçladıklarını vurguladı.
Proje danışmanlığını yapan öğretmen Nihal Ağca da; atıkların ekonomiye kazandırılmasının mümkün olduğunu dile getirdi. Ağca; " Günümüzde çevre kirliliği her geçen gün artmakta ve bu durum hem doğayı hem de insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bunu azaltmak adına bütün insanların görev üstlenmesi gerekiyor. Biz de projemizle meyvelerin çekirdeklerini ve kabuklarını geri dönüştürerek sunta ve mobilya kaplama olarak ülke ekonomisine kazandırmayı amaçladık ve normal ev şartlarında fırında pişirdik. Ardından toz haline gelen çekirdekleri yapıştırıcı ile yapıştırdık ve kalıba koyduk ve ürünleri elde ettik, endüstriyel bir ürün haline getirdik" şeklinde konuştu.
Yaptıklarım proje ile TEKNOFEST’te de yarışan öğrenciler a meyve atıklarını yararlı ürüne dönüştürmeyi ve ağaçların kesilmesinin önüne geçmeyi amaçlıyorlar.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)