CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer, Çamardı ilçesinde kiraz üreticilerinin sorunlarını dinledi.
CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer, Çamardı ilçesinde kiraz üreticilerinin sorunlarını dinledi.
Kiraz ağaçları dalında
meyvesiyle kesiliyor
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, kiraz üreticilerin sorunlarını dinlemek üzere Ulukışla ilçesinden sonra gittiği Çamardı ilçesinde üreticinin perişanlığını yerinde gördü.
Üreticiler, bu yıl maliyetin çok altında satıldığı için kiraz ağaçlarının, dalında meyvesiyle birlikte kesilmeye başlandığını, böyle giderse çok sayıda kiraz ağacının kesilebileceğini belirttiler.
Geçen yıl en düşük fiyatla 55 liraya satılan kirazın bu yıl 15 liraya düştüğünü söyleyen üreticiler, “Geçen yıl 150 lira olan işçi yevmiyesi, bu yıl servis ücretiyle birlikte 600 liraya çıktı. Geçen yıl 4 kilo kirazla 1 işçi yevmiyesi karşılanabiliyordu. Bu yıl 40 kilo kirazla ancak 1 işçi yevmiyesi verilebiliyor. Bu şartlarda kiraz üretimi sürdürmek çok zor ” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinden sonra Çamardı ilçesine giderek, ürününü maliyetin çok altında satmak zorunda kalan kiraz üreticileriyle bir araya geldi. CHP İlçe Başkanı Tahir Tuncer ve Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ile bahçelerde ve köylerde üreticiler ile buluşan Gürer, son turfanda kirazda yaşanan soruna iktidarın seyirci kalmasını eleştirdi.
GEÇEN YIL 40-80 LİRAYA SATILAN KİRAZLAR BU YIL 10-20 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ
CHP Niğde Milletvekili Ö.Fethi Gürer’e yaşadıkları mağduriyetle ilgili açıklama yapan kiraz üreticileri, “Geçen yıl kiraz kalitesine göre 40 – 80 lira arasında satıldı. Ortalama satış fiyatı 55 lira oldu. Bu sene ise kalitesine göre 10- 20 liraya satılıyor. Birinci kalite kiraza en fazla 20 lira, ikinci kalite kiraza ise 10 lira veriyorlar. Geçen yıl sezon sonunda 80 liraya kadar çıkan kiraz, bu yıl en fazla 20 liradan satılıyor” dedi.
MALİYETLER 4-5 KAT ARTTI
Geçen yıl ile bu yıl arasındaki maliyet artışına da dikkat çeken üreticiler, geçen yıl 150 lira olan 1 litre ilacın bu yıl 450 liraya çıktığını, gübre fiyatlarının ise yüzde 400 oranında artığını belirtiler.
40 KİLO KİRAZ ANCAK 1 İŞÇİ YEVMİYESİNİ KARŞILIYOR
Topladıkları kirazın işçi maliyetlerini bile karşılamadığına dikkat çeken üreticiler, “Geçen yıl 180-200 lira arasında olan günlük işçilik ücretleri bu yıl 450 liraya çıktı. Niğde’den buraya 20 kişilik işçi taşıyan servis 2 bin 500 lira alıyor. Her işçi için ortalama 100 liranın üzerinde servis ücreti ödüyoruz. 450 lira da yevmiye veriyoruz. Bir işçinin maliyeti ortalama 600 lirayı buluyor. Geçen yıl 55 liradan satılan 4 kilo kirazla 1 işçinin yevmiyesi karşılanırken, bu yıl 15 liradan satılan kirazla 40 kilo satılırsa ancak 1 işçinin masrafı karşılanabiliyor” diye konuştu.
AĞAÇLAR KESİLİYOR
Çamardı ilçesinde yaşanan kiraz sorunun Ulukışla ilçesinde yaşanandan daha fazla olduğuna dikkat çeken üreticiler, “Kirazlar hep dalda kaldı. Çünkü işçi masrafı bile kurtarmıyor. Üretici bu yıl para kazanamadığı için kiraz ağaçlarını kesiyor. Üzerinde meyvesiyle kesilen ağaçlar var” dediler.
ÜRETİCİ: “ BURADA HALKIN YÜZDE 80’İ AKP’YE OY VERDİ
ŞİMDİ EYLEM DE YAPAMIYORLAR”
Ulukışla ilçesinde üreticilerin yol kapatma eylemi yaparak, ürünlerini yola döktüğünü hatırlatan bir üretici ise “Çamardı ilçesinde, eylem de yapılamaz. Çünkü buranın yüzde 80’i AK Parti’ye oy verdi. Yine de sesimizi bir siz duyurursanız belki çözüm olur ” diye konuştu.
TURİZMDEN SONRA MEYVECİLİK DE BİTTİ
Çamardı ilçesinin aynı zamanda bir turizm bölgesi olduğuna dikkat çeken başka bir üretici ise “Burası Aladağların eteklerinde, Demirkazık zirvesinin olduğu bir bölge. Eskiden turizm sektörüyle uğraşıyordum, burada turizm de bittikten sonra kiraz üretimine başladım. Ancak kiraz üretimi de maliyet artışları nedeniyle yapılacak gibi görünmüyor, meyvecilik bitti. Biz ne iş yapalım, hırsızlık mI yapalım, soygunculuk mu yapalım, ne yapacağız?” diyerek, yaşadıkları mağduriyetE dikkat çekti.
TARIM KREDİ MARKETLERİ KİRAZ ALIMI YAPMALI
Kiraz üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise iktidarın derhal tarım kredi kooperatifleri marketlerinin alıma girmesini istedi. Gürer,“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatiflerine 1000 adet market açıldığını söyledi. 1000 markete 1000 kamyon toplanıp, tüm bölgenin kirazları tarım kredi kooperatiflerinin marketlerine taşınsa burada yaşanan sorun biter. İhracatın tıkanması sorunu katladı. Dalda kirazın birkaç günü kaldı. Acil çözüm İktidarın talimatı ile kamunun soruna el koymasıdır. Üreticiyi mağdur etmemek adına bu dönem için bu şekilde bir çözüm üretilebilir. Ardından soğuk hava deposu, paketleme servisi ve işleme tesisi yapılarak kirazda katma değerli ürün elde edecek tesislerde yapılarak önümüzdeki yıllarda yaşanacak sorunların önüne geçilebilir. Türkiye’nin en güzel son turfanda kirazları bu bölgede yetişiyor. Darboğaz kirazı geçtiğimiz yıllarda İngiltere sarayına kadar gidiyordu ” şeklinde konuştu.
KOOPERATİFLER KURMAK LAZIM
Çamardı ilçesinde nohut yetiştiriciliği yapıldığını da anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şimdi vatandaş Meksika’dan gelen nohutları yiyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda kiraz da ithal gelir. Ancak buna karşı birlik kurmak lazım. Kooperatifler kurmak lazım. Birlikte hareket etme kültürünü geliştirmek lazım. Pazarlama ile ilgili bölgede tesislerin kurulması lazım. Katma değerli ürünler üretmek ve planlı tarım ile ürün yetiştirmek lazım. Yıllardır, bunları söyleye söyleye dilimizde tüy bitti, ancak AKP, bir türlü anlamadı” ifadelerini kullandı.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)