Niğde’de Keşfedilen Tabal Krallığı Antik Kenti Tarihe İşık Tutuyor
Niğde’nin Çiftlik İlçesinde 2 Bin 800 Yıllık Tabal Krallığı Antik Kenti Keşfedildi
Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Kömürcü köyündeki Göllüidağ’ın zirvesinde yer alan ve tarihi Milattan Önce 8. yüzyıla kadar uzanan Tabal Krallığı Antik Kenti’nde bulunan kalıntılar, hem bölgenin tarihine hem de Geç Hitit dönemine ışık tutuyor. Yaklaşık 2 bin 800 yıllık antik kent, köylüler tarafından tesadüfen keşfedildi.
1932 yılında Kömürcü köyünde yaşayan Civan Ali tarafından keşfedilen Tabal Krallığı Antik Kenti, 1933 yılında Remzi Oğuz Arık liderliğinde başlatılan bilimsel arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarıldı. Dıştan sur sistemiyle korunan antik kentte, 3 metre genişliğinde, 5 metre yüksekliğinde surlar ve üç ana kapının bulunduğu bir şehir yapılandı.
Aslan Heykelleriyle Meşhur
Tabal Krallığı Antik Kenti’nde farklı dönemlerde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarıldı. Bölge, özellikle aslan heykelleriyle dikkat çekiyor. 1934 yılında yapılan kazılarda elde edilen en önemli eserlerden biri olan çift başlı aslan heykeli, bugün Niğde Müzesi’nde sergileniyor.
Geç Hitit dönemine ait şehir devleti olarak bilinen Tabal Krallığı, bölgenin siyasi ve kültürel tarihine önemli katkılar sağlıyor. Antik kentin sur sistemleri ve heykelleri, dönemin mimari ve sanat anlayışının önemli birer temsilcisi olarak öne çıkıyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)