CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları yerinde incelemek amacıyla Niğde'nin Ulukışla, Altunhisar ve Merkez ilçelerinde üreticilerle bir araya geldi.
Görüşmeler sırasında, üreticiler, süt yemleri ve ahır giderlerinin artmasına rağmen çiğ süt fiyatlarının düşük tutulmasının yarattığı sıkıntıları aktardı.
Gürer, “Besiciler, hayvancılıktan kazanamadıklarını dile getiriyor. Rafta et ve süt fiyatlarının yükselmesine rağmen, üreticilerin gelirleri düşüyor. Peynir, et ile yarışıyor” açıklamasında bulundu.
SÜT FİYATLARI DÜŞÜK, ÜRETİCİLER MAĞDUR
Gürer, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 14 lira 65 kuruşluk tavsiye fiyatının uygulanmadığını vurguladı.
Bölgedeki süt toplayıcılarının, çiğ süt için üreticilere yalnızca 11-12 lira civarında bir fiyat verdiğini belirten Gürer, küçük aile işletmelerinin saklama imkanı olmadığı için zararına süt satmak zorunda kaldığını ifade etti. Süt yeminin 50 kg'lık torbasının 600 lirayı aştığını belirten Gürer, “Hayvancılığın sürdürülebilirliği için bir litre süt satıldığında 1,5 kg yem almak artık hayal gibi görünüyor” dedi.
FİYAT DENGESİZLİĞİ VE ADALETSİZLİK
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Bilgehan Güney, fiyat dengesizliğine dikkat çekerek, “Bir benzin istasyonunda bir sakız 35 TL! Bir sakız parasına 3,5 litre süt satmamız gerekiyor. Bu adalet mi?” dedi.
HAYVAN KESİMLERİ ARTIYOR
Besici Süleyman Demirbaş, hayvancılığın içinde bulunduğu krizin boyutlarını anlatarak, “Geçen yıllarda 485 hayvanımız varken şimdi 350 hayvana düştük. Üretimden ziyade küçülmeye gidiyoruz” dedi. Süt fiyatlarıyla su fiyatlarını karşılaştıran Demirbaş, “Yarım litre su 10 lira, 1 litre sütü 14 liraya satamıyorum. Fabrikalar sütünüzü almayacağız diyor” sözleriyle yaşadıkları baskıyı dile getirdi.
ÜRETİCİDEN İSTİKRAR TALEBİ
Besici Nevzat Genişyürek ise destek taleplerine karşı çıkarak, “Ben destek istemiyorum. 2011 yılında 1 litre sütle ne kadar yem alıyorsam, şimdi de o seviyeyi sağlasınlar, başka bir şey istemiyorum” dedi.
TARIMIN STRATEJİK ÖNEMİ
Gürer, tarımın stratejik bir alan olduğunu vurgulayarak, yanlış tarım politikalarının ülkeyi dışa bağımlı hale getirdiğini belirtti. “Üretmeyen toplumlar kendilerine dayatılanlarla yaşayamaz. Bugün ithalat kaçınılmaz hale geldi” diyerek, yerli besicilere destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR, SÜT FİYATLARI SABİT
Besici Yavuz Solak, artan girdi maliyetlerine rağmen süt fiyatlarının yerinde saydığını belirtti. “Süt fiyatları artmıyor ama girdi maliyetleri artıyor. Çiftçi üzerinden enflasyon düşürülmeye çalışılmasın” diyerek, market fiyatlarının daha yüksek olduğunu dile getirdi.
Muhabir : BültenNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)