Niğde’nin Hançeli köyünde yaklaşık 50 dönümlük alanda lavanta bahçesi kuruldu.
Lavanta ekimine Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Ömer Kılıç, Tarım ve Orman Müdürü Furkan Mete ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Hacı Mehmet Eren katıldı.

NİĞDE’DE LAVANTA EKİLİ ALAN 320 DÖNÜME ÇIKIYOR
Vali Cahit Çelik, yaptığı konuşmada, “Kendisi hayvancılıkta bir arı işletmesine sahip, bugün de yaklaşık 50 dönümlük lavanta bahçesi kuruyor. Buradaki lavanta, İngiliz lavantası türü ve ilimizin iklimine uygun. Toplam il genelinde 270 dönümlük lavanta ekimi söz konusu. Önümüzdeki süreçte toplam alan 320 dönüme ulaşacak” dedi.
Çelik, lavanta üretiminin ekonomik ve görsel katkılarına değinerek, “Dönüm başına 4-5 bin TL’ye ulaşabilecek yağ üretimi hedefleniyor. Niğde bir tarım kenti ancak suya az ihtiyaç duyan ürünler tercihimiz olmalı. İngiliz lavantası, ilk can suyundan sonra sulama istemeyen bir bitki türü. İnşallah güzel bir hasat olur ve diğer çiftçilerimize örnek teşkil eder” ifadelerini kullandı.

HEDEF AGROTURİZME KATKI SAĞLAMAK
Genç girişimci Gökhan Tuğrul, Niğde’de lavanta bahçesi kurarak tarımsal üretime ve agroturizme katkı sağlamayı hedefliyor.
Niğde’de kıraç ve taşlık bir araziyi tarıma kazandıran Gökhan Tuğrul, lavanta bahçesi kurma fikrini ailesinin çiftçilik geçmişi ve tarım deneyimlerinden yola çıkarak geliştirdiğini ifade etti.
Tuğrul, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin ilk ve tek genomik damızlık düve işletmesini de kurmuştuk. Şimdi ise lavanta üretimiyle hem katma değer yaratmak hem de kıraç arazimizi değerlendirmek istedik” dedi.

NİĞDE İKLİMİNE UYGUN LAVANTA
Bahçeye ekilen lavantaların İngiliz lavantası (Angustifolia) çeşidi olduğunu belirten Tuğrul, “Bu çeşit Niğde’ye uyumlu, yüksek yağ kalitesine sahip. Yağı kozmetik ve tıbbi aromatik alanlarda kullanılabiliyor, bu da ürünün katma değerini artırıyor” ifadelerini kullandı.
Tuğrul, araziyi ekilebilir hâle getirmenin zorluğuna dikkat çekerek, “Kayalık ve taşlık arazide taş topladık, defalarca sürdük ve sonunda ekilebilir hale getirdik. Fidelerin orijinalini bulmak da zor oldu, bu yüzden çelik yöntemiyle getirdik, seralarda saksılarda yetiştirdik ve dikimini tamamladık” diye konuştu.

SOSYAL HAYATI DA ETKİLEYECEK
Lavanta üretiminin sadece tarımsal değil, aynı zamanda turistik bir değer de taşıyacağını vurgulayan Tuğrul, “İlk amacımız üretim ve markalaşma. Ama ilerleyen süreçte agroturizm de geliştirmeyi planlıyoruz. Lavantanın hoş kokusu ve görselliği sosyal hayatı da olumlu etkileyecek” dedi.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER
Kırsal alanda üretim yapmak isteyen gençler için önerilerini de paylaşan Tuğrul, “Devletin sunduğu kırsal kalkınma ve Avrupa Birliği programlarını araştırın. Üretimden asla vazgeçmeyin. Üretmeden başarı mümkün değil. Ayrıca burada lavanta balı üretimini de hedefliyoruz, yamaçlara kovanlar yerleştirip bal üretmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Tuğrul ayrıca konuşmalarında, “Organik tarıma uygun ekim yaptık, iyi tarım uygulamaları için de mevzuata uygun şekilde ekimlerimizi gerçekleştirdik. Ürünler verime başladığı zaman sertifika için talepte bulunacağız” ifadelerine yer verdi.






Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)