“MUHTARLIK İÇİN ŞART ARANMASI GEREKİYOR”
İç Anadolu Bölgesi Muhtarlar Federasyon Başkanı ve Tüm Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Niğde Muhtarlar Derneği Başkanı ve Aşağı Kayabaşı Mahallesi Muhtarı Bahtiyar Yamaner, Niğde merkezdeki 26 mahallenin 14’e düşmesini Niğde Anadolu Haber’e değerlendirdi.
İç Anadolu Bölgesi Muhtarlar Federasyon Başkanı ve Tüm Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Niğde Muhtarlar Derneği Başkanı ve Aşağı Kayabaşı Mahallesi Muhtarı Bahtiyar Yamaner, Niğde merkezdeki 26 mahallenin 14’e düşmesini Niğde Anadolu Haber’e değerlendirdi.
Muhtar Bahtiyar Yamaner, yapılan düzenlemeyle birlikte, mahalle sınırlarının daha düzgün bir hal aldığını ve nüfus bakımından da mahallelerin aynı seviyeye geldiğini söyledi.
Muhtarlık seçimleriyle ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini savunan Yamaner, muhtarlık başvurusu yapanlarda belirli şartların aranması gerektiğini savundu.
Yamaner, herkesin e-Devlet üzerinden işlem yapamadığını ve bilmeyenler için mahalle muhtarlarının bir rehber olduğunu ifade etti.
26 MAHALLE 14’E DÜŞTÜ
Niğde Belediyesi’nin mahallelerle ilgili yaptığı çalışmaya değinen Bahtiyar Yamaner, düzenleme öncesinde bazı mahalle nüfusunun 30’a kadar düştüğünü, yapılan yeni düzenlemeyle birlikte mahalle nüfuslarının eşitlendiğini kaydetti.
Yamaner, “Niğde’de 26 tane mahallemiz vardı. Mahallelerimizin nüfuslarının düşmesiyle birlikte, birde 6 Şubat depremlerinde çok zorluklar yaşandı. Belediye Başkanımız bununla ilgili mahallelerin sınırlarını düzeltti. Nüfusu az olan yerleri birleştirdi. Bir mahallenin nüfusu otuza kadar düştü. Bir tarafta 40 bin nüfuslu Aşağı Kayabaşı Mahallesinde, 20 bin nüfuslu Selçuk Mahallesinde, Efendi Bey Mahallesi'nde insanlara bir muhtar varken, bir diğer taraflarda 100 kişilik, 30 kişilik, 90 kişilik nüfusa bir muhtar düştü. Belediye başkanımız bunları görerek bir çalışma yaptı. Niğde'de 13 mahalleyi kapattı, bir tane de yeni mahalle kuruldu. Bizim Aşağı Kayabaş Mahallesi'nden ayrılan Sarıköprü Mahallesi. Böylelikle mahalle sayısı 14 oldu. Şu an tam 14 on dört muhtarımız var. Mahalle sayılarının azaltılması isabetli oldu, güzel oldu tabii. Hemen hemen herkes aynı nüfusa hakim oldu. 15 bin, 7 bin, 8 bin, 9 bin gibi nüfuslarla mahallelerin denge sağlandı, sınırlar düzeldi. Eskiden böyle harita gibi sınırlar vardı, şimdi dümdüz. Bu düzenleme muhtarlar açısından da iyi oldu aslında.” dedi.
“MUHTARLIKLARA BİRAZ YETKİ VERİLMESİ LAZIM”
Muhtarlık seçimine düzenleme gelmesi gerektiğini savunan Niğde Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner, muhtarlara da daha fazla yetki verilmesi gerektiğini söyledi.
Başkan Yamaner, “Muhtarlık seçiminde bir düzenleme gelmesi lazım. Muhtarlıklara biraz yetki verilmesi lazım. Şu anda muhtarlık yetkili kurum haline dönüştü. Muhtarların aktif çalışması lazım. Muhtarlık seçiminde de bir düzenleme gelmesi lazım. Seçime iki gün var. Bir tane aday çıkıyor, bu işlere son verilmesi lazım. Muhtarlık düzenine kalite gelmesi, eğitim şartı aranması lazım. Bunlar kesinlikle olması lazım. Kesinlikle bir düzenleme gelmesi lazım. Seçimlerde müracaat şartı olması lazım. Muhtar adayı başvuruları olması lazım. Devlet belirli bir ödenek alması lazım. Partiler bunu nasıl alıyorsa aynı şekilde olması gerekiyor. Gırgır olsun diye muhtar adayı olan insanlar var. Seçilmeyeceğini biliyor ama ben muhtar adayı desinler diye aday oluyor. Bu konuda acil bir önlem alınması lazım.” diye konuştu.
MAHALLE MUHTARLARINA GEREK VAR MI?
Yamaner, son zamanlarda vatandaşlar arasında en çok konuşulan konular arasında yer alan ‘Mahalle muhtarlarına gerek var mı?’ sorusuna içtenlikle yanıt verdi.
Muhtar Yamaner, “Vatandaş arasında son zamanlarda mahalle muhtarlarına gerek var mı sorusu gerçekten ayyuka çıktı. Mahalle muhtarlarının gözle görülmeyecek birçok işi var. Çoğu vatandaşlarımız tecrübeli kendi işini e-Devletten yapıyor. Ulaşabileceği kurumlara ulaşabiliyor, işini çözüyor. Ama gerçekten çok mağdur insanlar var. Nerede ne yapacağını, nereye gideceğini bilmiyor. Mahalle muhtarları şu an mahallelerinde bir rehber. Muhtarlara yetki verilmesini istiyoruz. Muhtarlık kesinlikle olması lazım. Bizim muhtarlık makamı bir rica makamı. İcra makamı yok biliyorsunuz. Mahalle muhtarlıkları olarak bir karar alma yetkimiz yok, bir bütçemiz yok. Sadece talepte bulunuyoruz.” dedi.
“4 DÖNEMDİR MUHTARLIK YAPIYORUM”
4 dönemdir Aşağı Kayabaşı Mahallesinde muhtarlık görevini yürüttüğünü aktaran Bahtiyar Yamaner, son olarak “2009 yılından beri muhtarlık görevimi yapıyorum. Arkadaş ortamında geçti muhtar olmamız. Arkadaşlarım benim gibi çevresi olan ve resmi kurumlarla iç içe olan birisinin muhtar olması gerektiğini söylediler. 4 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Buradan çok teşekkür ediyorum mahalle sakinlerimize, 2009 yılında da, bugünde muhtar seçtiler. 4 dönemdir ben oy farkıyla kazanıyorum. Mahalle sakinlerime tekrar teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)