yandex
Mpox Virüsü Hakkında Uzmanlardan Uyarı: Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Mpox Virüsü Hakkında Uzmanlardan Uyarı: Dikkat Edilmesi Gerekenler


Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, Mpox (Maymun Çiçeği) virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Afrika'da görülen ve dünya genelinde yayılmaya başlayan Mpox virüsü ile ilgili bilgi veren Dr. Demir, bu virüsün COVID-19 sonrası ortaya çıkan yeni bir salgın riski oluşturduğunu belirtti.

Mpox Virüsü Hakkında Uzmanlardan Uyarı: Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görsel Kaynağı :
İHA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mpox virüsü için küresel acil durum çağrısı yaparken, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da Türkiye’de bu virüsün yaygın olmadığını, ancak olası bir salgın durumuna karşı gerekli önlemlerin alındığını vurguladı.

Virüsün Bulaşma Yolları ve Belirtileri

Dr. Demir, Mpox virüsünün bulaşma yollarını ve belirtilerini şöyle özetledi: “Mpox hastalığı, enfekte hayvanlardan, enfekte insanlardan veya virüsle kirlenmiş cansız maddelerden (giysiler, havlu, çarşaf gibi) yakın temasla bulaşmaktadır. Virüs, sağlıklı kişilere ciltteki gözle görülemeyen çatlaklar, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla girer.”

Hastalığın belirtilerinin genellikle virüsle temas ettikten 6-13 gün sonra ortaya çıktığını söyleyen Dr. Demir, “Mpox virüsü ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına neden olur. Döküntüler genellikle yüz, kollar, bacaklar ve vücutta yaygın olarak görülür. Bu lezyonlar 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalık daha ağır seyredebilmektedir” dedi.

Korunma Yöntemleri ve Alınması Gereken Önlemler

Mpox virüsüne karşı korunmak için mesafenin korunması, yüz yüze ve yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Demir, şu uyarılarda bulundu: “Hasta kişilerle temasta eldiven ve maske kullanımı oldukça önemlidir. Hijyen kurallarına dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Virüs, öpüşme, temas, cilt teması ve damlacık yoluyla yayılabilir. Ayrıca enfekte kişinin temas ettiği giysiler, çarşaflar ve havlular da virüsün bulaşmasına neden olabilir.”

Henüz Mpox hastalığının kesin bir tedavisinin bulunmadığını belirten Dr. Demir, genellikle 2-4 hafta içinde döküntülerin geçtiğini ve hastalığın sona erdiğini ifade etti. Ancak kişisel tedbirlerin ve toplumsal farkındalığın hastalığın yayılmasını önlemede hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Erken Teşhisin Önemi

Dr. Demir, Mpox hastalığının erken evrede tespit edilmesinin bulaşıcılığı önlemek açısından kritik olduğunu belirterek, belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Erken teşhis sayesinde hastalığın yayılmasının engellenebileceğine dikkat çekti.

Mpox virüsü hakkında yapılan bu uyarılar, hastalığın yayılmasını önlemek için toplumsal farkındalığın artırılmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans