• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Kovid-19 o hastalıklara neden oluyor


Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, yeniden gündem olmaya devam ederken, virüsün kalp damar sisteminin de aşırı enflamasyona maruz kaldığı, bunun da özellikle kolesterol, diyabet, obezite gibi kronik hastalığı olanlarda kalp krizi ve inme riskini artırdığı belirtildi.

Kovid-19 o hastalıklara neden oluyor

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, yeniden gündem olmaya devam ederken, virüsün kalp damar sisteminin de aşırı enflamasyona maruz kaldığı, bunun da özellikle kolesterol, diyabet, obezite gibi kronik hastalığı olanlarda kalp krizi ve inme riskini artırdığı belirtildi. 

Kolesterol plaklarını da adeta ‘provake ederek’ birçok hastalığa davetiye çıkartan Kovid-19, kronik hastalığı olanlarda 1 yıl boyunca kalp krizi ve inme riskini sürdürdüğü öğrenildi.

GeçtiÄŸimiz günlerde dünyanın en saygın tıp dergilerinden Nature Cardiovascular Research’da yer alan bir çalışma, koronavirüs enfeksiyonunun sadece kalp damarlarını tutmakla yetinmediÄŸi, özellikle kolesterol plaklarına ve kolesterolle savaÅŸan hücrelere bulaÅŸarak onları rezervuar olarak kullandığını; bunun da kolesterolü yüksek olanlarda Kovid enfeksiyonu sonrası artmış kalp krizi ve inme riskinin 1 yıla kadar uzayabildiÄŸini ortaya koydu. Ayrıca kolesterolle savaÅŸan savunma hücrelerini enfekte eden virüsün, yeni kolesterol plaklarının oluÅŸumunu da tetiklediÄŸi tespit edildi. Çalışma, Mayıs 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında New York’ta Kovid’den yaÅŸamını yitiren ve kalp tutulumu bilinen 8 yaÅŸlı hastanın otopsi incelemeleri sonucu gerçekleÅŸtirildi. Böylece Sars-Cov2 virüsünün sadece damar tutulumu yapmadığı, diyabet, hipertansiyon, kolesterol gibi kronik tablosu olan hastalarda, kolesterol plaklarını da tutarak yaklaşık 1 yıl boyunca kalp damar olayları (kalp krizi gibi) ve inme riskini artırdığı belirlendi. Çalışmayı deÄŸerlendiren Sancaktepe Ä°lhan Varank EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Åžefi Prof. Dr. Murat UÄŸur, grip dahil pek çok viral enfeksiyonun kalp damar tutulumu açısından risk yarattığının bilindiÄŸini ancak Kovid’in, grip virüsü influenzaya göre inme riskini 7 kat daha fazla artırdığını söyledi.

65224ef6470a9b021cd0b5b8.jpg

DAMAR TUTULUMU BÄ°LÄ°NÄ°YORDU, KOLESTEROLE ETKÄ°SÄ° KANITLANDI

Prof. Dr. UÄŸur, pandeminin ilk dalgalarından sonra koronavirüsün damar içi endotel tabakasını tuttuÄŸunun bilindiÄŸini anlatarak, “Damar içi endotel tabakası kan için pürüzsüz bir akım saÄŸlar. Endotel hasarı sonrası buradaki kolesterol plakları birikir, damar tıkanır ve darlığa sebep olur. Biz Kovid 19 enfeksiyonunun damar tutulumuna sebep olduÄŸunu biliyorduk. GeçtiÄŸimiz haftalarda yayınlanan bir makalede ise Kovid için yeni bir bulgu saptandı. Bu çalışmada, koroner arterlerde yani kalp damarlarında, otopsi serilerindeki tutulum kanıtlandı. Vücudumuzda virüsle savaÅŸta makrofajları kullanırız. Makrofajlar, aynı zamanda vücuttan kolesterolü uzaklaÅŸtırmaya yararlar. Kolesterol ile yüklü olan makrofajlara ise ‘köpük hücresi’ deniyor. Bu çalışmaya göre köpük hücre dediÄŸimiz bu makrofajlar, direkt virüsler tarafından saldırıya uÄŸruyor ve enfekte ediliyor; damar içindeki kolesterol plaklarında çoÄŸalarak, inflamasyonu tetikliyor. Otopsi serilerinde, kardiyak tutulum kanıtlanmış hastaların kalp damarları incelenerek buradaki kolesterol plaklarında virüsün varlığı kanıtlanmış" dedi. 

 

KOLESTEROL, HASTAYI VİRÜSLE ENFEKSİYONA DAHA AÇIK HALE GETİRİYOR

Araştırmanın, kolesterol yüklü damarların virüsle enfeksiyona daha açık hale geldiğinin ispatlandığını da kaydeden Prof. Dr. Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışmaya göre enfekte olan damarlardaki inflamasyonun da bir yıl süresince devam ettiği, dolayısıyla Kovid 19 enfeksiyondan sonra en azından bu çalışmaya göre bir yıl süreyle oluşan kalp krizlerinin, inmelerin sorumlusunun enfeksiyon olduğunu söyleyebiliriz. Yani virüsün enfekte ettiği makrofaj plakları, kolesterol plaklarının oluşumunu artırıyor ve bu kolesterol plaklarındaki ani kopuşlar da kalp krizine veya inmelere sebep olabiliyor."

GRİBE GÖRE ETKİSİ 7 KAT DAHA FAZLA

Bütün viral enfeksiyonların hayatımızı tehdit edebilecek kalp damar olayları veya nörolojik etkilerinin olabileceÄŸine de vurgu yapan Prof. Dr. UÄŸur, Kovid-19’un grip virüsü influenzaya göre bu riski 7 kat artırdığına dikkat çekti ve ÅŸunları söyledi: “Bu nedenle çevremizde Kovid 19 enfeksiyonu olsun veya olmasın, herhangi bir enfeksiyon dönemi, buna influenza da dahil, gerekli tedbirlerimizi almak aslında bizim kendi saÄŸlığımızı korumak açısından çok önemli. Ãœlkemizde kolesterol deÄŸerleri yüksek hasta sayımız ve kalp damar hastalıklarının yaygınlığı da oldukça yüksek. Enfeksiyon sonrası uzun dönemde kardiyovasküler olay veya inme riskini azaltmak için hastalarımızın kardiyak risk açısından mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. özellikle ailesinde kalp hastalığı olan veya bilinen kalp hastalığı, hipertansiyonu, ÅŸekeri, kolesterolü olan kiÅŸiler mutlaka daha yakından takip edilmeli. Kolesterolü düşürücü tedbirlerin alınması, bunun en başında düzenli egzersiz, saÄŸlıklı beslenmeye uyulması gerekiyor. Daha ileri seviyelerde gerekirse medikal tedavi de buna eklenebilir. Bu çalışmada, Mayıs 2020 ile Mayıs 2021 arasında, yani birinci dalgadaki hastalar incelenmiÅŸ. Dolayısıyla sadece pandeminin ilk ayağındaki enfeksiyon, yani mutasyon geçirmemiÅŸ virüsün virülansından (bulaÅŸma gücü) bahsedebiliriz. Yeni virüste bu kadar kalp damar tutulumu oluyor mu, bunu zaman gösterecek. Fakat yine de bizlerin tedbiri elden bırakmamamız ve Kovid sonrası kardiyak açıdan takiplerimizi mutlaka yaptırmamız gerekiyor."

 

 

Muhabir : DHA
NiÄŸde haber / NiÄŸde Son Dakika Haber / NiÄŸde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans