Kına yakma ritüeli, Anadolu'da binlerce yıllık bir geçmişi olan ve günümüze kadar yaşatılan geleneklerden biri.
Kına yakma ritüeli, Anadolu'da binlerce yıllık bir geçmişi olan ve günümüze kadar yaşatılan geleneklerden biri.
Türk kültüründe özellikle evlenme törenleri öncesi gerçekleştirilen geleneksel bir ritüel olan kına gecesi merasimlerinde uygulanan kına yakmaya olan ilgi hiçbir zaman azalmadı.
Niğde’de kına satıcısı Hüseyin Özdoğan, “Düğün ve nişan merasimlerinde evlenecek çiftlere kına yakma geleneği devam ediyor. Dolayısıyla kına hiçbir zaman ölmedi.” dedi.
Kına yakma geleneğinin Türk kültüründe evlilik öncesinde nazarı defetmek amacıyla yapılan bir uygulama olduğunu belirten Özdoğan, şunları kaydetti:
“Kına sadece kına gecelerinde kullanılan bir malzeme değil. Kına aynı zamanda insan vücudunda oluşan bazı rahatsızlıkların tedavi edilmesine yardımcı olması amacıyla da kullanılıyor. Halk arasında ayak, eklem ve bacak ağrılarına da iyi geldiği düşünülerek kullanılıyor. Dolayısıyla El, baş ve ayaklara da kına yakılabiliyor. Kına yakma geleneği hoş karşılandığı için kınaya olan ilgi hiçbir zaman azalmadı. Piyasada 10 çeşit kına var. Bu farklı çeşitteki kınaları 75 TL ila 200 TL arasında satışa sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Muhabir : HAMZA TAV
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)