Sivas Medicana Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Cansu Arslan, doğal ve sağlıklı beslenme trendlerinin bir parçası olarak, kakao ve şeker yerine keçiboynuzu kullanımını önerdi.
Halk arasında harnup meyvesi olarak da bilinen keçiboynuzu, zengin vitamin ve mineral içeriğiyle dikkat çekiyor. A, B ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineralleri barındıran bu doğal ürün, bağışıklık sistemini destekleyici özellikleriyle öne çıkıyor.
SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI
Keçiboynuzunun kemik erimesine karşı koruyucu etkisi bulunduğunu belirten Diyetisyen Arslan, “Keçiboynuzu, kakaodan iki kat daha fazla kalsiyum içerir ve yağsız yapısıyla sağlıklı bir çikolata alternatifi olarak kullanılabilir. Çekilip öğütülen keçiboynuzu, kek, kurabiye ve muhallebilerde kakao ya da şeker yerine tercih edilebilir. Ayrıca astım, bronşit ve demir eksikliği anemisi gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği çalışmalarla desteklenmiştir” dedi.
DİYETLERDE SIK TERCİH EDİLİYOR
Keçiboynuzunun uzun süre tokluk sağladığını ve sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayan Arslan, “Çözünmez posa içeriğiyle sindirimi destekler ve diyetlerde sıkça kullanılır. Kan şekerini dengeleyici, glisemik indeksi düşük bir besin olan keçiboynuzu, özellikle diyabet hastaları için uygun bir ara öğün alternatifidir. LDL kolesterol seviyesini düşürdüğüne dair de çalışmalar mevcuttur. Ayrıca, içeriğindeki tanen bileşikleri sayesinde antikanserojenik özellik göstererek kanser riskini azaltıcı bir potansiyele sahiptir” ifadelerini kullandı.
KIŞ AYLARINDA BAĞIŞIKLIK İÇİN KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ
Keçiboynuzunun taze ya da kurutulmuş şekilde tüketilebileceğini belirten Arslan, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için keçiboynuzu pekmezini önerdi. “Öksürük ve soğuk algınlığına karşı koruyucu olan keçiboynuzu pekmezi, günde 1-2 tatlı kaşığı tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı destekler” dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)