Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut: "Stres Yönetimi Sağlıklı Bir Yaşamın Anahtarıdır"
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut, stresin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Stresin, kişinin algısına göre farklı etkiler yarattığını belirten Aykut, bu durumun organizmanın dengesini bozabileceğini ifade etti.
Stresin Algılanma Şekli ve Etkileri
Doç. Dr. Aykut, stresin sağlık ve gelişim için gerekli bir uyarıcı olduğunu vurgulayarak, "Stres, Latince'de 'estrictia' kelimesinden türemiş olup 'zorlanma, gerilme ve baskı' anlamına gelmektedir. Fiziksel ya da duygusal nedenlerle meydana gelen stres, organizmanın çalışması, gelişmesi ve olgunlaşması için optimum düzeyde gereklidir" dedi. Ayrıca, stresin bireylerin problem çözme motivasyonunu artıran ve yararlı bir süreç olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
Stresin Olumsuz Etkileri ve Sağlık Üzerindeki Tehditleri
Ancak Aykut, yüksek düzeyde ve uzun süreli stresin organizmanın dengesini bozduğuna dikkat çekti. "Kişinin yaşadığı stres düzeyi, stres kaynağını algılama şekline göre değişiklik gösterebilir. Bireyin, mücadele edebilme gücünü aşan yüksek düzeyde ve/veya kronik stres durumuna maruz kalması organizmanın dengesinin (homeostazis) bozulmasına neden olur" dedi.
Stresin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Aykut, "Günlük yaşamda strese sık maruziyet ve stresin etkili bir şekilde yönetilememesi, mide ülseri, damar sertliği, hipertansiyon ve kalp krizi gibi kalp damar hastalıklarına, bağışıklık sisteminde zayıflamaya ve enfeksiyonlara yatkınlığa, inme, diyabet gibi birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, stresin kanser gelişiminde de rol oynadığı düşünülmektedir" ifadelerini kullandı.
Etkili Stres Yönetimi
Aykut, stres yönetiminin sağlıklı ve üretken bir yaşam sürdürmek için kritik olduğunu vurguladı. "Etkili stres yönetimi, beden sağlığını korumak ve verimli bir hayat sürdürebilmek için gereklidir. Stresle başa çıkmak için düzenli uyku ve sağlıklı beslenme, fiziksel hareket, solunum egzersizleri, meditasyon, sosyal destek sistemlerinin güçlendirilmesi gibi yöntemler önemlidir" dedi.
Son olarak, her bireyin stresle baş etme yöntemlerinin farklılık gösterebileceğini belirten Aykut, "Kişilerin etkin stres yönetimine yönelik kendileri ve yaşam tarzlarına en uygun yöntemi belirleyip uygulaması, kronik hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitesini artırmak adına çok önemlidir" şeklinde konuştu.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)