• DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19
  • DOLAR
    32,6226
    %-0,25
  • EURO
    34,9882
    %-0,54
  • G. Altın
    2.450,26
    %-0,29
  • Ç. Altın
    3.971,42
    %0,45
  • BIST
    10.739
    -0.31
  • BITCOIN
    60,662.00
    -0.26
  • ETHEREUM
    3,383.43
    -0.19

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

“Karabuğday, glutensiz beslenenlere vitamin deposu”


İSTANBUL (İHA) - Karabuğday, son dönemlerde oldukça fazla tüketilen bir besin hâline geldi. Adında geçen buğday sebebiyle bir tahıl çeşidi zannedilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, içeriğinde ki mineral ve vitaminler açısından çok zengin olan karabuğdayın

“Karabuğday, glutensiz beslenenlere vitamin deposu”


İSTANBUL (İHA) - Karabuğday, son dönemlerde oldukça fazla tüketilen bir besin hâline geldi. Adında geçen buğday sebebiyle bir tahıl çeşidi zannedilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, içeriğinde ki mineral ve vitaminler açısından çok zengin olan karabuğdayın, özellikle çölyak rahatsızlığı olan ve gluten hassasiyeti olanlar tarafından tüketilmesini tavsiye etti. Pseudo-tahıl olarak bilinen karabuğday, içerisinde gluten olmaması ve içerdiği yüksek besin değeri nedeniyle sağlıklı yaşama önem verenler ve glutene karşı hassasiyeti olanlar tarafında sıkça tüketiliyor. Buğday, çavdar ve arpanın içerisinde bulunan gluten proteinlerinin sebep olduğu çölyak rahatsızlığı olan kişilerin glutensiz bir beslenme programı uygulaması gerektiğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Zeynep Şeyda Bilim, karabuğdayın mühim bir bitkisel protein kaynağı olduğunu belirterek, birçok mineral ve vitamin barındırmasının yanında iyi bir lif kaynağı olduğunu da belirtti.

“Kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlık”
Son dönemlerde oldukça sık duyulan karabuğday, hem sağlıklı yaşam ve beslenme tarzını benimseyenler hem de gluten intoleransı ve çölyak rahatsızlığına sahip olanların diyetlerinde tercih ettikleri bir besin hâline geldi. Glutensiz beslenmenin çölyak rahatsızlığında uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, “Glutenin diyet programından çıkartılması bağırsak lezyonlarına ve klinik belirtilere iyi geliyor. Çölyak rahatsızlığı, 2 yaşından sonra çocukluktan itibaren; 20’li yaşlar veya sonrasında herhangi bir dönemde ortaya çıkabiliyor ve kadınlarda bu hastalık daha sık görülüyor. Gluten hassasiyeti ve çölyak rahatsızlığı problemi olanlar; buğday, çavdar ve arpa içeren besinlerin yanı sıra gluten bulunan diğer besinlerden de kaçınmalıdır. Bu diyet, basit gibi görünse de gerçekte diyetin hayata geçirilmesi hastalar için çoğu zaman zorluk yaşatıyor. Ayrıca, glutensiz diyet yetersiz ve dengesiz beslenmeye sebep olabiliyor. Bu sebeple diyete karabuğdayın da içerisinde bulunduğu pseudo-tahılları da dahil etmek gerekiyor.” dedi.

“Yüksek oranda lif içeriyor”
Karabuğday, yüksek besin değeri ile bilindiği için, glutensiz beslenenlere cazip bir seçenek olarak görülüyor. Mineral ve vitamin içeriği yönünden karabuğdayın oldukça zengin olduğunu belirten Bilim, “Karabuğday, yüksek oranda lif içeriyor. Demir, Kalsiyum ve çinko gibi farklı mineraller içermektedir. Genel olarak, pseudo-tahılların protein kalitesi tahıllardan daha yüksek. Gluten içermediği için de Çölyak rahatsızlığının tedavisinde iyi bir alternatif olduğunu söylememiz gerekiyor. Piyasada bulunan glutensiz ürünler işlenmiş glutensiz un veya nişasta kullanılarak üretilmesi sebebiyle B vitaminleri, magnezyum, demir, kalsiyum ve lif bakımından yetersiz kalıyor.” ifadelerini kullandı. 

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans