İstanbul Boğaz Komutanlığı, Mavi Vatan'da kritik görevler üstleniyor
İstanbul Boğaz Komutanlığı, Türkiye’nin deniz güvenliği ve bölgesel istikrarına katkı sağlayan kritik görevleri icra etmeye devam ediyor. Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasını takip eden komutanlık, Karadeniz’deki mayın tehdidine karşı da önemli operasyonlar yürütüyor.
1955 yılında kurulan ve 1961’de yeniden teşkilatlandırılan İstanbul Boğaz Komutanlığı, Beykoz’da konuşlu olarak faaliyet gösteriyor. Muharip gemilerle Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) harekâtı, Karadeniz Uyum Harekâtı’na destek ve keşif-karakol faaliyetleri icra eden komutanlık, aynı zamanda lojistik destek unsurlarıyla birliklere ve gemilere teknik destek sağlıyor.

Komutanlık, Montrö Sözleşmesi’nin İstanbul Boğazı’nda uygulanmasını takip etme sorumluluğunu üstlenirken, Rusya-Ukrayna savaşının ardından bu konuda daha hassas bir denetim gerçekleştirildiği belirtiliyor. Özellikle savaş nedeniyle Karadeniz’e sürüklenen mayınların oluşturduğu tehlikelerin bertaraf edilmesi için mayın gözcülüğü ve MKT harekâtları düzenleniyor.

"24 BİN SAATİN ÜZERİNDE SEYİR, BİN SORTİDE 5 BİN SAATİN ÜZERİNDE UÇUŞ İCRA EDİLDİ"
İstanbul Boğazlar Komutanı Tuğamiral Selçuk Akarı, yaptığı açıklamada, komutanlığın üstlendiği misyonun önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
"İstanbul Boğaz Komutanlığı, gerek üstlendiği misyon gerekse icra ettiği görevler açısından ülkemizin Mavi Vatan’daki hak ve menfaatlerinin korunmasında önemli bir rolü yerine getirmektedir. İstanbul Boğaz Komutanlığı, bünyesindeki muharip gemiler ile gerçekleştirdiğimiz MKT harekâtı, Karadeniz Uyum Harekâtı’na destek ve keşif-karakol faaliyetlerinin yanında, lojistik destek unsurlarımız ile birlikler ve gemilere teknik ve lojistik destek sağlayan çok fonksiyonlu bir komutanlık statüsündedir."

Komutanlığın operasyonel faaliyetlerine dair detayları paylaşan Akarı, "Bugüne kadar 24 bin saatin üzerinde seyir, deniz hava unsurlarıyla ise yaklaşık bin sortide 5 bin saatin üzerinde uçuş icra edildi" dedi.
Akarı, Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasının takip edilmesinin kritik bir görev olduğunu belirterek, "Bildiğiniz gibi, Rusya-Ukrayna arasında vuku bulan savaş nedeniyle Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin uygulanmasındaki hassasiyet de artmıştır" ifadelerini kullandı.

MCM BLACK SEA TÜRKİYE'NİN ÖNCÜLÜĞÜNDE FAALİYETTE
Karadeniz'de kıyıdaş müttefik ülkelerin iş birliğiyle oluşturulan "Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu" (MCM BLACK SEA), Türkiye’nin öncülüğünde 1 Temmuz 2024’te faaliyete geçti. Bu kapsamda Batı Karadeniz’de üç aktivasyon periyodunda MKT harekâtları, tatbikatlar ve eğitimler gerçekleştirildi. Görev komutası, 15 Ocak 2025’te Bulgaristan’a devredildi.

NATO’NUN CTF BLACK GÖREV GÜCÜ İSTANBUL’DA TEŞKİL EDİLİYOR
İstanbul Boğaz Komutanlığı bünyesinde, NATO Deniz Komutanlığı'nın harekât kontrolünde faaliyet gösterecek beş görev kuvvetinden biri olan CTF BLACK'in karargâh teşkil faaliyetleri sürdürülüyor. Aydın Kışlası'nda oluşturulan statik karargâhın, Bulgaristan ve Romanya’nın da katılımıyla Türkiye'de ilk harekât kabiliyetini kazanması öngörülüyor.

Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)