• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Ä°MZA ATARKEN NELERE DÄ°KKAT ETMELÄ°YÄ°M? BOÅž KAÄžIDA ATTIÄžIM Ä°MZADAN BAÅžIMA BÄ°R ÅžEY GELÄ°R MÄ°?


Çek, senet ve evraklara rastgele atılan imzalar hayatı alt üst edebilir. Görev süresi boyunca sayısız davayı karara bağlayan emekli hakim Yaşar Bedir, imza atarken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. 

Ä°MZA ATARKEN NELERE DÄ°KKAT ETMELÄ°YÄ°M? BOÅž KAÄžIDA ATTIÄžIM Ä°MZADAN BAÅžIMA BÄ°R ÅžEY GELÄ°R MÄ°?

 

Çek, senet ve evraklara rastgele atılan imzalar hayatı alt üst edebilir. Görev süresi boyunca sayısız davayı karara baÄŸlayan emekli hakim YaÅŸar Bedir, imza atarken dikkat edilmesi gereken hususlara iliÅŸkin bilgilendirmelerde bulundu.   

  KiÅŸiye özel olan imza, hayatın her aÅŸamasında sıklıkla kullanılıyor ancak çoÄŸu zaman rastgele karalanan kağıtlar istenmeyecek durumlara sebep olabiliyor. Yalnızca ismin veya soy ismin baÅŸ harfleriyle oluÅŸan 'paraflar' yerine ad ve soyad yazılarak imza atılması gerektiÄŸini öneren uzmanlar, imza atılan kalem kadar kullanılan mürekkebin, kağıt üzerinde oluÅŸturulan el baskısının ve kaligrafik harflerin, kiÅŸilere güvenlik önlemi oluÅŸturduÄŸuna dikkat çekiyor. 

   

 "Çeklerde imza inkarı çok yaÅŸanıyor" 

 Kocaeli'de ikamet eden Kartepe 2. Noteri emekli hakim YaÅŸar Bedir, imza atarken dikkat edilmesi gereken hususlara iliÅŸkin vatandaÅŸlara önemli uyarılarda bulundu. Ä°mzanın en çok bonolarda ve çeklerde kullanıldığını söyleyen Bedir, "Özellikle halkın 'senet' dediÄŸi bonolarda imza inkarı çok yaÅŸanıyor. Sahte imza olayları yaÅŸanıyor. Bunlara karşı ne yapılıyor? Ä°tiraz ediliyor. Yasal yollara baÅŸvuruluyor. Bizi önümüze böyle bir ÅŸey geldiÄŸi zaman bunu ilk önce ya Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesine veya Ä°stanbul Adli Tıp BaÅŸkanlığına gönderiyorduk. Tabii ondan önce ilgilinin baÅŸka yere attığı imzalar, yazılar var mı toparlıyorduk. Mesela ilgilinin yaÅŸadığı memleketinde banka iÅŸlemleri, askerlik ÅŸubesinde veya noterliklerde var ise imzalarını istiyorduk. Örnek teÅŸkil edecek imzaları varsa asıllarının gönderilmesini istiyorduk. Ondan sonra biz de duruÅŸmada ayakta ve oturarak saÄŸ elle ve sol elle imzalarını alıyorduk. Adını, soyadını yazdırıyorduk, adresini yazdırıyorduk. Bunları toparlayıp buralara gönderiyorduk. Onlar 'Bu imza onundur veya deÄŸildir' derler. Ä°tiraz edildiÄŸinde bir baÅŸka uzmanlık yerine gönderiyorduk. Onların raporları çeliÅŸkili olduÄŸu zaman Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi'ne gönderiyorduk. ÇoÄŸunluÄŸun raporuna göre karar veriyorduk" dedi. 

   

 "Mahkemeler çok yoÄŸun" 

 Ä°mza ile ilgili birçok problemin yaÅŸandığının altını çizen Bedir, "Mesela icra tetkik mahkemeleri, asliye hukuk mahkemeleri, ticaret mahkemeler çok yoÄŸun. Ayrıca ceza mahkemeleri de öyle. Mesela sahte senet düzenlemek veya bonoda tahrifat yapmak suçtur. O yüzden ben senetle ilgili özellikle söylüyorum, bunların doldurma usullerine çok dikkat etmek lazım. Bir imza kalemi edinmek lazım. Özel bir mürekkep karışımı da bir güvence saÄŸlar diye düşünüyorum. Kendiniz karıştırabilirsiniz. 'Gidip çok özel mürekkep alın' demiyorum zaten. O çok anlamlı deÄŸil. Benim de özel mürekkebim var. Onu karıştırıyorum" diye konuÅŸtu. 

   

 "Ä°nsanların el baskıları yazarken ve imzalarken farklıdır" 

 Ä°mza uzmanlarca incelenirken tüm detayların düşünüldüğüne dikkat çeken YaÅŸar Bedir, "Spektral analiz diye bir çalışmaları da var o dairelerin. Mürekkeplerdeki uçucu maddelere, renk kombinasyonlarına da bakıyorlar. Ayrıca el baskılarına bakıyorlar. Ä°nsanların el baskıları yazarken ve imzalarken farklıdır. Onlardan da hareket ederek eÄŸim, spesifik harfleri oluÅŸturma biçimi, kaligrafik ÅŸekillerine bakıyorlar. Yasalarımızda açık bir ÅŸekilde imza tanımı yok. Türk Dil Kurumunda var. Yalnız Soyadı Kanunu'nun 2. maddesinde ad önce yazılır imzada, soyad sonra yazılır demektedir. Yani dolaylı bir tanım yapmaktır orada. Ona göre ad soyadı yazmak lazım" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

   

 "DoÄŸrulama imzası atın" 

 Emekli hakim YaÅŸar Bedir, vatandaÅŸların yazarak ve kaligrafik ÅŸekiller oluÅŸturarak imza oluÅŸturmaya dikkat etmesi gerektiÄŸi uyarısında da bulundu. Bedir, "ÖrneÄŸin bankaya gittiniz ve kredi alacaksınız. Ya da herhangi bir finans kurumunda iÅŸiniz var. Kendi kaleminizi çıkardığınız zaman kabul etmezler. Uçucu mürekkepler var. Kendi kalemleriyle imza atmanızı isterler. Olabilir, imza atın ama kendi kaleminizi de çıkarıp, altına doÄŸrulama imzası atın. Ä°yi bir kalem, iyi bir mürekkep kombinasyonu ve sık çalışılan bir imza epey güvenlik önlemi oluÅŸturabilir" ifadelerini kullandı. 

   

 Alelacele karalamayın

 Ä°mzanın alelacele atılmaması gerektiÄŸini belirten Bedir, tanık olduÄŸu bir dava örneÄŸinden bahsederek, "Bir kiÅŸinin imzası taklit edilmiÅŸ. 5 milyon dolarlık doldurma yapılmış. Åžimdi mahkemede yargılanıyor. Bunlar önemli konular. Ä°mzanın alelacele karalanmaması gerekiyor. Ä°mza sizi temsil eden, tespit eden, ifade eden önemli bir ÅŸeydir. O nedenden dolayı yani imzaya çalışılması gerektiÄŸini düşünüyorum. Özel kalem, özel mürekkeple ve sürekli aynı imzayı kullanacaksınız. DeÄŸiÅŸtirmeyeceksiniz. Adınızı, soyadınızı yazın ama süsleyin. Çizgilerle, dairelerle, aralıklarla süsleyin. Ä°mzanın tespitinde baskıya bakılır. Herkesin farklı baskı derecesi vardır kağıt üzerinde. Ona bakılır. Yazının eÄŸikliÄŸine bakılır, kaligrafik yapısına bakılır, ÅŸekline bakılır, büyüklüğüne, küçüklüğüne bakılır. Mürekkep ve kalem bunu destekler diye düşünüyorum ben" dedi. 

   

 "Kötü niyetle imza atıp, sonra inkar edenler de var" 

 Hayatı boyunca çek ve senet kullanmadığını, kullanmayı da düşünmediÄŸini vurgulayan YaÅŸar Bedir, sözlerini şöyle noktaladı: 

 "Çek benim hayatımda yok. Sadece insanlara deneyimlerimi aktarmak açısından bunları anlatmak istiyorum. Sahte imza yapabilecekleri gibi kötü niyetle imza atıp, sonra inkar edenler de var. Bunlara çok dikkat etmek lazım bence. Mesela benim senetle iÅŸim olmaz ama diyelim birinden bono alacağım. Yanımda doldurturum. 'Adını, soyadını yaz. Ä°mza at' derim. KiÅŸi büyük ihtimalle kağıda paraf atabilir. O yüzden ben imzaya tamamlatmak için 'Adını, soyadını yaz, adresini yaz, miktarı sen yaz, vadeyi sen yaz' derim. Yazıyla ortaya çıkar imzanın ona ait olduÄŸu. KiÅŸi karalayıp çıkar, 'O bana ait deÄŸildir' diyebilir ve uÄŸraÅŸtırır" 

 

Muhabir : Ä°HA
NiÄŸde haber / NiÄŸde Son Dakika Haber / NiÄŸde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans