Yargıtay, iş yerinde meydana gelen hırsızlığı yetkililere bildirmeyen işletme şefinin tazminatsız işten çıkarılmasını hukuka uygun buldu.

Eskişehir'de bir şirkette işletme şefi olarak çalışan kişi, şirket araçlarının deposundan mazot çalındığı yönünde tutulan tutanağı şirket yetkililerine iletti. Ancak inceleme sonucunda daha önce de aynı olayın yaşandığı ve çalışanın bu durumdan haberdar olmasına rağmen yetkililere bildirmediği ortaya çıktı. Bunun üzerine işletme şefi, 4 yıldır çalıştığı iş yerinden tazminatsız olarak çıkarıldı.
MAHKEME İLK KARARINDA İŞÇİYİ HAKLI BULDU
İşten çıkarılan çalışan, kıdem, ihbar ve manevi tazminat talepleriyle Eskişehir 2. İş Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, çalışanın işvereni doğrudan zarara uğratmadığını belirterek, iş sözleşmesinin haklı fesih ağırlığında olmadığına hükmetti ve kıdem ile ihbar tazminatının ödenmesine karar verdi.
İSTİNAF MAHKEMESİ: "SADAKAT BORCUNA AYKIRI"
Karara itiraz üzerine dosyayı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 30. Hukuk Dairesi, işvereni haklı bularak yerel mahkeme kararını kaldırdı. Mahkeme kararında, "İşverenin yerine geçerek olayla ve faille ilgili tasarrufta bulunduğu, olayın affedilmesinin söz konusu olmadığı ve çalışanın sadakat borcuna aykırı davrandığı" ifadelerine yer verilerek, feshin haklı nedene dayandığı vurgulandı.
YARGITAY KARARI ONADI
Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, istinaf mahkemesi kararının usul ve kanuna uygun olduğuna hükmederek, iş sözleşmesinin haklı fesih kapsamında değerlendirilmesini onadı. Böylece, hırsızlığı haber vermeyen çalışanın tazminatsız işten çıkarılması kesinleşmiş oldu.
Muhabir : AANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)